Επιβεβαιώνει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος τη μη ύπαρξη τροποποιημένης μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων για το Βιολογικό Καθαρισμό του Πτελεού, που όπως καταγγέλλουν οι περίοικοι έχει τεθεί σε λειτουργία εδώ και περίπου ένα μήνα.
«Παράνομη και παράτυπη» λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Πτελεού κατήγγειλαν την προηγούμενη εβδομάδα κάτοικοι της περιοχής. Ανέφεραν ότι το έργο όχι μόνο έχει τεθεί σε λειτουργία εδώ και ένα μήνα σχεδόν, αλλά η λειτουργία αυτή γίνεται χωρίς να έχει εγκριθεί από τη Περιφέρεια Θεσσαλίας και τη Νομαρχία Μαγνησίας η νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων μετά από ακύρωση της πρώτης από το Συνήγορο του Πολίτη.
Η αρμόδια υπηρεσία της ΝΑΜ είχε δεσμευτεί να εξετάσει το ζήτημα και να διαπιστώσει αν πράγματι υπάρχει στην υπηρεσία έγγραφο με την τροποποιημένη μελέτη. Πράγματι ένα τέτοιο έγγραφο δεν στάθηκε δυνατό να βρεθεί.
Σύμφωνα με την αντινομάρχη Περιβάλλοντος Νατάσα Οικονόμου η πρώτη μελέτη περιβαλλοντικών όρων για τον Βιολογικό Πτελεού εγκρίθηκε το 2005 με ισχύ μάλιστα μέχρι και το 2015. Ο Βιολογικός Καθαρισμός έχει κατασκευασθεί στη θέση «Ξηράκια» και αρχικά σκοπό έχει να εξυπηρετεί τον παραθαλάσσιο οικισμό «Πηγάδι» και στη συνέχεια το Δημοτικό Διαμέρισμα Πτελεού.
Η μελέτη περιβαλλοντικών όρων του 2005 προέβλεπε ο αποδέκτης των επεξεργασμένων λυμάτων να είναι σε μια περιοχή η οποία ωστόσο βρισκόταν δίπλα σε ρέμα το οποίο και κατέληγε στη θάλασσα.
Το 2007 και μετά από τις διαμαρτυρίες κατοίκων και επαγγελματιών στις παραθαλάσσιες περιοχές «Λουτρό», «Άγιοι Απόστολοι» και «Λειχούρα», ο δήμος δήλωσε εγγράφως ότι θα προχωρήσει σε τροποποίηση της μελέτης, σύμφωνα με την οποία αποδέκτης των λυμάτων δεν θα ήταν το ρέμα αλλά θα προβλέπεται η υπεδάφια διάθεσή τους, αλλά και η χρήση των επεξεργασμένων υδάτων για το πότισμα των ελαιοδέντρων.
Το 2008 ανακλήθηκε η απόφαση της ΝΑΜ για έγκριση της πρώτης ΜΠΕ του Βιολογικού Πτελεού. «Από τότε δεν έχει κατατεθεί μελέτη για έγκριση», σημειώνει η κ. Οικονόμου.
Βέβαια η αρμόδια αντινομάρχης ξεκαθαρίζει πως οι τροποποιημένες μελέτες περιβαλλοντικών όρων κατατίθενται στην διεύθυνση Υγείας και μετέπειτα στην Περιφέρεια και τη διεύθυνση Περιβάλλοντος, ωστόσο ερωτηθείσα για το αν θα το γνώριζε ότι υπάρχουν αυτές οι μελέτες, εφόσον ήταν ολοκληρωμένες και κατατεθειμένες, αφού θα έπρεπε να εγκριθούν και από το νομαρχιακό συμβούλιο, τόνισε: «ναι, σε αυτή την περίπτωση θα το ξέραμε».
Μάλιστα η ίδια υπογράμμισε ότι δια νόμου δεν επιτρέπεται τα ανεπεξέργαστα λύματα να πηγαίνουν οπουδήποτε αλλά σε συγκεκριμένους αποδέκτες.
Ενώ λοιπόν επιβεβαιώνεται η μη ύπαρξη της απαραίτητης μελέτης λειτουργίας του Βιολογικού, την ίδια στιγμή οι κάτοικοι καταγγέλλουν τη λειτουργία του εδώ και ένα μήνα. «Το έργο λειτουργεί παράνομα, αφού ουσιαστικά δεν έχει καθοριστεί ο τρόπος διάθεσης των λυμάτων», σημειώνει ο Μπάμπης Γουριώτης, κάτοικος από την περιοχή των Αγίων Αποστόλων, και προσθέτει ότι τα λύματα πέφτουν στο ρέμα και από εκεί στη θάλασσα.
Τέλος και ο σύμβουλος της μειοψηφίας Χρήστος Δεληστάθης επιβεβαιώνει ότι ο δήμος έχει κάνει περίπου 40-45 συνδέσεις στο Πηγάδι και έχει θέσει σε λειτουργία το Βιολογικό Καθαρισμό.
Συντάκτης: Αλίκη Φωτιάδου
ΠΡΕΖΑ TV
6-8-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου