Μέχρι πρόσφατα η Γερμανία χαρακτηριζόταν ως ένας από τους μεγάλους «ασθενείς» της Ευρώπης, με χαμηλή ανάπτυξη και υψηλή ανεργία. Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, όμως, ανατρέπουν την εικόνα αυτή δείχνοντας εκρηκτική ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, η οποία οφείλεται σε άλμα των εξαγωγών της. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ελπίδες ότι η Γερμανία βγαίνει από την κρίση, αλλά αναλυτές οικονομολόγοι και κορυφαίοι ευρωπαίοι πολιτικοί αμφιβάλλουν για το αν ο εξαγωγικός αναπτυξιακός προσανατολισμός της γερμανικής οικονομίας μπορεί να βοηθήσει το σύνολο της ευρωζώνης να βγει από το τούνελ.
Η επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας βασίζεται στην αύξηση των εξαγωγών της- κυρίως προς την Κίνα- ως αποτέλεσμα του παγώματος των μισθών των γερμανών καταναλωτών και της πολιτικής λιτότητας, η οποία μάλιστα σχεδιάζεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια και είναι κάθε άλλο παρά αποτέλεσμα της αύξησης της κατανάλωσης και της ζήτησης στη γερμανική οικονομία, πράγμα που θα μπορούσε να βγάλει από τη στασιμότητα τις άλλες χώρεςμέλη της ευρωζώνης.
Δεν είναι τυχαίο ότι η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κ. Λαγκάρντ, ο μεγαλοεπενδυτής Τζ. Σόρος και ο νομπελίστας καθηγητής Τζ. Στίγκλιτς χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου, τονίζοντας ότι το γερμανικό «θαύμα» βασίζεται αποκλειστικά σχεδόν στις εξαγωγές και λειτουργεί εις βάρος της κατανάλωσης και των επενδύσεων προκαλώντας, ίσως, τελικά περισσότερα προβλήματα στην Ευρώπη από όσα λύνει.
Ο κίνδυνος των εξαγωγών
Η γερμανική οικονομία, που είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, εξαρτάται τέσσερις φορές περισσότερο από ό,τι η αμερικανική από τις εξαγωγές για την ανάπτυξή της. Και αυτή η εμμονή της Γερμανίας να βασίζει την ανάπτυξη σχεδόν αποκλειστικά στις εξαγωγές υπονομεύει τις προσπάθειες άλλων χωρών της ευρωζώνης να ξεφύγουν από την κρίση και να οδηγηθούν σε ανάπτυξη- η ψαλίδα αυτή μάλιστα μεγαλώνει ιδιαίτερα απέναντι σε ασθενέστερες οικονομίες όπως η ελληνική, η πορτογαλική και η ισπανική.
Ο κίνδυνος, όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές, είναι ο εξής: παρά το γεγονός ότι η Γερμανία πραγματοποίησε δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, είδε την ανάπτυξή της να εκτοξεύεται στο 2,2% το δεύτερο φετινό τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο, βασιζόμενη στην αύξηση των εξαγωγών (κυρίως σε χώρες όπως η Κίνα). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ανάπτυξη στη Γερμανία «έτρεξε» το δεύτερο τρίμηνο με 9% σε ετήσια βάση!
Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ οι μισθοί στη Γερμανία παραμένουν στάσιμοι ή είναι ακόμη και χαμηλότεροι σε σύγκριση με πέρσι λόγω του προγράμματος λιτότητας που εφαρμόζει το Βερολίνο. Είναι ενδεικτικό ότι εταιρείες όπως η Siemens ΑG και η Daimler ΑG εξακολουθούν να επιβάλλουν φρένο στους μισθούς, γεγονός που τους δίνει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μειώνοντας το κόστος παραγωγής.
Η «ανάσα» αυτή στο γερμανικό ΑΕΠ κάνει τώρα την κυβέρνηση της κ. Μέρκελ ακόμη πιο αποφασισμένη, όχι μόνο να προχωρήσει σε νέες περικοπές δαπανών αλλά και να πιέσει για σκληρές αντίστοιχες περικοπές σε άλλες χώρες της ευρωζώνης- οι οποίες όμως δεν έχουν τόσο ισχυρή εξαγωγική βάση. Ουσιαστικά δηλαδή αναγκάζει άλλες οικονομίες να πραγματοποιήσουν περικοπές δαπανών που είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα «στραγγαλίσουν» την ανάπτυξη. Αυτό επηρεάζει ιδιαίτερα τον ευρωπαϊκό Νότο (δηλαδή την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία) που «δεν έχουν ξεφύγει ακόμη από τον κίνδυνο. Η δημοσιονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές αλλαγές θα επηρεάσουν την ανάπτυξη προτού οδηγήσουν σε τόνωση της ανάπτυξης», τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΙΝΓ, Carsten Βrzeski, μιλώντας στον Ρaul Carrel του Reuters. Προσθέτει μάλιστα ότι η ισχυρή ανάπτυξη που καταγράφεται πλέον στην ευρωζώνη (1% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Εurostat) οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στο «γερμανικό εξαγωγικό φαινόμενο».
ΠΡΕΖΑ TV
21-8-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου