ΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ ΖΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΔΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ... ΟΛΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ... ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΡΟΧΕΣ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΞΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΗ ΦΡΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΡΑΤΟΓΕΝΕΣΕΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ.
Οι δασικές πυρκαγιές της κεντρικής Ρωσίας επεκτείνονται πλέον προς το Νότο και τα δυτικά της χώρας και, όπως δήλωσε ο υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Σεργκέι Σαϊγκού, θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέα ραδιενεργό μόλυνση της περιοχής, αυξάνοντας την περιεκτικότητα του αέρα σε ραδιονουκλεΐδια, κατάλοιπα της καταστροφής του Τσερνόμπιλ.
Τι θα γίνει αν πάρουν φωτιά τα δέντρα που μολύνθηκαν από τη διαρροή στο Τσερνόμπιλ; Οι Ρώσοι δεν θέλουν ούτε να το σκέφτονται... (ΕΡΑ/ΑΠΕ) Τι θα γίνει αν πάρουν φωτιά τα δέντρα που μολύνθηκαν από τη διαρροή στο Τσερνόμπιλ; Οι Ρώσοι δεν θέλουν ούτε να το σκέφτονται... (ΕΡΑ/ΑΠΕ) Αναφερόμενος ειδικά στην περιοχή του Μπριάνσκ, που συνορεύει με τις πλέον μολυσμένες περιοχές της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας, αλλά δεν έχει ακόμη κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και βρίσκεται σε απόσταση περί τα 350 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μόσχας, ο κ. Σαϊγκού είπε ότι «μαζί με τα προϊόντα της καύσης, μπορούν να ανεβούν ψηλότερα στην ατμόσφαιρα και ραδιονουκλεΐδια, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει νέες ζώνης μόλυνσης». Για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή και δημιουργήθηκαν ειδικά εργαστήρια για την ημερήσια παρακολούθηση της κατάστασης, ενώ πολύ αποτελεσματική αποδείχθηκε και η χρήση ρομπότ πάνω σε βάση τεθωρακισμένων οχημάτων με ερπύστριες.
Το πυρηνικό ατύχημα της 26ης Απριλίου 1986 και η απότομη και μαζική έκλυση ραδιενέργειας δημιούργησαν μολυσμένες ή βεβαρημένες ζώνες, στις οποίες ζει έως και σήμερα περίπου το 16% του τοπικού ρωσικού πληθυσμού.
Οπως ομολόγησε ο κ. Σαϊγκού κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας υπό τον πρόεδρο Μεντβιέντεφ, το πυρηνικό κέντρο του Σαρόφ, που κατασκεύασε την πρώτη ρωσική ατομική βόμβα και βόμβα υδρογόνου, σώθηκε χάρη στη χρήση εξελιγμένων ρομποτικών τεχνολογιών, τόσο για την έγκαιρη ανίχνευση όσο και για την κατάσβεση των εστιών των πυρκαγιών αμέσως μετά την εμφάνισή τους. Χθες η διοίκηση της Ρωσικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι όλα τα επικίνδυνα πυρηνικά υλικά του κέντρου μεταφέρθηκαν έτσι ώστε να μην υπάρξει οποιοδήποτε ενδεχόμενο ανάφλεξής τους. Πάντως, ο κίνδυνος δεν έχει περάσει εντελώς για το κέντρο, ακόμη κι αν η ορμή των νέων πυρκαγιών μειώνεται στη Ρωσία, καθώς συνεχίζει να σιγοκαίει γύρω του έκταση 3.000 στρεμμάτων.
Αργά χθες αναζωπυρώθηκε μεγάλη πυρκαγιά στο Ναροφομίνσκ, στα περίχωρα της Μόσχας, υποχρεώνοντας τη διοίκηση μονάδας πυραυλικών συστημάτων, που βρίσκεται στην περιοχή, να προχωρήσει σε εκκένωση των αποθηκών της και να μεταφέρει όλο της το πυροβολικό σε ασφαλέστερο μέρος, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της χώρας.
Οπως αποκαλύπτουν ρωσικά ΜΜΕ, την ίδια ημέρα με τη ναυτική βάση στα περίχωρα της Μόσχας, ακόμη μια στρατηγική μονάδα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων καταστράφηκε από πυρκαγιά. Ηταν μια μυστική κεραία του Γενικού Επιτελείου της χώρας, που κάηκε μέσα σε μερικά λεπτά, γεγονός που διαψεύδουν επισήμως οι Ρώσοι στρατιωτικοί.
Του ΘΑΝΑΣΗ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ
ΠΡΕΖΑ TV
6-8-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου