Πέμπτη, Αυγούστου 05, 2010

ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ ΔΕΗ - ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΤΗΣ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ» ...ΘΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕ €40,7 ΑΝΑ ΚWΗ- ΡΥΘΜΙΣΤΗΚΑΝ ΟΦΕΙΛΕΣ €87 ΕΚΑΤ...ΕΤΣΙ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙ

Σε συμφωνία κατέληξαν ο όμιλος Μυτιληναίου και η ΔΕΗ σχετικά με τις τιμές στις οποίες θα προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια η ΔΕΗ την Αλουμίνιον της Ελλάδος. Η νέα σύμβαση θα προβλέπει την προμήθεια της βιομηχανίας για 4.710 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως με τιμολόγιο 40,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τις υπόλοιπες ώρες η Αλουμίνιον θα καλύπτει τις ανάγκες της αυτοπρομηθευόμενη. Ουσιαστικά η ΔΕΗ θα καλύπτει το 55% των αναγκών σε ενέργεια της Αλουμίνιον και το 45% θα είναι αυτοτροφοδοτούμενο. Μετά τη λήξη της προνομιακής σύμβασης που είχε υπογραφεί με την Ρechiney, η ΔΕΗ αξίωνε να πληρώνει η Αλουμίνιον της Ελλάδος βιομηχανικό ρεύμα, δηλαδή περίπου 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Υστερα όμως από διαπραγματεύσεις με τον μεγαλύτερο καταναλωτή ρεύματος στην Ελλάδα κατέληξαν στην παραπάνω συμφωνία, η οποία είναι επωφελής και για τη ΔΕΗ, καθώς η Αλουμίνιον θα προμηθεύεται ρεύμα τις ώρες με τη χαμηλή ζήτηση. Ο χρονικός ορίζοντας ορίζεται σε 25 έτη, υπάρχει όμως πρόνοια για επαναπροσδιορισμό των όρων μετά τις 31.12.2013, ανάλογα με τις τότε υπάρχουσες συνθήκες στην αγορά ενέργειας και των δικαιωμάτων ρύπων CΟ2. Επίσης, ρυθμίζεται η οφειλή των 87 εκατ. ευρώ της Αλουμίνιον της Ελλάδος προς τη ΔΕΗ. Θα δοθεί προκαταβολή και το υπόλοιπο ποσό θα πληρωθεί εντόκως σε δόσεις εντός πενταετίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα σύμβαση θα επιτρέψει στην Αλουμίνιον της Ελλάδος να αυξήσει την παραγωγική ικανότητά της κατά 30% και να μειώσει περαιτέρω το κόστος παραγωγής.

Εν τω μεταξύ η επιτάχυνση εκτέλεσης των έργων στο εξωτερικό από τη θυγατρική ΜΕΤΚΑ και η ανάκαμψη των διεθνών τιμών του αλουμινίου συνέβαλαν στη σημαντική βελτίωση των μεγεθών του ομίλου Μυτιληναίου το πρώτο εξάμηνο του 2010. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 415 εκατ. ευρώ (έχει συμπεριληφθεί και μη επαναλαμβανόμενο έσοδο 32,4 εκατ. ευρώ) έναντι 328 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2009 και τα καθαρά κέρδη σε 39,7 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 289%. Τα κέρδη επηρεάστηκαν και από την έκτακτη εισφορά ύψους 10 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου διαμορφώθηκαν στο τέλος εξαμήνου σε 259 εκατ. ευρώ.

Ο τζίρος της ΜΕΤΚΑ κατά το εξεταζόμενο διάστημα ανήλθε σε 256,5 εκατ. ευρώ από 101,8 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2009 και τα καθαρά κέρδη από 8,1 εκατ. ευρώ έφθασαν τα 48,4 εκατ. ευρώ. Το ανεκτέλεστο έργο της ΜΕΤΚΑ ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ.

ΠΡΕΖΑ TV
5-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: