Τετάρτη, Ιουλίου 14, 2010

ΕCΟFΙΝ:ΚΑΤ΄ ΑΡΧΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΑ «ΚΑΚΑ ΠΑΙΔΙΑ» ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΕΝ ΜΕΣΩ ανησυχίας για τα αποτελέσματα των τεστ των ευρωπαϊκών τραπεζών αλλά και επιμέρους διαφωνιών για τις κυρώσεις που θα πρέπει να επιβάλονται σε όσους θα παραβαίνουν το- σκληρότερο πλέονΣύμφωνο Σταθερότητας ολοκληρώθηκε το χθεσινό ΕCΟFΙΝ στις Βρυξέλλες, με όλους τους μετέχοντες να σπεύδουν να κάνουν καθησυχαστικές δηλώσεις για το ένα ή το άλλο θέμα.
Σε ό,τι αφορά το επίμαχο ζήτημα της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, στο οποίο η Γερμανία έσπευσε για άλλη μία φορά να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων καταθέτοντας διά του υπουργού της επί των Οικονομικών κ. Σόιμπλε συγκεκριμένη φόρμουλα χωρίς να αναμένει τις εισηγήσεις των θεσμικών παραγόντων, οι χώρες- μέλη αντέδρασαν με ανάμεικτα συναισθήματα. Οπως έλεγαν κοινοτικές πηγές, όλοι φαίνονται να αποδέχονται πως η ελεγχόμενη πτώχευση θα αποτελέσει τελικώς τμήμα της νέας πολιτικής της Ενωσης, αλλά υπάρχουν επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο το Βερολίνο αντιλαμβάνεται την υλοποίηση του εγχειρήματος. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου: «Δεν συγκεντρώνει ακόμη την απαραίτητη πλειοψηφία, μολονότι συζήτηση σε βάθος δεν έγινε». Ο ίδιος διευκρίνισε ωστόσο, αναφερόμενος στην ελληνική θέση, πως «καμία πρόταση ελεγχόμενης χρεοκοπίας δεν τρομάζει την Ελλάδα, εάν η Ελλάδα συνεχίσει να κάνει αυτά που πρέπει».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τάχθηκε και κατά της ποινής της στέρησης κοινοτικών κονδυλίων για όσους παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας καθώς, όπως εξήγησε, τα κονδύλια αυτά δεν τα εισπράττουν όλες οι χώρες- ενώ μια ποινή θα πρέπει να μπορεί να επιβληθεί, εάν χρειασθεί, και στις 27 χώρες- μέλη. Πρόκειται για επιχείρημα που προβάλλουν και άλλες χώρες που λαμβάνουν κοινοτικά κονδύλια είτε από τα Διαρθρωτικά Ταμεία είτε από το Ταμείο Συνοχής είτε από τις αγροτικές επιδοτήσεις. Παρ΄ όλα αυτά, οι 27 υπουργοί έχουν κατ΄ αρχήν καταλήξει στην ανάγκη να υπάρξουν αυστηρότερες- και σε πιο πρώιμο στάδιο- κυρώσεις για τα «κακά παιδιά».
Οι υπουργοί έσπευσαν χθες να υπερασπισθούν τα τεστ στα οποία υποβάλλονται 91 τράπεζες της Ενωσης, καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες πως περίπου 10- 20 τράπεζες θα χρειασθούν εκατομμύρια ευρώ για ανακεφαλαιοποιήσεις.
Παράγοντες των αγορών έχουν εγείρει ερωτήματα για το είδος των τεστ αλλά ο κ. Σόιμπλε είπε: «Πρώτα μας έλεγαν ότι είναι πολύ αυστηρά και θα οδηγούσαν τράπεζες σε χρεοκοπία. Την άλλη μέρα έλεγαν ότι είναι τόσο επιεική που είναι άχρηστα. Γενικώς, η αλήθεια είναι κάπου στη μέση».

Ο αρμόδιος επίτροπος Ολι Ρεν έσπευσε να εκφράσει την εμπιστοσύνη του στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, αλλά πρόσθεσε πως και τα κράτη- μέλη θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή να συνδράμουν κάποια τράπεζα που τυχόν χρειασθεί βοήθεια. Ο ίδιος αποκάλυψε πως η Κομισιόν εξετάζει τη δημιουργία ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης. Σχολιάζοντας μάλιστα την υποβάθμιση της Πορτογαλίας από τη Μoody΄s, είπε πως «οι οίκοι αξιολόγησης έχουν την τάση να διογκώνουν τις τάσεις και όχι να προβλέπουν».
Στο ίδιο πνεύμα, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν- Κλοντ Τρισέ, σε συνέντευξή του στη γαλλική «Λιμπερασιόν» ανέφερε πως «μάλλον είναι κατάλληλο να μη συνεχισθεί ένα διεθνές ολιγοπώλιο τριών οίκων» και πρόσθεσε ότι οι αγορές έχουν υποτιμήσει την ικανότητα της ευρωζώνης να αντιδράσει στην κρίση χρέους. «Θα ήταν μεγάλο λάθος να υποτιμηθεί η Ευρώπη και ειδικά η ευρωζώνη», είπε με έμφαση.

ΠΡΕΖΑ TV
14-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: