Παράνομες επεμβάσεις και καταπάτηση δημόσιων προστατευόμενων εκτάσεων, ανέγερση και διατήρηση αυθαίρετων κατασκευών, πράξεις της διοίκησης που πρέπει να ελεγχθούν. Αυτά –μεταξύ άλλων– διαπιστώνει ο γενικός επιθεωρητής Περιβάλλοντος κ. Παναγιώτης Μέρκος, ο οποίος με έγγραφό του καλεί τις υπηρεσίες να επανελέγξουν πράξεις και αποφάσεις τους στην υπόθεση της Ελαφονήσου.
Η παρέμβαση των επιθεωρητών Περιβάλλοντος στο «καυτό» θέμα της Ελαφονήσου και συγκεκριμένα των παράνομων αγοραπωλησιών εκτάσεων στην παραλία του Σίμου, το οποίο έχει αναδείξει με σειρά ρεπορτάζ του ο ΣΚΑΪ, έρχεται λίγο μετά την έναρξη έρευνας που διενεργεί για το θέμα η Εισαγγελία Γυθείου.
Ο κ. Μέρκος, με τον τρόπο αυτό, δίνει και μία «απάντηση» στον κοινοτάρχη Ελαφονήσου κ. Χαράλαμπο Λιάρο, ο οποίος έχει επανειλημμένως δηλώσει άγνοια για τον προστατευόμενο χαρακτήρα της περιοχής. Οπως σημειώνει, η Ελαφόνησος αποτελεί προστατευόμενη περιοχή, ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, με κωδικό GR 2540002 και είναι χαρακτηρισμένη ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (SCD).
Ο γενικός επιθεωρητής Περιβάλλοντος καλεί την Πολεοδομία Μολάων να προβεί άμεσα σε αυτοψία και πλήρη αποτύπωση των μεταβολών του εδάφους και των κατασκευών και σε περίπτωση καταπατήσεων, να εφαρμοστεί η νομοθεσία περί προστασίας των δημοσίων εκτάσεων.
Οπως σημειώνει, σε περίπτωση υποβολής ψευδών στοιχείων, ο φάκελος πρέπει να διαβιβαστεί στον εισαγγελέα. Ζητεί επίσης έλεγχο της νομιμότητας κτήσης εκτάσεων (τίτλων ιδιοκτησίας), τυχόν αποχαρακτηρισμών και παραχωρήσεων δημοσίων εκτάσεων, έλεγχο της πληρότητας των φακέλων των οικοδομικών αδειών και έλεγχο της νομιμότητας επεμβάσεων και εργασιών διάνοιξης οδών πρόσβασης.
Με την ολοκλήρωση των ελέγχων, όλα τα στοιχεία θα διαβιβαστούν στην Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που με τη σειρά της θα ελέγξει τη νομιμότητα των πράξεων.
Σε περίπτωση που υπάρξουν ερωτήματα, «οι υποθέσεις θα διαβιβαστούν στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και στον εισαγγελέα για απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών».
ΠΡΕΖΑ TV
3-8-2010
1 σχόλιο:
H αρχή έχει γίνει. Πρώτα οι ξαπλώστρες, μετά η υπερδόμηση του μικρού χωριού, οι διεργασίες για ξενοδοχεία κτλ στον Σίμο ξεκίνησαν...Δυστυχώς το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω
Δημοσίευση σχολίου