Κυριακή, Αυγούστου 08, 2010

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΩΘΕΙ ΕΝΤΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΑΛΛΑ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ 210.000 ΘΙΓΟΜΕΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΗ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΤΟΥΣ...

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ με περισσότερους από 210.000 επαγγελματίες θα βρεθεί τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων».
Μηχανικοί και αρχιτέκτονες, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί και ορκωτοί λογιστές φρόντισαν από τώρα να διατυπώσουν την αντίθεσή τους στις επερχόμενες αλλαγές. Υποστηρίζουν ότι το «άνοιγμα», με τον τρόπο που περιγράφεται στο μνημόνιο, όχι μόνο δεν θα οδηγήσει σε μείωση τιμών, αλλά τελικά θα έχει ως αποτέλεσμα να ευεργετηθούν «μεγάλες επιχειρήσεις και ισχυρά οικονομικά συμφέροντα», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Οι μηχανικοί ισχυρίζονται ότι η μείωση των αμοιβών τους έγινε ύστερα από «υπόδειξη» των βιομηχάνων, ενώ οι συμβολαιογράφοι υποστηρίζουν ότι ο τρόπος με τον οποίο προωθείται το «άνοιγμα» θα έχει ως αποτέλεσμα να πληγούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και να ευεργετηθούν οργανωμένες εταιρείες παροχής υπηρεσιών.

Πίσω από τα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα» κρύβεται τζίρος δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς επηρεάζεται:
* Αμεσα και έμμεσα ο χώρος της οικοδομής και των κατασκευών.
* Ο τζίρος του φαρμάκου, ο οποίος εκτιμάται στα 5,5 δισ. ευρώ.
* Τα έσοδα από την παροχή νομικών υπηρεσιών ύψους άνω του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ (σ.σ.: μόνο οι συμβολαιογράφοι εκτιμάται ότι μοιράζονται περί τα 350 εκατ. ευρώ ετησίως).

Κατηγορίες
1. Μηχανικοί-αρχιτέκτονες.
Επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία «θέλουν να διεκδικήσουν μερίδιο από την πίτα της οικοδομής και των μεγάλων κατασκευαστικών έργων» βλέπει πίσω από τη συζήτηση για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους, ο νέος πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Χρήστος Σπίρτζης.
Βάσει του μνημονίου, οι περίπου 107.000 μηχανικοί και αρχιτέκτονες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (σ.σ.: στους οποίους πρέπει να προστεθούν και 35.000 τεχνολόγοι μηχανικοί) πρέπει να χάσουν το δικαίωμα διατήρησης «ελάχιστων αμοιβών». Σήμερα, στις αμοιβές που εισπράττουν οι μηχανικοί όταν εκδίδουν οικοδομική άδεια (από μια ιδιωτική κατοικία μέχρι ένα μεγάλο δημόσιο έργο), επιβάλλεται κατώτερο πλαφόν. Δηλαδή, οι αμοιβές τους μπορούν να υπερβούν το καθορισμένο όριο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να πέσουν κάτω από αυτό. Πριν από δύο χρόνια, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας προχώρησε σε σημαντικές αυξήσεις των αμοιβών, οι οποίες ξεπέρασαν ακόμη και το 50-60%. «Το κόστος έκδοσης της άδειας αντιστοιχεί στο 5% του συνολικού κόστους της οικοδομής όταν στην Ευρώπη ο αντίστοιχος συντελεστής φτάνει στο 10% και στην Αμερική ακόμη υψηλότερα, στο 15%», τονίζει ο κ. Σπίρτζης. Υποστηρίζει ότι η μείωση στις αμοιβές των μηχανικών τελικώς θα επηρεάσει την ποιότητα των κατασκευών. «Για να πέσουν οι τιμές στις οικοδομές, πρέπει να χτυπηθούν τα καρτέλ των δομικών υλικών και να ακολουθηθεί διαφορετική πολιτική σχετικά με τη χρήση της γης», καταλήγει ο νέος πρόεδρος του ΤΕΕ.
Πάντως, για το θέμα των ελάχιστων αμοιβών που επιβάλλουν μηχανικοί και αρχιτέκτονες, έχει παρέμβει και η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Σύμφωνα με την εισήγηση της αρχής, η οποία θα εξεταστεί από την ολομέλεια το φθινόπωρο, η θέσπιση ελάχιστων αμοιβών συνιστά σοβαρό περιορισμό του ανταγωνισμού.

2. Συμβολαιογράφοι
Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 3.193 συμβολαιογράφοι, οι οποίοι απασχολούν 10.000 άτομα προσωπικό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας. Αναλογικά με τον πληθυσμό, ο αριθμός των συμβολαιογράφων είναι πολύ μεγάλος. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται ένας εκπρόσωπος του κλάδου ανά 3.507 κατοίκους, ενώ στην Αυστρία ο αντίστοιχος δείκτης είναι 1/17.926, στην Ισπανία 1/15.822 και στην Πορτογαλία 1/25.490. Τα στοιχεία αυτά έχουν ήδη κοινοποιηθεί στον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης και συνοδεύονται από το επιχείρημα των συμβολαιογράφων ότι σε περίπτωση απελευθέρωσης του επαγγέλματος θα τεθεί θέμα ασφάλειας των συναλλαγών. Σύμφωνα με τον Κώστα Βλαχάκη, πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, στην Αγγλία, όπου δεν υφίσταται ο θεσμός του συμβολαιογράφου, το 30% των συναλλαγών μεταβίβασης τελικώς καταλήγει στα δικαστήρια. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις ΗΠΑ. Ο κ. Βλαχάκης επικαλείται αναφορά του FBI, από την οποία προκύπτει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έπεσαν θύματα ύποπτων συναλλαγών μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας σε ποσοστό 31%.
Για τους συμβολαιογράφους, το μνημόνιο προβλέπει μείωση των αμοιβών τους (σ.σ.: καθορίζονται με απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης) αλλά και μείωση του αριθμού των επαγγελματιών. Σήμερα, για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου, ο συμβολαιογράφος εισπράττει το 1% επί της αντικειμενικής αξίας, ενώ στο ποσό αυτό επιβάλλεται πλέον και ΦΠΑ 23% (σ.σ.: οι αμοιβές των συμβολαιογράφων μειώθηκαν από το 1,2% στο 1% πριν από δύο χρόνια). Οι συμβολαιογράφοι δηλώνουν πρόθυμοι να συζητήσουν με την κυβέρνηση μείωση των αμοιβών τους στα μεγάλης αξίας συμβόλαια.

3. Δικηγόροι
Είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη επαγγελματική ομάδα μεταξύ αυτών που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, μετά τους μηχανικούς. Σε ολόκληρη τη χώρα, εκτιμάται ότι δραστηριοποιούνται περίπου 43.500 δικηγόροι. Η τρόικα έχει ζητήσει δύο βασικές αλλαγές: να αρθούν οι γεωγραφικοί περιορισμοί και να καταργηθούν οι ελάχιστες αμοιβές.
Για την άρση των γεωγραφικών περιορισμών οι δικηγόροι διαπραγματεύονται με την κυβέρνηση. Θεωρείται κρίσιμο θέμα, καθώς η άρση των περιορισμών μπορεί να οδηγήσει σε συγκέντρωση του κλάδου στα χέρια των μεγάλων δικηγόρων ή των νομικών γραφείων.
Για την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, οι δικηγόροι έχουν τραβήξει κόκκινη γραμμή. Οι αμοιβές αυτές καθορίζονται με υπουργική απόφαση. Οι δικηγόροι μπορούν να αξιώσουν υψηλότερα ποσά, αλλά δεν πέφτουν κάτω από αυτά τα όρια.
Οι δικηγόροι κατηγορούνται ότι, με τον θεσμό των ελάχιστων αμοιβών, μπορούν να φοροδιαφεύγουν καθώς στις φορολογικές τους δηλώσεις εμφανίζουν μόνο αυτά τα ελάχιστα ποσά που προβλέπονται από τις υπουργικές αποφάσεις και όχι τις πραγματικές αμοιβές. Οι ίδιοι απαντούν ζητώντας αύξηση των ελάχιστων αμοιβών, ενώ υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση κατάργησης των ελάχιστων αμοιβών, το φαινόμενο θα οξυνθεί. Στις δικηγορικές αμοιβές, επιβάλλεται πλέον και ΦΠΑ 23%.

4.*Φαρμακοποιοί
Μέσω του μνημονίου, η τρόικα ζητεί περιορισμό στον αριθμό των φαρμακείων, τα οποία σήμερα φτάνουν στις 11.000-12.000 σε ολόκληρη την Ελλάδα. Επίσης, απαιτεί μείωση του περιθωρίου κέρδους με το οποίο λειτουργεί το φαρμακείο. Το περιθώριο κέρδους ενός φαρμακείου καθορίζεται διοικητικά με αγορανομική διάταξη. Διαμορφώνεται περίπου στο 35% επί της τιμής χονδρικής ή περίπου στο 23-24% επί της τιμής λιανικής. Ο αντίστοιχος μέσος ευρωπαϊκός όρος διαμορφώνεται γύρω στο 20%, δηλαδή είναι κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερος σε σχέση με την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου -ο οποίος αντιτίθεται σθεναρά σε κάθε μείωση του περιθωρίου κέρδους-το καθαρό εισόδημα που απομένει σε έναν φαρμακοποιό ύστερα από την πληρωμή διαφόρων εξόδων (ενοίκια, λογαριασμοί, μισθοδοσία κ.λπ.) διαμορφώνεται κοντά στο 11%.

Του ΘΑΝΟΥ ΤΣΙΡΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
8-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: