Τελεσίδικη περικοπή δαπανών 3,9 δισ. ευρώ, δέσμευση για μαχαίρι στις δημόσιες επενδύσεις αν δεν βελτιωθεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού, εντολή για πώληση με δημόσια προσφορά της ΑΤΕ και του Τ.Τ., και «οδηγίες» για 3 αλλαγές στο Ασφαλιστικό, μεταξύ των οποίων υποχρεωτική περικοπή των βαρέων ώστε να καλύπτουν το πολύ το 10% των εργαζομένων, περιλαμβάνονται στα «ψιλά» γράμματα του Μνημονίου.
Στη μελέτη των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία επεξηγεί την εκτέλεση του Μνημονίου και την αναθεώρησή του, αποκαλύπτεται ότι η τρόικα αποφάσισε να «κόψει» κατά 3,9% τις δαπάνες του φετινού προϋπολογισμού:
Η Στο πλαίσιο της καταγραφής (που έκανε η κυβέρνηση) οι υπηρεσίες της Eurostat ανακάλυψαν νέα κονδύλια που δεν καταγράφονταν στον προϋπολογισμό. Ετσι το φετινό έλλειμμα θα αυξηθεί επιπλέον λόγω αυτών των «φεσιών» κατά 1,3 δισ. ευρώ (συνολικά οι πρόσθετες δαπάνες έχουν αξία 3,3 δισ. ευρώ αλλά αντισταθμίζονται από επιπλέον έσοδα 2 δισ. ευρώ).
* Εκτιμάται επίσης ότι ο προϋπολογισμός θα ξεφύγει του στόχου κατά περίπου 2,6 δισ. ευρώ. Αιτία θα είναι οι χαμηλότερες εισπράξεις εσόδων, καθώς «η οικονομία εισέρχεται όλο και πιο πολύ σε ύφεση» αλλά και η πιθανή, κατά την τρόικα, απόκλιση στις δαπάνες του «ευρύτερου» Δημοσίου: αναμένουν παρεκκλίσεις στις επιχορηγήσεις προς ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία αλλά και προς ΔΕΚΟ, αφού λόγω της κρίσης θεωρείται πιθανή η κατάπτωση εγγυήσεων του Δημοσίου.
* Το πρώτο μέτρο, και το μόνο για το οποίο έχει ήδη δεσμευτεί η κυβέρνηση, είναι η περικοπή των δημοσίων επενδύσεων, η οποία θα αποφασιστεί τον Οκτώβριο με βάση την έως τότε πορεία του προϋπολογισμού.
* Η Επιτροπή στο έγγραφό της αποκαλύπτει επίσης ότι άλλαξε στο 7,8% του ΑΕΠ (από 8,1% που γνωρίζαμε) ο στόχος μείωσης του ελλείμματος το 2010. Και τούτο διότι η τρόικα στη συμφωνία του Μαΐου όρισε ότι ο στόχος του ελλείμματος δεν θα μετράται ως αναλογία του ΑΕΠ αλλά σε τρέχουσες τιμές (στα 18.508 εκατ. ευρώ φέτος). Επειδή λόγω πληθωρισμού το ονομαστικό ΑΕΠ είναι πιο υψηλό, ο στόχος αναπροσαρμόζεται, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη τη φετινή προσπάθεια (μειώνει ισόποσα όμως τον στόχο για το 2011).
* Δίνει έμφαση στην αποκρατικοποίηση των τραπεζών. Συστήνεται στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε πώληση των μετοχών ΑΤΕ και Τ.Τ. με δημόσια προσφορά, καθώς έτσι επιβάλλουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες ανταγωνισμού, όπως επισημαίνεται. Ειδική έμφαση δίδεται στην ΑΤΕ, η οποία οφείλει να υποβάλει μέχρι την 1η Οκτωβρίου σχέδιο αναδιάρθρωσης. Αναφέρεται ρητά ότι μέχρι την ώρα της αποκρατικοποίησης πρέπει η Αγροτική να εξυγιάνει το χαρτοφυλάκιο δανείων της, να περιορίσει τα κόστη λειτουργίας και να πωλήσει στοιχεία του ενεργητικού της.
* Εξηγήσεις και για τις συντάξεις δίνει το ίδιο κείμενο. Λέει ότι οι δύο αναλογιστικές μελέτες (μία για τις βασικές και μία για τις επικουρικές συντάξεις) θα εκτιμήσουν αυτόνομα το αν τα μέτρα έχουν αποδώσει. Δηλαδή θα κριθεί αν σε κάθε έναν κλάδο υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί έως το 2060 πάνω από 2,5% του ΑΕΠ η δαπάνη για συντάξεις. Εως τον Ιούλιο του 2011, αν η παραπάνω εκτίμηση επαληθευτεί τότε για τις μεν κύριες θα επαναϋπολογιστεί η σύνταξη ως αναλογία του μισθού, για τις δε επικουρικές θα γίνει γενική μεταρρύθμιση. Δεδομένο είναι ότι προωθείται μεγάλη περικοπή των βαρέων και ανθυγιεινών, ώστε να τα λαμβάνει μόνο το 10% των εργαζομένων από τον Ιούλιο του 2011.
* Το αναθεωρημένο Μνημόνιο περιλαμβάνει επίσης δέσμευση ότι οι συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης θα υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων και αυτές με τη σειρά τους θα είναι ανώτερες των επαγγελματικών ενώσεων. Επίσης προωθούνται αυξήσεις εισιτηρίων στα μέσα μεταφοράς, η είσπραξη της συμμετοχής των 3 ευρώ για τις τακτικές υπηρεσίες εξωτερικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία και μεγαλύτερη συμμετοχή των ασφαλιζόμενων στα εξωτερικά ιατρεία και τις διαγνωστικές υπηρεσίες.
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ
ΠΡΕΖΑ TV
23-8-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου