Κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου, επιχείρηση χειραγώγησης των διεθνών μέσων ενημέρωσης και ωμή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν οι δημοσιογράφοι του «Στόλου της Ελευθερίας».
Την περασμένη εβδομάδα, 30 δημοσιογράφοι διεθνών ΜΜΕ συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, για να καταγγείλουν την παράνομη συμπεριφορά του Ισραήλ απέναντι σε όσους κάλυψαν την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Ανάμεσά τους, το «Eθνος της Κυριακής», που συμμετείχε δημοσιογραφικά στη διεθνή νηοπομπή «Freedom Flotilla», στο τέλος του περασμένου Μάη.
τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού, οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ δήλωσαν την πρόθεσή τους να εξαντλήσουν κάθε ένδικο μέσο κατά του Ισραήλ, προκειμένου η πολιτική ηγεσία του να επιστρέψει το σύνολο του εξοπλισμού και του υλικού που κατέσχεσε μετά την αιματηρή επίθεση στα καράβια της αποστολής, καθώς επίσης και τα προσωπικά αντικείμενα των δημοσιογράφων.
Μέχρι τώρα το Ισραήλ αρνείται πεισματικά να συνεργαστεί, και μάλιστα σε δηλώσεις του ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Λίμπερμαν, δήλωσε ότι «δεν υπήρχαν δημοσιογράφοι στα καράβια, αλλά ακτιβιστές με κάμερες».
Οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι, που δημιούργησαν κοινή πλατφόρμα δράσης με τίτλο «Flotilla Free Press», κάλεσαν επίσης τα Ηνωμένα Εθνη και την ΕΕ να τιμωρήσουν το Ισραήλ για την απαγωγή, τον ξυλοδαρμό και την κακομεταχείριση των δημοσιογράφων αλλά και να πιέσουν για τη διεξαγωγή διεθνούς ανεξάρτητης έρευνας για την επίθεση κατά των δημοσιογράφων που ήταν στα πλοία.
Μέσα από τις εμπειρίες που διηγήθηκαν οι δημοσιογράφοι από Ισπανία, Ιταλία, Τουρκία, Λίβανο, Αγγλία, Κατάρ, ΗΠΑ, Γερμανία, Βέλγιο, Τσεχία και Ελλάδα, ξεδιπλώθηκαν ξανά οι πράξεις που παραβίασαν κάθε έννοια ελευθερίας του Τύπου και φωτίστηκαν άγνωστες πτυχές της προσπάθειας του Ισραήλ να φιμώσει τους δημοσιογράφους της αποστολής.
«Οσο ήμουν στη φυλακή, κάποιος στο Ισραήλ χρησιμοποίησε την πιστωτική μου κάρτα για να αγοράσει ρούχα! Και αυτό αποδεικνύεται με την απόδειξη της τράπεζάς μου!», κατήγγειλε ο Μανόλο Λουπικίνι, δημοσιογράφος-ντοκιμαντεριστής από την Ιταλία.
«Μας φέρθηκαν σαν ζώα. Αφού μου πήραν όλα τα πράγματα και το πορτοφόλι μου, όταν έφτασα στο αεροδρόμιο, μου είπαν ότι έχασαν και το διαβατήριό μου, για το οποίο μάλιστα είχα και απόδειξη ότι τους το είχα δώσει.
Οταν είπα ότι δεν φεύγω χωρίς διαβατήριο για την Κωνσταντινούπολη όπου ήθελαν να με στείλουν, με έδειραν, με έβαλαν για 12 ώρες στην απομόνωση χωρίς φαγητό, νερό ή τουαλέτα, χωρίς δικαίωμα για τηλεφώνημα».
Το Ισραήλ εξακολουθεί να κατέχει διαβατήρια που ανήκουν σε κάποιους από τους δημοσιογράφους. Παίρνοντας τον λόγο, ο Τούρκος δημοσιογράφος Ισάμ Γκουμέι τόνισε πως ανάμεσα στους 9 νεκρούς, ο ένας, ο Τσεβδέτ Κιουλτσάρ, ήταν δημοσιογράφος.
«Το σύνολο της αξίας των αντικειμένων που κατέσχεσε το Ισραήλ από τους δημοσιογράφους υπολογίζεται σε 1 εκατ. δολάρια», επεσήμανε ο Μάριο Νταμολίν από τη Γερμανία.
«Βρήκα την τσάντα της κάμεράς μου, αλλά ήταν γεμάτη σκουπίδια! Είμαι 35 χρόνια στο επάγγελμα και πρώτη φορά δεν μου αναγνωρίζεται το δικαίωμα να κάνω τη δουλειά μου».
Την Ελλάδα στη διεθνή συνάντηση εκπροσώπησαν οι τρεις δημοσιογράφοι που ήταν στα καράβια. Εκτός από την υπογράφουσα, στη συνάντηση της Κωνσταντι-νούπολης συμμετείχε η Κατερίνα Κιτίδη, αρχισυντά-κτρια του tvxs.gr που ήταν στο πλοίο «Σφενδόνη» και ο Αρης Χατζηστεφάνου από τον Σκάι 100,3 που επέβαι?νε στο «Μαβί Μαρμαρά».
Μαζί με τους υπόλοιπους Ελληνες ακτιβιστές, οι δημοσιογράφοι έχουν καταθέσει ήδη μήνυση κατά παντός υπευθύνου των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων και κατά της φυσικής και πολιτικής τους ηγεσίας. Η μήνυση είναι βασισμένη σε νόμους της ελληνικής νομοθεσίας και ζητείται η έκδοση των υπευθύνων ώστε να δικαστούν και να τιμωρηθούν από την ελληνική Δικαιοσύνη.
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
ΠΡΕΖΑ TV
18-7-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου