Κόλαφος για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη όσο και για την ηγεσία της δικαιοσύνης επί διακυβέρνησης ΝΔ και ειδικότερα του πρώην εισαγγελέα του Αρείου πάγου Γ. Σανιδά, τους οποίους κατηγόρησε για πρακτικές συγκάλυψης της υπόθεσης της Siemens, ήταν χθες ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Ζορμπάς. Στην κατάθεσή του ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ο κ. Ζορμπάς φέρεται να κατήγγειλε ότι «υπήρξαν σκοπιμότητες για την υποβάθμιση (επί υπουργίας Αλογοσκούφη) της αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε απλή επιτροπή, ελεγχόμενη από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών».
Οταν δε ρωτήθηκε ευθέως «αν η υποβάθμιση έγινε σκόπιμα», φέρεται να απάντησε καταφατικά, «δείχνοντας» τους τότε «γαλάζιους» υπουργούς. Νωρίτερα ο επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου σημείωσε ότι είχε ξεκινήσει έρευνα για τη Siemens το καλοκαίρι του 2006, ως επικεφαλής της αρχής για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος, ενώ στις αρχές του 2008 είχε στοιχεία για λογαριασμούς προσώπων σχετιζόμενους με την υπόθεση. Ωστόσο, όπως φέρεται να ανέφερε, με πολιτική απόφαση η αρχή υποβαθμίστηκε σε επιτροπή ελεγχόμενη από τον υπουργό Οικονομικών, κάτι που οδήγησε και στην παραίτησή του από την κεφαλή της.
«Οι έρευνές μου για τα δομημένα ομόλογα και για τη Siemens σε κάποιους δεν άρεσαν και γι’ αυτό διακόπηκαν, μάλλον δεν τους άρεσε η... φάτσα μου», υποστήριξε ο μάρτυς, ενώ έστρεψε τα πυρά του και κατά της δικαιοσύνης, μιλώντας «για αδράνεια σε σχέση με την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα του Μιχάλη Χριστοφοράκου».
Σύμφωνα με αυτά που φέρεται να είπε ο μάρτυς, «η αντιμετώπιση του θέματος από τη Δικαιοσύνη ήταν πλημμελής και γεννά υποψίες για σκοπιμότητες και αμελή αντιμετώπιση του ζητήματος.
Ακόμα και αν ο Ζαγοριανός είχε δυσκολίες -όπως υποστήριξε χαρακτηριστικά-, θα έπρεπε οι ανώτεροί του εγκαίρως να τον ελέγξουν», σημείωσε «δείχνοντας» τον πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, αλλά και τον εισαγγελέα Εφετών Π. Αθανασίου, ο οποίος είχε διενεργήσει την προκαταρκτική έρευνα της υπόθεσης.
Αναφερόμενος δε στο περίφημο C4I, ο Γ. Ζορμπάς που είχε διατελέσει και γενικός γραμματέας εξοπλισμών, μίλησε για «ανορθόδοξη ανάθεση», αφού, όπως είπε, το έργο «έπρεπε να το είχε χειριστεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και όχι το Εθνικής Αμυνας».
Αγνοια για τα «μαύρα» ταμεία της Siemens και τους χρηματισμούς δήλωσε στην κατάθεσή του το πρώην στέλεχος της Siemens Ελλάς Φ. Γιουνγκ. Ερωτηθείς για το ταξίδι στη Γερμανία και τη στάση του Μ. Χριστοφοράκου, ο Σήφης Βαλυράκης είπε ότι «θέλω δεδομένα και δεν κάνω παζάρια για το τι θα πει», ωστόσο επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο ταξίδι φαίνεται να αναβάλλεται για μετά το καλοκαίρι.
Ο πρόεδρος της Εξεταστικής ανακοίνωσε δε ότι υπήρξε η πρώτη θετική ανταπόκριση στο οικειοθελές άνοιγμα των λογαριασμών από τους δέκα πρώην υπουργούς (πέντε της ΝΔ και πέντε του ΠΑΣΟΚ) που επί της θητείας τους υπεγράφησαν συμβάσεις του Δημοσίου με τη Siemens.
Την κίνηση των λογαριασμών του διαβίβασε στην Επιτροπή ο Βύρων Πολύδωρας, ενώ σε επιστολή του ο Γ. Βουλγαράκης παρέπεμψε την Επιτροπή στις δηλώσεις «πόθεν έσχες».
Γιώργος Πίκουλας
ΠΡΕΖΑ TV
7-7-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου