Σάββατο, Αυγούστου 14, 2010

ΣΤΑ 2,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΧΡΩΣΤΑ ΤΟ IKA ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ, ΘΑ ΣΤΗΡΙΧΤΟΥΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Με καύσιμο τα 2,5 δισ. ευρώ που χρωστάει το ΙΚΑ στον ΟΑΕΔ προσπαθεί η κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα πλέγμα παρεμβάσεων που θα ξεδιπλωθεί με ορίζοντα τη ΔΕΘ.
Πάνω από διακόσιοι επιστήμονες και κυβερνητικά στελέχη έχουν καταθέσει προτάσεις για τα δύο πακέτα που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. Το πρώτο προγραμματίζεται να ανακοινωθεί την 3η Σεπτεμβρίου και το δεύτερο από το βήμα της ΔΕΘ. Κοινό χαρακτηριστικό και των δύο είναι ένα: λεφτά δεν υπάρχουν.
Κρυφό «όπλο», όμως, είναι τα 2,5 δισ. ευρώ που οφείλει το -δοκιμαζόμενο από την εισφοροδιαφυγή- ΙΚΑ στον ΟΑΕΔ. Προτείνεται να «εξοφληθούν» τα χρέη από το ίδρυμα προκειμένου να έχει ο ΟΑΕΔ χρήματα για να προχωρήσει σε εκπτώσεις στις εργοδοτικές εισφορές σε επιχειρηματίες που θα δεσμευθούν για διατήρηση θέσεων εργασίας ή θα προχωρήσουν σε πρόσληψη νέων εργαζομένων.
Παράλληλα γίνονται κρούσεις προς τα στελέχη της τρόικας για να αποφευχθούν νέα, αντιαναπτυξιακά μέτρα, όπως η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από το 11% στο 23%. Δίνονται υποσχέσεις για ταχύτερη πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ προβάλλεται και το επιχείρημα ότι η ύφεση δείχνει να φουντώνει (έφτασε το 3,5% το δεύτερο τρίμηνο του 2010) και αυτό έχει συνέπειες στα έσοδα. Το πρόβλημα για το οικονομικό επιτελείο ωστόσο είναι ότι το «μαξιλάρι» που είχε όσον αφορά τη μείωση του ελλείμματος εκμηδενίστηκε (στο εξάμηνο η πτώση ήταν 45,5%, αλλά στο επτάμηνο βρέθηκε στο 37,9% έναντι δέσμευσης στην τρόικα για 37,5% φέτος).
Σε ό,τι αφορά τα δύο πακέτα, πάντως, η εικόνα έχει ως εξής:
1 Κοινωνικό πακέτο. Εχουν κατατεθεί πάνω από 50 προτάσεις που σταχυολογούνται ήδη από την κυβέρνηση. Εχουν απομείνει μόλις 100 εκατ. ευρώ για να τις χρηματοδοτήσουν σε μια στιγμή που υπάρχει η δέσμευση ότι το 2011 θα εξεταστούν εξ αρχής όλες οι κοινωνικές δαπάνες με στόχο τον εξορθολογισμό αλλά και τη μείωσή τους
Ο αρμόδιος υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος, προανήγγειλε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα την επανεξέταση όλων των κοινωνικών παροχών και τον επανακαθορισμό των κριτηρίων χορήγησής τους (εισοδηματικών και κοινωνικών). Δηλαδή θα εισαχθούν εισοδηματικά όρια για τη χορήγηση των επιδομάτων (σε τρίτεκνους, πολύτεκνους, για τις φοροαπαλλαγές και για τα προγράμματα στεγαστικής συνδρομής, αναψυχής και πολιτισμού (από ΟΕΚ, ΟΕΕ Αγροτική Εστία κ.ά.).
Εξετάζονται μέτρα στήριξης των οικογενειών και της απασχόλησης των γυναικών μέσω π.χ. καλύτερου δικτύου παιδικών σταθμών. Στόχος είναι στο μέλλον να καλύπτουν το 80% των οικογενειών. Αναζητούνται κοινοτικά κονδύλια για την πρόσληψη εργαζομένων στους σταθμούς.
Επίσης, έχει προταθεί η καταβολή του ΕΚΑΣ σε περισσότερους χαμηλοσυνταξιούχους, η παράταση της περιόδου προστασίας της μητρότητας από τους 12 στους 18 μήνες, η επιδότηση κατά 100% του κόστους αυτασφάλισης για τους ανέργους άνω των 55 ετών και η δυνατότητα ασφάλισης και παροχής νοσοκομειακής περίθαλψης στους μακροχρόνια άνεργους.
Το πιο μεγάλο σχέδιο που προτείνεται είναι η ανακοίνωση σειράς επιδοτήσεων απασχόλησης σε κλάδους και περιφέρειες που πλήττονται (ήδη επεκτείνεται και αλλού η επιδότηση της απασχόλησης στον τουριστικό κλάδο) με λεφτά που χρωστάει το ΙΚΑ στον ΟΑΕΔ.
2 Αναπτυξιακό πακέτο. Εχουν γίνει προτάσεις από πάνω από 150 άτομα. Βασικό του σημείο είναι ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος ελλείψει χρημάτων στρέφεται σε φορολογικά κίνητρα. Επίσης επεκτείνεται ο προϋπολογισμός των μικροδανείων (έως 25.000 ευρώ) που θα δίνει το ΕΣΠΑ σε «ευάλωτες» ομάδες, όπως ανέργους, μονογονεϊκές οικογένειες κ.λπ.
Επίσης προωθείται νέο πλαίσιο που έχει ως στόχο την επιτάχυνση των μεγάλων επενδύσεων ειδικά από το εξωτερικό. Παράλληλα, θα θεσπιστούν ειδικά σχέδια ανάπτυξης για τις ανάγκες περιοχών ή κλάδων (π.χ. λιμάνι Πειραιά, υπανάπτυκτες περιοχές, όπως το Πέραμα, κ.λπ.).
Δ. ΚΑΔΔΑ

ΠΡΕΖΑ TV
14-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: