Με τον κίνδυνο ενός νέου ράλι τιμών στα τρόφιμα βρίσκονται αντιμέτωποι οι καταναλωτές σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς μπορεί να πληρώνουν τους επόμενους μήνες ακριβότερα δεκάδες προϊόντα όπως το ψωμί, τα άλευρα, τα ζυμαρικά και τα εκατοντάδες επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν ως πρώτη ύλη το σιτάρι.
O εφιάλτης αυτός, τον οποίο έζησαν οι καταναλωτές το 2008, όταν οι τιμές των σιτηρών βρέθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών, ξαναζωντάνεψε τις τελευταίες ημέρες. Η παρατεταμένη ξηρασία που πλήττει τις σιτοπαραγωγούς χώρες και η απόφαση της Ρωσία να επιβάλει προσωρινό εμπάργκο στις εξαγωγές εκτόξευσαν τις τιμές.
Η άμεση αντίδραση των κερδοσκόπων ήταν να πιέσουν τις διεθνείς τιμές του σίτου, γεγονός το οποίο οδηγεί σε αύξηση των τιμών προϊόντων που παράγονται από σιτάρι. Ηδη μόλις σε διάστημα ενός μήνα από τις αρχές του Ιουνίου οι τιμές του σίτου στις διεθνείς αγορές αυξήθηκαν σε ποσοστό κοντά στο 70%, καταγράφοντας την πιο σύντομη άνοδο των τελευταίων 40 ετών. Στη Βρετανία ήδη οι αναλυτές εκτιμούν ότι το συνεχιζόμενο ράλι τιμών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του ψωμιού έως και 15 πένες τη φρατζόλα, δηλαδή αύξηση 10%- 15%. Και αιτιολογούν το ενδεχόμενο αυτό επισημαίνοντας ότι οι μικροί αρτοποιοί επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν αποθέματα πλήττονται πρώτοι από τις αλλαγές των τιμών. Ενώ ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τις τιμές στο νωπό κρέας εάν αυξηθούν οι τιμές των δημητριακών που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές.
Στάση αναμονής. Στην Ελλάδα δεν φαίνεται ακόμα να υπάρχει ανησυχία στην αγορά, όμως οι επιχειρηματίες κρατούν στάση αναμονής. Οι τιμές των αλεύρων σύμφωνα με τον Μιχάλη Μούσσιο, πρόεδρο του Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, που αντιπροσωπεύει περισσότερες από 14.000 μικρές βιοτεχνικές επιχειρήσεις άρτου, βρίσκονται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα και συγκεκριμένα από 18 έως 22 ευρώ το πενηντάκιλο τσουβάλι. «Δεν υπάρχουν ενδείξεις για αυξήσεις αυτή τη στιγμή. Φυσικά η αγορά κρατά στάση αναμονής, όμως οποιαδήποτε αλλαγή στις τιμές, εφόσον συνεχιστεί το ράλι των διεθνών τιμών, θα φανεί από το φθινόπωρο και μετά. Τώρα δεν υπάρχει καμία σκέψη για αύξηση της τιμής του ψωμιού και των αρτοσκευασμάτων και φυσικά δεν δικαιολογείται από πουθενά», λέει ο κ. Μούσσιος.
Από την πλευρά της βιομηχανίας οι επιχειρηματίες επίσης κρατούν στάση αναμονής παρακολουθώντας τις εξελίξεις. Και εκεί οι επιπτώσεις δεν μπορεί να είναι άμεσες αφού οι μεγάλες βιομηχανίες που αγοράζουν σιτάρι ή πρώτες ύλες που έχουν άμεση σχέση με αυτό, δουλεύουν με συμβόλαια προκαθορισμένης τιμής. Στην Ελλάδα το 50% των σιτηρών που χρησιμοποιούνται είναι εισαγόμενα. Ετσι εφόσον το ράλι στα διεθνή χρηματιστήρια συνεχιστεί θα υπάρξουν και επιπτώσεις στην εσωτερική αγορά.
ΠΡΕΖΑ TV
7-10-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου