Σε ρόλο... Πόντιου Πιλάτου εμφανίσθηκε χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens ο τέως υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης.
Ετσι χαρακτήρισαν όλοι οι βουλευτές- μέλη της Επιτροπής (πλην της Νέας Δημοκρατίας) την πολύωρη ακρόαση του κ. Μ. Λιάπη στην Εξεταστική κι αυτό επειδή- όπως παρατήρησαν- παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις τους, ο ίδιος επέμεινε να υποστηρίζει πως συνέχισε μια κατάσταση που ήδη υπήρχε και ότι εμπιστεύθηκε τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ που ήταν υπό την εποπτεία του την περίοδο 2004-2007. «Ονομάζομαι Μιχάλης Λιάπης και είμαι συνταξιούχος βουλευτής!..» Με τα λόγια αυτά ο τέως υπουργός άρχισε την κατάθεσή του προσθέτοντας ότι «το κράτος έχει συνέχεια» και πως ο ίδιος δεν έκανε τίποτε άλλο από το να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του (σ.σ.: Χρ. Βερελής) για τον εκσυγχρονισμό του ΟΣΕ.
«Δεν κοίταξα πίσω αλλά μπροστά. Μ΄ ενδιέφερε οι συνεργάτες μου να είναι άξιοι και έντιμοι. Γι΄ αυτό και κράτησα σε πολύ υψηλές θέσεις πρόσωπα που δεν ανήκουν στην παράταξή μου» είπε χαρακτηριστικά.
Ο τέως υπουργός δήλωσε πως, σύμφωνα με τον νόμο, δεν είχε τη δυνατότητα καμίας παρέμβασης σε οποιονδήποτε διαγωνισμό και ότι στον τομέα αυτό τον πρώτο λόγο είχαν οι διοικήσεις και τα Δ.Σ. των ΔΕΚΟ.
Κατά τους βουλευτές, ο κ. Μ. Λιάπης διατύπωσε θετική άποψη για την ενοικίαση ντιζελομηχανών του ΟΣΕ από τη γερμανική εταιρεία καθώς υποστήριξε ότι επρόκειτο για «επωφελή σύμβαση του Δημοσίου», ενώ για το σύστημα ραδιοεπικοινωνίας των τρένων έκανε γνωστό πως έγινε διεθνής διαγωνισμός με τελικό μειοδότη την Siemens.
Ειδικότερα σχετικά με τη σύμβαση του Δημοσίου με τη γερμανική εταιρεία για τον προαστιακό σιδηρόδρομο ο κ. Μ. Λιάπης κατέθεσε πως συνέχισε τα ήδη πεπραγμένα και ότι ουδείς από την κυβέρνηση του εισηγήθηκε να την ακυρώσει, ενώ αμφισβήτησε τον Γιώργο Βουλγαράκη πως ήθελε να εντάξει τον ΟΣΕ στο σύστημα ασφάλειας C4Ι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για δε τις σχέσεις του με το πρώην στέλεχος της Siemens στην Ελλάδα Μιχάλη Χριστοφοράκο είπε πως οφείλονται στις φιλικές συναναστροφές που «έχουν τα παιδιά μας» και ότι το ταξίδι στο Μόναχο μαζί με τον Μ. Χριστοφοράκο ήταν τυχαίο και πλήρωσε ο ίδιος τα εισιτήριά του. Ακόμη υποστήριξε ότι γνωρίστηκε μαζί του κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 και όχι το 2001 όπως αναφέρεται στα ημερολόγια της Κατερίνας Τσακάλου, ιδιαιτέρας γραμματέως του Μ. Χριστοφοράκου, λέγοντας ότι πρόκειται για απλή συνωνυμία με κάποιον δικηγόρο Λιάπη που φέρεται να είχε επαφές με το τέως στέλεχος της Siemens από το 2001.
«Είναι αβάσιμα όσα λέγονται για την περιουσιακή μου κατάσταση. Είμαι επτά χρόνια χωρισμένος και μένω σε διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων» κατέληξε ο τέως υπουργός.
«Προσπάθησε να αποποιηθεί κάθε ευθύνης, σαν μη γνώριζε τι γινόταν στις ΔΕΚΟ που είχε υπό την εποπτεία του» παρατήρησε για τον Μιχάλη Λιάπη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Παπαγεωργίου. Σε ανάλογους επικριτικούς για τη στάση του τέως υπουργού τόνους ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης σχολίασε πως «ο κ. Λιάπης είπε ότι ούτε είδε ούτε γνώριζε τίποτα» ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε πως «εάν πιστέψουμε όσα μας είπε δεν υπήρξε σκάνδαλο Siemens κι όλα πήγαν μέλι- γάλα, και είναι υπερήφανος για το έργο του...».
Με επιστολή του στην Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens, ο τέως υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης απαντώντας, εμμέσως πλην σαφώς, στους ισχυρισμούς του Χρίστου Βερελή ότι εκείνος είχε την αρμοδιότητα για τις ΔΕΚΟ, αρνείται την παραμικρή ανάμειξη σε συμβάσεις ή άλλες υποθέσεις της Siemens.
Ανοίγουν οι φάκελοι των νοσοκομείων
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης ανακοίνωσε ότι το φθινόπωρο πρόκειται να κληθούν σε ακρόαση πρώην υπουργοί και υφυπουργοί Υγείας (1995-2009), διοικήσεις νοσοκομείων και υπηρεσιακοί παράγοντες για να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με τις υπερτιμολογήσεις για την επισκευή και τη συντήρηση ιατρικών μηχανημάτων από την Siemens. Για το ίδιο θέμα δήλωσε πως αποστέλλεται υλικό στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, πως στάλθηκαν ήδη στο ΣΔΟΕ οι πορισματικές εκθέσεις για το Λαϊκό Νοσοκομείο και τη ΔΕΠΑΝΟΜ αφού έχει παρατηρηθεί έκδοση εικονικών τιμολογίων και μη παρακράτηση φόρου 4%, ενώ ζήτησε να επεκταθεί ο έλεγχος των προμηθειών και των συμβάσεων στα Νοσοκομεία Ωνάσειο, Ερρίκος Ντυνάν και Παπαγεωργίου.
Ο ίδιος επίσης έκανε γνωστό πως ορίστηκε ο κ. Χριστοδούλου ειδικός εφέτης για την καλύτερη προεργασία του επικείμενου ταξιδιού αντιπροσωπείας της Επιτροπής στη Γερμανία για να εξετάσουν τα πρώην στελέχη της γερμανικής εταιρείας κ.κ. Σίχατσεκ, Κουτσενρόιτερ και Μ. Χριστοφοράκο. Κι αυτό γιατί- όπως είπε- προκειμένου να πιεστεί η Siemens για να αποδεσμεύσει τα στελέχη της ώστε να καταθέσουν στις ελληνικές αρχές χρησιμοποιώντας και τον νόμο Καστανίδη για ευνοϊκή μεταχείριση όσων βοηθούν το έργο των ανακριτικών υπηρεσιών αλλά και για να σημειωθεί πως η γερμανική εταιρεία εμπίπτει στη διεθνή σύμβαση για τη διακίνηση προϊόντων εγκλήματος και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, γεγονός που μπορεί να έχει συνέπειες στην επιχείρηση.
ΠΡΕΖΑ TV
16-7-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου