Ρεκόρ δεκαετίας στο ποσοστό ανεργίας και τον πραγματικό αριθμό ανέργων για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, οι ψυχίατροι καταγράφουν αυξημένα κρούσματα κρίσεων άγχους και κατάθλιψης στον καιρό του ΔΝΤ.
Με την ανεργία στο 12,9% και τον πραγματικό αριθμό των ανέργων στις 54.200, το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης φαίνεται πως πολύ σύντομα θα επιστρέψει στο 1999, όταν η ανεργία ανερχόταν στο 14,6% και οι άνεργοι στις 58.500. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στα τελευταία δέκα έτη η ανεργία και ο πραγματικός αριθμός των ανέργων στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης κατά το πρώτο τρίμηνο του κάθε έτους κινήθηκαν σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα και συγκεκριμένα τα τελευταία τρία χρόνια: στο πρώτο τρίμηνο του 2009 η ανεργία ήταν στο 11,4% και οι άνεργοι στις 49.700, το 2008 στο 9,1% και στις 40.700 και το 2007 στο 9% και στις 39.000 αντίστοιχα. Αυτή η αυξητική τάση δείχνει πως η Θεσσαλονίκη θα είναι ο βασικός πρωταγωνιστής στο «κραχ» της απασχόλησης, που τόσο η ΓΣΕΕ όσο όμως και το υπουργείο Εργασίας αναμένουν στο τρίτο τρίμηνο του 2010. Σχεδόν βέβαιο θεωρείται πως τότε, πάντα στα επίσημα στατιστικά στοιχεία, θα καταρριφθεί και το ρεκόρ (14,6% στο τέταρτο τρίμηνο του 1999) της δωδεκαετίας στην ανεργία και στον απόλυτο αριθμό ανέργων στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.
Τα στατιστικά ρεκόρ ανεργίας όμως σπάνε συνολικά στην Κεντρική Μακεδονία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010 στην Κεντρική Μακεδονία ζούσαν 104.500 άνεργοι και το ποσοστό της ανεργίας ήταν στο 12,4%. Στα προηγούμενα τρία χρόνια κατά το πρώτο τρίμηνο του κάθε έτους στην Κεντρική Μακεδονία: Το 2009 η ανεργία ήταν στο 9,5% και οι άνεργοι στις 78.500, το 2008 στο 8,7% και στις 72.600 και το 2007 στο 9% και στις 75.500. Αξίζει να σημειωθεί πως ο απόλυτος αριθμός ανέργων που κατέγραψε η Στατιστική Αρχή στο πρώτο τρίμηνο του 2010 είναι ο μεγαλύτερος από το 1998 σε όλα τα τρίμηνα των τελευταίων δώδεκα ετών. Το προηγούμενο ρεκόρ, 102.200, σημειώθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2004.
Παρότι τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής είναι αμείλικτα, η πλευρά των εργατικών συνδικάτων υποστηρίζει πως η πραγματικότητα είναι ακόμη χειρότερη. Τόσο το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης όσο και τα άλλα Εργατικά Κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας υποστηρίζουν πως η ανεργία είναι κατά 5 με 7 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερη από αυτή των επίσημων στατιστικών μελετών. Οι συνδικαλιστές αποδίδουν αυτήν την απόκλιση τόσο στα μικρά δείγματα που χρησιμοποιεί η Στατιστική Αρχή όσο και στο ότι επιμένει να «μεταφέρει» τους μακροχρόνια ανέργους στον πληθυσμό των οικονομικά μη ενεργών πολιτών και να μην τους καταμετρά ως ανέργους.
Αυξάνονται οι μακροχρόνια άνεργοι...
Με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δεν συμφωνεί ούτε ο ΟΑΕΔ, που από την αρχή του 2010 καταγράφει σταθερά πάνω από 150.000 (150.810 στις αρχές του καλοκαιριού) εγγεγραμμένους ανέργους στην Κεντρική Μακεδονία. Από τη σύγκριση των στοιχείων Στατιστικής Αρχής και ΟΑΕΔ προκύπτει πως από τις μελέτες «διαφεύγει» η καταγραφή ενός στους τρεις ανέργους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ από τον Απρίλιο στην Κεντρική Μακεδονία παρατηρείται μία σχετική ύφεση τόσο των επιδοτούμενων ανέργων όσο και συνολικά των εγγεγραμμένων, η οποία, όπως φαίνεται, οφείλεται αποκλειστικά στις εποχικές προσλήψεις προσωπικού στους νομούς που παρουσιάζουν έντονη τουριστική δραστηριότητα. Εκείνο το στοιχείο που σταθερά καταγράφουν οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ στην Κεντρική Μακεδονία είναι η αύξηση, από τις αρχές του 2010, του αριθμού των εγγεγραμμένων μακροχρόνια ανέργων. Από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάιο (τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) ο πληθυσμός των μακροχρόνια ανέργων αυξήθηκε κατά 11.000 άτομα και αυτή η τάση δείχνει πως δεν επηρεάζεται ούτε από τις εποχικές προσλήψεις ούτε από τα προγράμματα επιδοτούμενων προσλήψεων του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ. Ειδικότερα οι μακροχρόνια άνεργοι στην Κεντρική Μακεδονία, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, τον Ιανουάριο ήταν 41.215, το Φεβρουάριο 45.854, το Μάρτιο 50.239, τον Απρίλιο (όπου για πρώτη φορά μέσα στο 2010 μειώθηκε ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων) 51.284 και το Μάιο 52.188.
Στο 25% η ανεργία μέχρι το τέλος του 2010...
Αν δεν σταματήσει η επίθεση στον κόσμο της εργασίας, η αύξηση της ανεργίας θα είναι δραματική, υποστηρίζει ο πρόεδρος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.
- Πάμε σε έκρηξη της ανεργίας από το Σεπτέμβριο;
Η ανεργία παρουσιάζει μία σταδιακή άνοδο -εμείς βέβαια αμφισβητούμε τόσο τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής όσο και του ΟΑΕΔ- όλα τα προηγούμενα χρόνια και αυτό δεν οφείλεται στην κρίση, όπως το παρουσιάζουν σήμερα. Με την επίκληση της κρίσης ήδη υπάρχει μία έκρηξη της ανεργίας, καθώς οι επιχειρηματίες προσπαθούν να λύσουν τα διαρθρωτικά προβλήματα των επιχειρήσεών τους χρεώνοντάς τα πάντα στους εργαζόμενους.
- Και στη Θεσσαλονίκη;
Ο πρωτογενής τομέας έχει συρρικνωθεί, στο δευτερογενή τομέα έχουν κλείσει πολλές μεγάλες επιχειρήσεις, στη μεταποίηση πάνε χρόνια που οι βιοτεχνίες έχουν μεταφερθεί στα Βαλκάνια και στο εμπόριο το 25% των καταστημάτων είναι κλειστά. Τα πράγματα θα χειροτερεύσουν και σύμφωνα με τις δικές μας εκτιμήσεις η ανεργία είναι ήδη στο 20%, ένας στους τρεις μέχρι 30 χρόνων είναι άνεργος και μέχρι το τέλος του 2010 η ανεργία θα φτάσει το 25%.
- Η πορεία προς τα εκεί είναι μονόδρομος;
Αυτοί που θέλουν να περάσουν τις φθηνές απολύσεις, τις φθηνές προσλήψεις, την τριήμερη και την τετραήμερη εργασία και τη μερική απασχόληση επιδιώκουν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις μονόδρομου. Όμως υπάρχει τρόπος, για να αλλάξουν τα πράγματα, αρκεί όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε να σταματήσει η ύφεση και να τονωθούν η αγορά και η οικονομία. Χρειάζονται συνέπεια και σοβαρότητα και να σταματήσει η επίθεση στον κόσμο της εργασίας. Πρέπει οι επιχειρηματίες να σταματήσουν τις μειώσεις των μισθών και τις απολύσεις, πρέπει να επενδύσουν από τα κέρδη που συσσώρευσαν τα προηγούμενα χρόνια και να είναι εντάξει στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους. Πρέπει και το κράτος να αναλάβει πρωτοβουλίες, για να βγουν ο αναπτυξιακός νόμος και το ΕΣΠΑ από τη χειμερία νάρκη, αλλά και οι τράπεζες να σταματήσουν να κρατούν κλειστές τις στρόφιγγες ιδιαίτερα σε δυναμικές επιχειρήσεις.
Κρίσεις πανικού λόγω της κρίσης...
Στο «ντιβάνι του ψυχιάτρου» φαίνεται ότι βρίσκουν καταφύγιο ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι, καθώς η απορύθμιση της καθημερινότητας (έλλειψη σταθερής δουλειάς, μείωση εισοδήματος) δημιουργεί σε πολλούς την αίσθηση ότι χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους.
Η ψυχιατρική επιστήμη (κάποιες από τις σχολές της) καταγράφει τη συσχέτιση της οικονομίας με την ψυχική υγεία από τις αρχές του 20ού αιώνα, αποτυπώνοντας τις επιπτώσεις που έχουν οι φάσεις τόσο της οικονομικής ανάκαμψης (καταναλωτικό μοντέλο) όσο και της ύφεσης στη συμπεριφορά.
Ήδη στα ιατρεία των ψυχιάτρων του ΙΚΑ, που υποδέχονται το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου της εργασίας, καταγράφεται αύξηση της προσέλευσης με μεγάλες λίστες αναμονής (έως και 32 ημέρες). Όπως λέει ο ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής Μόδης Γούναρης, που εργάζεται στο ιατρείο του ΙΚΑ Πύλης Αξιού στο Βαρδάρη, το οποίο καλύπτει μεγάλο μέρος των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης, «η προσέλευση ασθενών έχει αυξηθεί αισθητά σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι. Ακόμη κι αν πάρουμε υπόψη παράγοντες όπως η διακοπή των ετήσιων συμβάσεων πολλών γιατρών του ΙΚΑ, που αντικειμενικά επιβαρύνει τους υπάρχοντες με επιπλέον ασθενείς, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την αύξηση που έχει σημειωθεί στο μέσον του καλοκαιριού».
Η αύξηση της προσέλευσης οφείλεται κατά κύριο λόγο σε αγχώδεις και καταθλιπτικές διαταραχές και ψυχοσωματικές εκδηλώσεις (σωματοποίηση συμπτωμάτων που έχουν τη ρίζα τους σε ψυχολογικά προβλήματα).
«Η ανεργία, η φτώχεια, η έλλειψη έμπνευσης και ελπίδας δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα, μέσα στο οποίο διαταράσσονται προσωπικές ισορροπίες, εκτρέφονται προβληματικές σχέσεις και επιδεινώνεται η έκβαση σοβαρών ψυχικών διαταραχών», λέει ο Μόδης Γούναρης.
Ο ίδιος περιγράφει τις τρεις βασικές παραμέτρους που συντελούν στην επιβάρυνση της ψυχικής υγείας, τονίζοντας ότι «το ζητούμενο είναι ο άνθρωπος που αντιμετωπίζει ψυχολογικές διαταραχές να προσδιοριστεί απέναντι στο αίτιο που τις προκαλεί»:
- Η γενική ψυχοπιεστική κατάσταση λόγω της οικονομικής κρίσης.
- Η κατακρήμνιση σταθερών και αξιών, η έλλειψη συλλογικού προτάγματος σε πολιτικό επίπεδο.
- Η δόμηση του χαρακτήρα του κάθε ανθρώπου (ο βαθμός ισορροπίας και εξαρτήσεών του, καθώς και συγκρότησης).
Του Θεόφιλου Σιχλετίδη
ΠΡΕΖΑ TV
9-8-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου