Μετά την κατάργηση των κουπονιών καθώς και όλων των ανώνυμων πηγών χρηματοδότησης στις δημοτικές εκλογές στο πλαίσιο του «Καλλικράτη», το υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζεται να φέρει τα πάνω- κάτω και στα οικονομικά κομμάτων και υποψήφιων βουλευτών με σχέδιο νόμου που βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας.
Το σχέδιο νόμου για τον έλεγχο των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων αναμένεται να προκαλέσει νέες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και κυρίως από το ΚΚΕ, με το οποίο η κυβέρνηση είχε έρθει σε σύγκρουση όταν πέρασε στη Βουλή τις διατάξεις για τον «Καλλικράτη».
Θα κατατεθεί παράλληλα με τον νέο εκλογικό νόμο πιθανότατα εντός του φθινοπώρου προκειμένου η περίπου ταυτόχρονη ψήφισή τους να θέσει τέρμα - όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές- στο πελατειακό κράτος και το μαύρο πολιτικό χρήμα, να ενισχύσει επίσης την αυτονομία της πολιτικής και τον ρόλο του βουλευτή αντιμετωπίζοντας την κρίση αντιπροσώπευ- σης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις του υπουργείου είναι να υπάρξει ονομαστικοποίηση όλων των πηγών εσόδων των κομμάτων και οι συναλλαγές να γίνονται αποκλειστικά μέσω τραπεζών, παράλληλα με την κατάργηση του συστήματος των κουπονιών και των ανώνυμων πηγών. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, επιτρέπεται στα πολιτικά κόμματα να διακινούν κουπόνια από πολίτες που επιθυμούν να τα ενισχύσουν οικονομικά. Μάλιστα τα στελέχη των αποδείξεων είσπραξης και των κουπονιών είναι αριθμημένα και θεωρούνται από την Επιτροπή Ελέγχου.
Η Επιτροπή Ελέγχου.
Ωστόσο, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, αλλαγές επέρχονται και στη σύνθεση της Επιτροπής Ελέγχου. Σήμερα αποτελείται από έναν βουλευτή εκπρόσωπο κάθε κόμματος της Βουλής καθώς και από ένα μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Της Επιτροπής προεδρεύει αντιπρόεδρος της Βουλής. Με τον νέο νόμο για τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων, η επιτροπή θα αποκτήσει ανεξάρτητο χαρακτήρα και τα μέλη των κομμάτων θα συνιστούν μειοψηφία.
Ολα στο Διαδίκτυο. Παράλληλα, όλες οι οικονομικές συναλλαγές των κομμάτων ακόμη και οι ονομαστικοποιημένες θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο, όπου θα διατηρείται βάση δεδομένων με όλα τα στοιχεία. Σήμερα τα κόμματα υποχρεούνται να διατηρούν βιβλία εσόδων- εξόδων στα οποία καταχωρίζονται το ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο όσων εισφέρουν ετησίως συνολικό ποσό μεγαλύτερο των 600 ευρώ. Περιορισμοί θα υπάρξουν και στο θέμα δανεισμού των πολιτικών κομμάτων, αφού με τις επερχόμενες αλλαγές τα κόμματα δεν θα μπορούν να δανείζονται ασύστολα και ανεξέλεγκτα.
Ανατροπές δρομολογούνται και στα οικονομικά των υποψήφιων βουλευτών. Οι όροι για τα έσοδά τους γίνονται πιο αυστηροί και όλες οι πηγές τους θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο και θα ελέγχονται από ανεξάρτητη επιτροπή. Σήμερα τα έσοδα και οι δαπάνες των υποψηφίων διακινούνται μέσω λογαριασμών σε τράπεζες εγκατεστημένες στην Ελλάδα, σε ποσοστό τουλάχιστον 60% του συνολικού ύψους τους.
ΠΡΕΖΑ TV
21-8-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου