Τετάρτη, Αυγούστου 04, 2010

"ΧΡΥΣΑΦΙ" ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΜΜΟΥΔΙΕΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΛΟΥΟΜΕΝΟΥΣ !!!

ΓΙΑ ΠΟΙΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΜΑΣ ΜΙΛΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΝ ΠΡΟΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ;;;

Το κόστος ενοικίασης ενός beach bar στη Χαλκιδική για την καλοκαιρινή περίοδο μπορεί να κυμαίνεται από 3.000 έως 50.000 ευρώ αναλόγως την περιοχή. Έτσι οι επιχειρηματίες προσπαθούν να ρεφάρουν χρεώνοντας τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες και φουσκώνοντας τις τιμές στα ποτά, τα αναψυκτικά και τα ροφήματα. “Φέτος, με τα σκαμπανεβάσματα του καιρού η σεζόν είναι κουτσουρεμένη. Πληρώσαμε πολύ υψηλά ενοίκια, για να δουλέψουμε από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Αυγούστου”, αναφέρει στη “Μ” επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στη Χαλκιδική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, έκταση στο Παλιούρι που πέρυσι νοικιάστηκε αντί ποσού 50.000 ευρώ από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και η περίοδος αιχμής ήταν μόλις 40 ημέρες.
Σε παραλιακό μπαρ στη Σάνη επιχειρηματίας πληρώνει 8.000 ευρώ για έκταση 250 τετραγωνικών μέτρων για την περίοδο από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Έτσι ο λουόμενος είναι αναγκασμένος να πληρώνει 3 ευρώ για μια ξαπλώστρα και μία ομπρέλα και επιπλέον τον καφέ ή το αναψυκτικό που θα παραγγείλει. Ακόμη και αν η ομπρέλα και η ξαπλώστρα είναι δωρεάν, οι επαγγελματίες φροντίζουν να φουσκώσουν τις τιμές στα είδη που πωλούν, όπως για παράδειγμα στη Χανιώτη, όπου ο καφές σε πλαστικό κοστίζει περίπου 5 ευρώ, χωρίς καν να συνοδεύεται από νερό.

Όπως αναφέρουν επαγγελματίες του χώρου, υπάρχουν περιοχές στη Χαλκιδική όπου ο δήμος τετραπλασίασε το μίσθωμα, το οποίο μέσα σε μία διετία έφτασε από τα 6.000 ευρώ στα 26.000 ευρώ. Στα Μυκονιάτικα ο δήμος εισπράττει 25.000 ευρώ και επιπλέον 6% επί του τζίρου του beach bar. “Στην Καλλικράτεια πληρώνουμε 30 ευρώ το τετραγωνικό για το κιόσκι και 20 ευρώ/τ.μ. για τον αιγιαλό, όταν στα Πλάγια οι τιμές είναι 5 ευρώ και στα Φλογητά 6 ευρώ. Φέτος, εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, με τις μειώσεις σε μισθούς και τις υψηλές τιμές των καυσίμων, αλλά και εξαιτίας του καιρού, η δουλειά μας μειώθηκε στο ένα τρίτο σε σχέση με πέρυσι και περιμένουμε ο δήμος να δείξει κατανόηση και να προχωρήσει σε μείωση του μισθώματος”, αναφέρει επαγγελματίας που διατηρεί beach bar στη Βεργιά, στην περιοχή Γεωπονικά. Εξαιτίας της πτώσης της κίνησης οι επαγγελματίες της περιοχής μείωσαν τις τιμές και δεν χρεώνουν την ομπρέλα και την ξαπλώστρα, που άλλες χρονιές κόστιζαν 6 ευρώ για τους λουόμενους.

Στην κοντινή παραλία της Επανομής το ενοίκιο που θα καταβάλει επιχειρηματίας για την ενοικίαση τεσσάρων beach bar αγγίζει τα 110.000 ευρώ τη σεζόν, τιμή που προέκυψε έπειτα από δημοπρασία.
Στην πιο φημισμένη παραλία της Καβάλας, τους Αμμόλοφους, οι επιχειρηματίες πληρώνουν από 8.000 έως 15.000 ευρώ ενοίκιο για τον οικίσκο του μπαρ και περίπου 8.000-10.000 ευρώ για τον αιγιαλό, αναλόγως με την έκταση και την τοποθεσία.
Οικονομικότερα είναι τα ενοίκια στη Νέα Ηρακλείτσα, όπου ο δήμος εισπράττει από 2.500 έως 4.000 ευρώ για την ενοικίαση των ξύλινων εγκαταστάσεων.
Στη Θάσο ιδιοκτήτης μπαρ πληρώνει ενοίκιο 2.000 ευρώ στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, για να αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα σε επιφάνεια 50 τετραγωνικών μέτρων. Υπάρχουν όμως και παραλίες, όπως ο Παράδεισος στη Μακρύαμμο, όπου οι επιχειρηματίες χρεώνουν 4 ευρώ την ξαπλώστρα και 4 ευρώ την ομπρέλα, καταβάλλοντας στον δήμο μόνο το τέλος παρεπιδημούντων.

Ανάλογα με τον προορισμό ποικίλλουν οι τιμές εκμίσθωσης μιας παραλίας στους ιδιώτες. Συνήθως η τιμή του μισθώματος υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των σετ (μία ομπρέλα, δύο ξαπλώστρες) ή από τα τετραγωνικά μέτρα που καταλαμβάνουν. Ενδεικτικά το κόστος της αμμουδιάς είναι:
- Παλιούρι: 50 ευρώ το σετ ομπρέλα-ξαπλώστρα
- Σάνη: 32 ευρώ το τετραγωνικό ή 8.000 ευρώ για 250 τετραγωνικά αμμουδιάς
- Αμμόλοφοι: 10 ευρώ το τετραγωνικό αμμουδιάς, 8.000-15.000 ευρώ το κιόσκι
- Μύκονος: 30 ευρώ το τετραγωνικό ή 15.000 ευρώ για 500 τετραγωνικά μέτρα ετησίως
- Σαντορίνη (Περίσσα): 150 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο
- Πάρος: 150 ευρώ το σετ τη χαμηλή περίοδο, 400 ευρώ το σετ την υψηλή
- Ρόδος: Τιμή εκκίνησης από την Κτηματική Υπηρεσία 3.000 τον χρόνο

ΠΡΕΖΑ TV
4-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: