Δευτέρα, Αυγούστου 09, 2010

Η ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΗΤΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΑΥΤΟ

ΕΨΑΧΝΑΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΤΕΊΝΟΥΝ ΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΡΉΚΑΝ...ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ...ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ...ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ...ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΙΧΝΑΝ ΤΟ WIKILEAKS...

Πριν από σαράντα χρόνια, ο Ντάνιελ Ελσμπεργκ, πρώην αξιωματικούς στους πεζοναύτες που στη συνέχεια έγινε στρατηγικός αναλυτής για το αμερικανικό υπουργείο Αμύνης, έδωσε στους Νιου Γιορκ Τάιμς και στην Ουάσινγκτον Ποστ 7.000 σελίδες απόρρητων εγγράφων για την πόλεμο στο Βιετνάμ. Τα «ντοκουμέντα του Πενταγώνου» αποκάλυπταν ότι η κυβέρνηση Τζόνσον θεωρούσε από πολύ καιρό πριν τη νίκη κατά των Βιετναμέζων αδύνατη, και ότι το είχε κρύψει από την κοινή γνώμη και το Κονγκρέσο για να καθυστερήσει την ώρα των αναπόφευκτων διαπραγματεύσεων με το Ανόι.

Η κυβέρνηση Νίξον, που βρισκόταν στην εξουσία όταν δημοσιοποιήθηκαν τα έγγραφα, υιοθέτησε με τη σειρά της αυτή την κυνική στρατηγική, με υπεύθυνο τον τότε σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Χένρι Κίσινγκερ. Το αποτέλεσμα της δημοσιοποίησης των εγγράφων ήταν να στραφεί ένα μεγάλο μέρος της αμερικανικής κοινής γνώμης κατά του πολέμου.

Ο πειρασμός είναι μεγάλος να συγκριθούν εκείνες οι αποκαλύψεις με το περιεχόμενο των 92.000 σελίδων για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν που έστειλε η ιστοσελίδα Wikileaks στους Νιου Γιορκ Τάιμς, την Γκάρντιαν και το Σπίγκελ. Παρά τις επιπτώσεις τους όμως στην κοινή γνώμη, οι δύο περιπτώσεις δεν έχουν πολλά κοινά στοιχεία. Τα «ντοκουμέντα του Πενταγώνου» αποκάλυπταν πληροφορίες που είχαν σκοπίμως μείνει μυστικές και είχαν συγκαλυφθεί πίσω από επίσημα ψέματα. Οι εκθέσεις για το Αφγανιστάν, που συντάχθηκαν σε καθημερινή βάση στο πεδίο των μαχών από τον Ιανουάριο του 2004 ως τον Δεκέβριο του 2009, δεν αποκαλύπτουν πολλές άγνωστες πληροφορίες. Οι λεπτομέρειές τους είναι εκείνες που μετρούν.

Τι αποκαλύπτουν αυτές οι εκθέσεις; Ότι παρά την αποστολή στο Αφγανιστάν 135.000 ανδρών από 46 χώρες - μεταξύ των οποίων και 95.000 Αμερικανοί - και έναν προϋπολογισμό που μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει ήδη υπερβεί τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια, ο πόλεμος αυτός κάθε άλλο παρά έχει κριθεί.

Το πρώτο δίδαγμα από τα αφγανικά έγγραφα είναι ότι η Δύση δεν κατάφερε να κερδίσει «τα μυαλά και τις καρδιές» των Αφγανών, όπως ανέφερε ο στόχος που είχε θέσει τον Απρίλιο του 2009 ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Οι αφγανοί άμαχοι - που μετρούν 15.000 ως 30.000 θύματα από το 2001 - θεωρούν τους αμερικανούς στρατιώτες και τους συμμάχους τους περισσότερο εισβολείς παρά ελευθερωτές. Οι εκθέσεις του Wikileaks μιλούν για 144 «επεισόδια», στην πλειοψηφία τους άγνωστα μέχρι σήμερα, όπου μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν εκλάβει αμάχους για αντάρτες. Στα επεισόδια αυτά έχουν σκοτωθεί 195 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 174. Κι όμως, τα drones, και ιδιαίτερα τα αμερικανικά Predator και Reaper που μπορούν να εκτοξεύουν 14 πυραύλους αέρος-εδάφους ή βόμβες 230 κιλών, έχουν γίνει αποφασιστικά εργαλεία πολέμου για το Πεντάγωνο. Είκοσι τέτοια αεροσκάφη, αξίας 13 εκατομμυρίων δολαρίων το καθένα, χρησιμοποιούνται στο Αφγανιστάν.

Τα αιματηρά αυτά επεισόδια δεν αποτελούν όμως την κυριότερη εξήγηση της εχθρότητας που δείχνει ο αφγανικός πληθυσμός απέναντι στα δυτικά στρατεύματα. Σε μια χώρα με αρχαϊκές κοινωνικές δομές, τα τελευταία θεωρούνται το βασικό στήριγμα ενός καθεστώτος που στερείται νομιμότητας. Το καθεστώς Καρζάι δεν έχει μπορέσει να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τη διαφθορά, τις καταχρήσεις εξουσίας, τον νεποτισμό και την ανικανότητα. Δεν έχει κατορθώσει να πείσει ούτε τους αμερικανούς προστάτες του ούτε τον λαό. Και οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ πληρώνουν το τίμημα.

Το δεύτερο δίδαγμα των απόρρητων εγγράφων είναι ότι οι Ταλιμπάν, που εκδιώχθηκαν το 2001 από τη διεθνή συμμαχία, επανεμφανίστηκαν το 2006 και κερδίζουν συστηματικά έδαφος από το 2007. Το αγαπημένο τους όπλο, οι τηλεκατευθυνόμενες εκρηκτικές συσκευές, έχει γίνει ο καθημερινός εφιάλτης τόσο των ξένων στρατιωτών όσο και των αμάχων. Ο αριθμός των αμάχων που έχει σκοτωθεί με αυτόν τον τρόπο έχει εξαπλασιαστεί από το 2004 ως το 2009. Ετσι έχει σκοτωθεί και η πλειοψηφία των 1.900 ξένων στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2001.

Οι Ταλιμπάν διαθέτουν όμως κι άλλα, ακόμη πιο εξελιγμένα όπλα. Πολλοί αμερικανοί πιλότοι βεβαιώνουν ότι έχουν δεχθεί επίθεση από ελαφρούς πυραύλους εδάφους-αέρος τύπου Sam. Σε έναν τέτοιο πύραυλο οφείλεται και η κατάρριψη ενός ελικοπτέρου Chinook το 2007 στην επαρχία Χέλμαντ, όπου βρήκαν το θάνατο επτά αμερικανοί στρατιωτικοί.

Απέναντι στους ισλαμιστές μαχητές - που υπολογίζονται σε 28.000 άνδρες - και στο τεράστιο δίκτυο κατασκόπων, διπλών πρακτόρων και συνεργατών που έχουν συγκροτήσει, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους μοιάζουν αδύναμοι. Ακόμη και η Task Force 373 δεν έχει πετύχει τους στόχους που της έχουν ανατεθεί. Η μονάδα αυτή, που εδρεύει στην Καμπούλ, το Κανταχάρ και το Χοστ, αποτελείται από στοιχεία ειδικών δυνάμεων και είχε την αποστολή να συλλάβει ή να σκοτώσει 2.058 στελέχη των Ταλιμπάν ή της αλ-Κάιντα. Τα έγγραφα δείχνουν ότι δεν έχει καταφέρει να εξουδετερώσει παρά 70 στελέχη των Ταλιμπάν, και ότι οι αποστολές της συνοδεύονται συχνά από θανάτους αμάχων.

Το τρίτο δίδαγμα από τη δημοσιοποίηση των εκθέσεων είναι ότι το Πακιστάν εξακολουθεί να παίζει διπλό παιχνίδι στο Αφγανιστάν. Παρά τις υποσχέσεις του Ισλαμαμπάντ ότι θα πολεμήσει τον «κοινό εχθρό» (δηλαδή τους Ταλιμπάν) και τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που έχει δεχθεί από την Ουάσινγκτον, οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν φαίνεται ότι ενισχύουν ευθέως τους αφγανούς αντάρτες. Ο λόγος είναι ο φόβος της Ινδίας.

Είναι ακόμη νωρίς να αξιολογηθεί η επίπτωση που θα έχει η δημοσιοποίηση των εκθέσεων του Wikileaks σε μια κοινή γνώμη που έχει ήδη κουραστεί από τον εννεαετή πόλεμο στο Αφγανιστάν. Αυτό που ανησυχεί όμως τον Ομπάμα είναι η επίπτωση στην αποφασιστικότητα των συμμάχων του. Η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να έχει στόχο την αποχώρησή της από το Αφγανιστάν το 2011, εκτός αν ο αφγανικός στρατός αποδειχθεί νωρίτερα ικανός να αναλάβει την υπεράσπιση της χώρας. Αλλά κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

ΠΡΕΖΑ TV
9-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: