Τρίτη, Αυγούστου 03, 2010

ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΝΩΣΤΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Η αργή πορεία των εσόδων, οι υπερχρεωμένοι ΟΤΑ και ΔΕΚΟ, τα ελλειμματικά ασφαλιστικά ταμεία και οι μεταρρυθμίσεις, όπως είναι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων κυβέρνησης και τρόικας.
Τη Δευτέρα οι ελεγκτές της τρόικας συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου συναντήθηκαν για τις λεπτομέρειες για την έκθεση, που θα συνυπογράψουν οι δύο πλευρές.
Από την έκθεση θα κριθεί η εκταμίευση της δεύτερης δόσης των εννέα δισ. ευρώ, κάτι που δεν ανησυχεί το υπουργείο.
Οι λεπτομέρειες που συζήτησαν οι δύο πλευρές, θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες σε συνέντευξη Τύπου, αλλά σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, πηγή ανησυχίας αποτελεί η πορεία των εσόδων, καθώς η αύξηση τους υπολείπεται 50% έναντι του στόχου.
Ο υπουργός Οικονομικών πάντως καθησύχασε τους ελεγκτές, λέγοντας ότι η εικόνα θα βελτιωθεί το δεύτερο εξάμηνο, καθώς ισχύουν οι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ και θα εισπραχθεί και το ΕΤΑΚ του 2009.

Παράλληλα, πηγή προβληματισμού αποτελούν η οικονομική κατάσταση των ΔΕΚΟ, των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων και των ΟΤΑ.
Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας πολλοί υπερχρεωμένοι Δήμοι αντιμετωπίζουν οικονομικό αδιέξοδο.
Στο μεταξύ, ενώ η τρόικα πιέζει για μείωση των δαπανών, σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για τα οικονομικά τους μεγέθη.
Σε μια προσπάθεια για την ενίσχυση της διαφάνειας, ο κ. Παπακωνσταντίνου διέταξε τη διενέργεια 10 διαχειριστικών ελέγχων σε ΤΕΙ , νοσοκομεία και δημόσιες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, άλλο ένα σημαντικό ζήτημα για την τρόικα είναι η επίσπευση των μεταρρυθμίσεων.
Ήδη υπάρχουν πιέσεις για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας. Μάλιστα έγινε και σχετική πρόταση για την πώληση του 40% της λιγνιτοπαραγωγής σε ιδιώτες, στην οποία αντέδρασαν σφοδρά οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ.
Τη συγκεκριμένη πρόταση δε συζητά προς το παρόν η κυβέρνηση.
Αναμένεται πάντως, να ανοίξει η συζήτηση για την κατάρτιση του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, που σύμφωνα με το μνημόνιο θα πρέπει να συνδεθεί με την παραγωγικότητα και τις θέσεις ευθύνης με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την κατάργηση επιδομάτων.
Το Σεπτέμβριο θα αρχίσει και η σύνταξη του πολυνομοσχεδίου για το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων από τους οδηγούς ταξί και λεωφορείων μέχρι τους μηχανικούς, τους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους, κάτι το οποίο αναμένεται να φέρει αντιδράσεις.

Τέλος, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα αρχίσουν τη διαμόρφωση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2011, που πρέπει να είναι έτοιμο έως τα τέλη Οκτωβρίου, οπότε και οι ελεγκτές θα επιστρέψουν.
Σύμφωνα με το μνημόνιο, θα προβλέπονται επιπλέον φόροι 4,9 δισ. ευρώ και περικοπές δαπανών 1,7 δισ. ευρώ.

ΠΡΕΖΑ TV
3-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: