Βήμα μεν αλλά μικρό χαρακτηρίζει το μεταβατικό Προεδρικό Διάταγμα για τη διαδικασία ασύλου ο επικεφαλής του γραφείου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Γιώργος Τσαρμπόπουλος. Κι αυτό γιατί, όπως παρατηρεί, εκκρεμεί η ριζική αναμόρφωση του συστήματος ασύλου, με πλήρη απεμπλοκή της αστυνομίας και δημιουργία μιας αυτόνομης πολιτικής υπηρεσίας ασύλου, ώστε να κατοχυρωθούν οι αναγκαίες εγγυήσεις για μια δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία, η οποία συνεπάγεται και αύξηση των ποσοστών χορήγησης ασύλου. Μιλώντας στην «Ε» ο κ. Τσαρμπόπουλος επισημαίνει ακόμη ότι το σχετικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο και πρέπει να προωθηθεί άμεσα για ψήφιση, ενώ έπεται η μεγάλη αλλαγή που είναι η δημιουργία των κατάλληλων δομών για τις οποίες απαιτούνται προσωπικό, κατάρτιση, εξοπλισμός και κονδύλια με στήριξη που μπορεί να προέλθει από την Ε.Ε.
Ωστόσο η Υ.Α. υποδέχτηκε θετικά την ανακοίνωση του υπουργείου ΠΡΟΠΟ για το άσυλο. Κι αυτό γιατί -όπως μας εξηγεί- προβλέπει την επανασύσταση των Επιτροπών Προσφυγών και μάλιστα με «βελτιωμένη σύνθεση και αποφασιστική αρμοδιότητα» για την εκδίκαση των αιτημάτων ασύλου σε δεύτερο και οριστικό βαθμό. Θυμίζουμε ότι οι επιτροπές καταργήθηκαν το καλοκαίρι του 2009, γεγονός που οδήγησε την Υπατη Αρμοστεία να αποχωρήσει συνολικά από τη διαδικασία.
Σε αυτές, θα μπορεί να προσφύγει κανείς κατά της απορριπτικής απόφασης σε πρώτο βαθμό. Ετσι θα προχωρήσει επιτέλους η εξέταση των πάνω από 46.000 αιτημάτων ασύλου που εκκρεμούν εδώ και χρόνια και «παρατείνουν μια απαράδεκτη κατάσταση αβεβαιότητας για χιλιάδες άτομα που αναμένουν μια οριστική απόφαση για το καθεστώς τους».
Τονίζει όμως «ότι το Π.Δ. δεν έχει υιοθετηθεί ακόμα. Εγινε το πρώτο βήμα, χρειάζονται όμως άλλες 4 υπογραφές συναρμόδιων υπουργών και επεξεργασία από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Προβλέπει επίσης και ορισμένες βελτιώσεις της διαδικασίας σε πρώτο βαθμό, παραμένει όμως η εμπλοκή της αστυνομίας. Γι' αυτό και το μεταβατικό αυτό στάδιο πρέπει να είναι πραγματικά προσωρινό και σύντομο».
Ποια είναι η κατάσταση όσο δεν επιλύεται το ζήτημα;
-«Οι ουρές στην Πέτρου Ράλλη, όπου σήμερα η πρόσβαση είναι εξαιρετικά προβληματική. Οι τεράστιες καθυστερήσεις που δημιουργούν πρόσθετη συσσώρευση εκκρεμών υποθέσεων. Οι πρόχειρες συνεντεύξεις και οι απορριπτικές αποφάσεις σε πρώτο βαθμό χωρίς την κατάλληλη αιτιολόγηση. Τα χαμηλότερα ποσοστά χορήγησης ασύλου στην Ευρώπη. Η έλλειψη διερμηνείας και σωστής ενημέρωσης, ιδιαίτερα στα σημεία εισόδου, που αναιρεί το ίδιο το δικαίωμα πρόσβασης στο άσυλο. Η έλλειψη στέγης και κοινωνικής πρόνοιας για τη συντριπτική πλειονότητα αιτούντων άσυλο και ευάλωτων ομάδων, όπως τα ασυνόδευτα παιδιά. Τέλος, θα πρέπει να δοθεί μια διέξοδος "τακτοποίησης", μέσω του μεταναστευτικού, σε αλλοδαπούς χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, ιδίως για αυτούς που δεν πρόκειται να απελαθούν, ώστε να μην καταφεύγουν στο σύστημα ασύλου έχοντάς το ως μοναδικό τρόπο να νομιμοποιήσουν προσωρινά την παραμονή τους, έστω και αν γνωρίζουν ότι δεν θα τύχουν προσφυγικής προστασίας».
Ετσι κι αλλιώς, τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2010 παραμένουν απογοητευτικά και τα ποσοστά χορηγήσεων μηδενικά αφού: από τις 4.701 αιτήσεις που κατατέθηκαν απαντήθηκαν θετικά μόλις τα 19 αιτήματα, αναγνωρίστηκε δηλαδή μόλις των 0,4% των αιτούντων. Ακόμη 9 έλαβαν επικουρική προστασία και 15 ακόμη ανθρωπιστικό καθεστώς.
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΣΩΤΗΡΧΟΥ
ΠΡΕΖΑ TV
17-8-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου