Το υπουργείο ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει το συνταξιοδοτικό... τσουνάμι με δραστική περικοπή των αποσπάσεων, μετακινήσεις από σχολείο σε σχολείο, αύξηση του ανώτατου ορίου μαθητών σε κάθε τάξη και αναλυτική αποτύπωση των κενών. Όλα δείχνουν ότι ο αγώνας δρόμου για τις 13 Σεπτεμβρίου, οπότε θα ξεκινήσει η νέα δύσκολη σχολική χρονιά, συνεχίζεται και μέσα στο Δεκαπενταύγουστο.
Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης εκπαιδευτικών ανέρχονται φέτος συνολικά σε 11.466. Συγκεκριμένα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ανέρχονται σε 3.930 και στη δευτεροβάθμια σε 7.536. Οι παραπάνω αριθμοί ενδέχεται να μεταβληθούν, λόγω του δικαιώματος που έχουν οι εκπαιδευτικοί, έως τις 16/08/2010, να ανακαλέσουν τις αιτήσεις για συνταξιοδότησή τους.
Πέρυσι ο συνολικός αριθμός αιτήσεων συνταξιοδότησης εκπαιδευτικών ήταν 4.355 (στην πρωτοβάθμια 1.745 και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση 2.610).
Όπως εξηγεί ο εκπαιδευτικός Βασίλης Παληγιάννης, τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τώρα δείχνουν ότι στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση πανελλαδικά θα έχουμε περίπου 11.000 κενά. Φέτος μάλιστα υπολογίζεται οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών να είναι κατά 70% μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν σε καμία περίπτωση να καλύψουν τα κενά οι 1.700 αναπληρωτές που πρόκειται να τοποθετηθούν, ενώ για τη νέα χρονιά αποσπάστηκαν 711 εκπαιδευτικοί και πιθανόν να αποσπαστούν κι άλλοι.
Στα 11.000 με 12.000 υπολογίζονται τα κενά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με το μέλος του δ.σ. της ΟΛΜΕ Θέμη Κοτσιφάκη. Σε δήλωσή του ο κ. Κοτσιφάκης επισημαίνει: "Η δραματική μείωση των διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών (διορίζονται εφέτος οι λιγότεροι στην τελευταία 15ετία -με μείωση κατά 50% σε σχέση με πέρυσι) σε συνδυασμό με τον τριπλασιασμό του αριθμού των εκπαιδευτικών που υποχρεώθηκαν εφέτος σε πρόωρη συνταξιοδότηση (7.526 το 2010, σύγκριση με τις 3.726 το 2009) εξαιτίας των αντιασφαλιστικών μέτρων που ψήφισε η κυβέρνηση πρόσφατα θα έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη σοβαρών κενών στο διδακτικό προσωπικό.
Στο ερώτημα "πώς θα καλυφθούν τα κενά;" όσοι γνωρίζουν επισημαίνουν ότι "ο μόνος τρόπος για να καλυφθούν είναι η σύμπτυξη των τάξεων και οι μετακινήσεις από σχολείο σε σχολείο". Φυσικά το γεγονός αυτό θα έχει ολέθριες επιπτώσεις στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.
"Το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση με την αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, κάτι που πρακτικά σημαίνει συνενώσεις ή και καταργήσεις τμημάτων, καθώς και την υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικών σε άλλο νομό ή ακόμη και σε άλλη περιφέρεια, για να συμπληρώσουν το ωράριό τους", λέει ο κ. Κοτσιφάκης.
Πάντως η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου εξηγεί ότι "τα κενά θα αντιμετωπιστούν με δραστική περικοπή των αποσπάσεων, με την ουσιαστική αποτύπωση των κενών αλλά και με τις δυνατές μετακινήσεις εκεί που έχουμε υπεραριθμίες και κυρίως με την τοποθέτηση είτε με τους διορισμούς και με αναπληρώσεις".
Στην περιοχή του Β. Έβρου χρειάζονται 600 ώρες φιλολογικών μαθημάτων, που δεν καλύπτονται από του μόνιμους εκπαιδευτικούς. Οι ώρες αυτές αντιστοιχούν σε 29 φιλολόγους. Από τις 29 αυτές θέσεις οι 21 καλύπτουν περισσότερες από 16 ώρες. Ακόμη και εάν διοριστούν 21 καθηγητές στο Β. Έβρο, θα απομείνουν 159 ώρες για 14 αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου με μέσο όρο 11 ώρες ανά σύμβαση, οι οποίοι θα λαμβάνουν το ποσό των 692,70 ευρώ καθαρά.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Δ. Μπράτης, "τα κενά στις τάξεις καλύπτονται μόνο με διορισμούς" και με επιστολή του κάλεσε το υπουργείο Παιδείας να προβεί σε διπλάσιες προσλήψεις από αυτές που ανακοινώθηκαν. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως εξήγησε, τα προβλήματα στα σχολεία θα είναι τεράστια!
Της Στελίνας Μαργαριτίδου
ΠΡΕΖΑ TV
13-8-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου