Τη μεγάλη μάχη του ψωμιού ξεκινά τώρα η ρωσική κυβέρνηση, χωρίς να έχει νικήσει στα μέτωπα των πυρκαγιών, του καύσωνα και της πιθανής διαρροής ραδιενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια και μολυσμένες δασικές εκτάσεις.
Χθες ο πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεβ περιέγραψε αδρά το μέγεθος της επισιτιστικής και οικονομικής κρίσης: «Οι πυρκαγιές και ο καύσωνας κατέστρεψαν το 25% της παραγωγής σιτηρών της Ρωσίας», τόνισε σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, καλώντας τις διοικητικές και δικαστικές αρχές να πατάξουν τα κρούσματα κερδοσκοπίας στα τρόφιμα. Τις τελευταίες ημέρες η τιμή του ψωμιού ανέβηκε κατακόρυφα στη Μόσχα, με αποτέλεσμα το καρβέλι των 380 γραμμαρίων να αυξηθεί από 15 σε 18 ρούβλια (περίπου 45 λεπτά του ευρώ). Εξάλλου, όταν πριν από μερικές ημέρες ο πρωθυπουργός Βλ. Πούτιν ανακοίνωσε το εμπάργκο εξαγωγής σιτηρών για το β’ εξάμηνο του 2010, είχε διαβεβαιώσει πως η κυβέρνηση θα φροντίσει να μη λείψει το ψωμί και άλλα βασικά αγαθά από τους κατοίκους της Μόσχας και των επαρχιών.
Δεν είναι τυχαίο ότι την ώρα που ο Πούτιν περιοδεύει στα μέτωπα των πυρκαγιών, ο πρόεδρος Μεντβέντεβ επισκέπτεται αγροτικούς συνεταιρισμούς και καταγγέλλει την κερδοσκοπία των μεσαζόντων.
Προχθές μάλιστα ζήτησε από την υπουργό Γεωργίας, Γελένα Σκρίνικ, να πάρει μέτρα ελέγχου ώστε να πάψουν οι έμποροι να πωλούν το γάλα 32 ρούβλια, σε τιμή... τριπλάσια του παραγωγού.
Και αν η επισιτιστική κρίση -που προοιωνίζεται έξαρση του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο- αποτελεί τον επόμενο πονοκέφαλο των ρωσικών αρχών, στα «θερμά» μέτωπα δεν δικαιολογείται καμία χαλάρωση.
Ειδικά μετά την ανακοίνωση της Ουκρανίας ότι ξέσπασαν πυρκαγιές 60 χιλιόμετρα από το Τσέρνομπιλ.
Βέβαια, το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών του Κιέβου ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος» από τις πυρκαγιές στα έλη τύρφης που βρίσκονται σε εξέλιξη από την προηγούμενη Δευτέρα σχετικά κοντά στο Τσέρνομπιλ και ότι «το αργότερο έως σήμερα θα έχουν σβηστεί».
Η ζώνη ασφαλείας γύρω από τον σταθμό, όπου σημειώθηκε το σοβαρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία, το 1986, εκτείνεται σε 30 χιλιόμετρα.
Χθες η ρωσική μετεωρολογική υπηρεσία καθησύχασε ότι σε κανένα σημείο της ρωσικής επικράτειας δεν παρατηρήθηκαν αυξημένες ποσότητες ραδιενέργειας, μολονότι η ρωσική Greenpeace επιμένει πως ο κίνδυνος μετάδοσης ραδιενεργών σωματιδίων καισίου και στροντίου παραμένει υπαρκτός, ανάλογα με τους ανέμους και τη θερμοκρασία.
Στο μεταξύ, προχθές αναζωπυρώθηκε επικίνδυνα μια εστία κοντά στις ατομικές εγκαταστάσεις του Σάροβ, στην κεντρική Ρωσία, όπου 800 άνδρες έδωσαν τιτάνια μάχη τις προηγούμενες ημέρες.
Η ρωσική κυβέρνηση προσπάθησε να ανυψώσει το ηθικό των πολιτών, αίροντας την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 3 επαρχίες.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως η έκταση των φλεγόμενων εκτάσεων μειώθηκε κατά 10.000 εκτάρια το τελευταίο 24ωρο και ότι σβήστηκαν όλες οι εστίες κοντά στο Μπριάνσκ, δηλαδή στα ρωσικά δάση που μολύνθηκαν από το ατύχημα του Τσέρνομπιλ.
Στη Μόσχα η κατάσταση είναι αισθητά καλύτερη, αλλά μόνο μια δραστική πτώση της θερμοκρασίας κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου -η οποία προβλέπεται για μετά την Τρίτη- θα επιτρέψει στους ταλαιπωρημένους κατοίκους να πάρουν βαθιά ανάσα. Μόνο τότε οι τοπικές αρχές θα μπορέσουν να αξιολογήσουν το ανθρώπινο και το υλικό μέγεθος της καταστροφής.
ΠΡΕΖΑ TV
13-8-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου