Τετάρτη, Αυγούστου 04, 2010

ΌΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ...ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΕΚ...

Αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, καθιέρωση του θεσμού της αξιολόγησης και αποκέντρωση των δημόσιων ΙΕΚ περιλαμβάνουν οι αλλαγές που ανακοίνωσαν η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου και η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Όσον αφορά στα επαγγελματικά δικαιώματα για τα ΕΠΑΛ και τα ΕΠΑΣ αναγνωρίζονται σε αντιστοίχιση με τα δικαιώματα των ΤΕΕ Β’ κύκλου.

Όπως ανακοινώθηκε τα ΕΠΑΛ θα ξεκινήσουν από φέτος με έναν αριθμό πειραματικών πιλοτικών δράσεων. Ειδικότερα, την προηγούμενη εβδομάδα υπεγράφη ένα Πρωτόκολλο Συνεργασίας στο Υπουργείο από τους Προέδρους ΤΕΙ, αλλά και Πολυτεχνείου με τα ΕΠΑΛ και από το Σεπτέμβρη θα λειτουργήσουν, συγκεκριμένα το ΕΠΑΛ των Χανίων, το ΕΠΑΛ του Ηρακλείου, της Πάτρας, της Θεσσαλονίκης και το Α’ της Αθήνας σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Τεχνολογικά Ιδρύματα. Δηλαδή θα γίνει μία συνεργασία για την αναβάθμιση και υποστήριξη των ΕΠΑΛ ώστε και να υποστηριχθούν οι εκπαιδευτικοί, αλλά και οι ίδιοι οι σπουδαστές.

Το τρίτο στοιχείο που αφορά στα ΕΠΑΛ είναι η καθιέρωση ενός φακέλου αξιολόγησης για κάθε ΕΠΑΛ. Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου υπάρχουν 301 ΕΠΑΛ και 106 ΕΠΑΣ και για κάθε ένα απ’ αυτά θα γίνει φάκελος και θα παρακολουθείται το κάθε Λύκειο στο χώρο της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Θα πρόκειται δηλαδή για μία μονάδα, που σταδιακά θα συνδεθεί με την περιφερειακή ανάπτυξη.

Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε και την μετάβαση των δημοσίων ΙΕΚ προς την περιφέρεια, που θα γίνει με προγραμματικές συμβάσεις και με στόχο να ανταποκριθούν στις ανάγκες που έχει κάθε τόπος της χώρας.

Τα δημόσια ΙΕΚ που λειτουργούν σε όλη τη χώρα υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας και την ευθύνη για αυτά την έχει ο Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ). Όπως ανακοινώθηκε η νέα διοίκηση του ΟΕΕΚ προχώρησε σε αναδιοργάνωση και από τα 114 παραρτήματα και ΙΕΚ που υπήρχαν, θα λειτουργήσουν από φέτος 92 Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης με 200 ειδικότητες σε όλη τη χώρα.

Στόχος του υπουργείου είναι από τις 4 Οκτωβρίου να λειτουργήσουν από τις 4 Οκτωβρίου με συγκεκριμένες ειδικότητες, με σωστό και προγραμματισμένο τρόπο εξετάσεων. Σύμφωνα με το υπουργείο ο Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης παραδόθηκε με χρέη άνω των 30 εκατομμύρια ευρώ. Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στο θέμα των εκπαιδευτών και του διοικητικού προσωπικού. "Πέρσι είχαμε 1.580 αποσπασμένους σε διοικητικές θέσεις στα ΙΕΚ από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Φέτος θα έχουμε 600, γιατί δεν χρειάζεται η δευτεροβάθμια εκπαίδευση να αιμορραγεί για διοικητικούς υπαλλήλους", επισήμανε η Άννα Διαμαντοπούλου.

Η υπουργός αναφέρθηκε και στις εξετάσεις πιστοποίησης 12.500 ατόμων, σημειώνοντας ότι πέρυσι στοίχισε 600.000 ευρώ, ενώ φέτος 100.000 ευρώ.

ΠΡΕΖΑ TV
4-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: