Παρασκευή, Αυγούστου 06, 2010

ΑΝΟΙΧΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ 1.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΕΠΠΑ...ΤΙ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΕΛΕΓΕ Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΩΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ;

ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΙ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ...ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΧΘΕΣ ΒΓΗΚΕ Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΓΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ Ο ΡΕΠΠΑΣ ΠΡΟΑΝΉΓΓΕΙΛΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΣΕ!!!

Ο υπουργός Μεταφορών κ. Δ. Ρέππας άφησε ανοιχτό χθες το ενδεχόμενο απόλυσης εργαζομένων στον ΟΣΕ. Συγκεκριμένα ο υπουργός ανέφερε (στη ΝΕΤ) ότι εξετάζεται «για έναν αριθμό 800-1.000 εργαζομένων αν θα απολυθούν ή αν θα μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις των εμπειρογνωμόνων της τρόικας, οι οποίοι, απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις για το αν εισηγήθηκαν απολύσεις προσωπικού στην κυβέρνηση, υπογράμμισαν πως εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές λύσεις και ότι το ζήτημα θα τεθεί εκ νέου όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει το σχέδιό της.
Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε χθες ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση στις ΔΕΚΟ. Υπογράμμισε μάλιστα τα εξής: «Δεν μου έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα και δεν μου έχει τεθεί για έναν πάρα πολύ απλό λόγο. Το ζητούμενο είναι να έχουμε σχέδια αναδιάρθρωσης, τα οποία να είναι πειστικά, τα οποία να οδηγούν σε μια βιώσιμη κατάσταση για τις ΔΕΚΟ, έτσι ώστε να μειωθούν τα ελλείμματα δραστικά και να περάσουν κάποιες από αυτές στην κερδοφορία». Ο υπουργός συνέχισε σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση προχωρεί στην εκπόνηση σχεδίων αναδιάρθρωσης που δεν προβλέπουν απολύσεις.
Πρόθεση της κυβέρνησης, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, είναι να υπάρξει προφανώς μια μείωση προσωπικού, αλλά μέσω ανακατατάξεων και μέσω μετατάξεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Ο υπουργός εμφανίστηκε χθες, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ιδιαίτερα ικανοποιημένος, δηλώνοντας ότι η επόμενη δόση του δανείου είναι εξασφαλισμένη. Ανέφερε επίσης ότι ο πρώτος κύκλος έκλεισε αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται με ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών. Ο κ. Παπακωνσταντίνου προσδιόρισε σε 10 τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα υλοποιηθούν έως το τέλος του έτους και συγκεκριμένα:

1) Νέα φορολογική διοίκηση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Στο πλαίσιο αυτό θα συσταθούν πέντε ομάδες δράσης, οι οποίες θα ασχοληθούν με:
- Την εφαρμογή του νέου φορολογικού πλαισίου.
- Τη συλλογή των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ήδη έχει αρχίσει.
- Τον έλεγχο των φορολογουμένων με τα μεγαλύτερα εισοδήματα.
- Την ενίσχυση των ελέγχων σε άτομα με μεγάλο πλούτο και υψηλά εισοδήματα.
- Την ενίσχυση των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών και τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους φορολογουμένους.

2) Καλύτερος έλεγχος των δαπανών. Ο νέος προϋπολογισμός θα συνταχθεί με ανώτατα όρια στις δαπάνες της γενικής κυβέρνησης. Θα δημιουργηθεί σύστημα καταγραφής υποχρεώσεων, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε κανένας φορέας να μην αναλαμβάνει σήμερα υποχρεώσεις που θα μεταφέρονται αργότερα ως πληρωμές. Επίσης θα δημιουργηθεί ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για την καθημερινή παρακολούθηση των δαπανών ανά κωδικό.
3) Περιορισμός της σπατάλης στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, όπου το προσεχές διάστημα θα «μπουν» ορκωτοί ελεγκτές.
4) Eφαρμογή του «Καλλικράτη», που θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση δαπανών σε ετήσια βάση. Επίσης θα ξεκινήσει η πληρωμή όλων των δημοσίων υπαλλήλων από την ενιαία διαχειριστική αρχή πληρωμών, ενώ τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν οι συζητήσεις για το ενιαίο μισθολόγιο.

5) Ξεκινούν οι διαδικασίες για την απελευθέρωση των αγορών. Αρχικά θα περάσει από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ιδιοκτητών φορτηγών. Αμέσως μετά θα κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και τέλος το σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει, μέχρι το τέλος του έτους, το πλήρες σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο απελευθέρωσης, εξετάζοντας τις διάφορες εναλλακτικές.
6) Κατάθεση νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ και των ΔΕΚΟ.
7) Αξιοποίηση της δημόσια περιουσίας, ενώ θα εξειδικευθεί τον Σεπτέμβριο το πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων από το οποίο η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα 1 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πρόσληψη τεχνοοικονομικών συμβούλων για λιμάνια, αεροδρόμια, δρόμους κ.λπ.

8) Παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα με στόχο την ενίσχυση της εποπτείας του.
9) Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τον ανταγωνισμό.
10) Σχέδιο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Του Προκοπη Xατζηνικολαου

ΠΡΕΖΑ TV
6-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: