Διχάζει την κυβέρνηση το «κοινωνικό πακέτο» που αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός με αφορμή την ιστορική επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη για την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.
Από τη μια με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα και την πρόσφατη ανακοίνωση των στοιχείων για τα έσοδα, τον πληθωρισμό και την ανεργία πολλοί υπουργοί, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως του οικονομικού επιτελείου, εισηγούνται στον Πρωθυπουργό να είναι φειδωλός στις ανακοινώσεις του και οπωσδήποτε να μην προχωρήσει σε παροχές. Στον αντίποδα, πολλά στελέχη και της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ θεωρούν πως με αφορμή την 3η του Σεπτέμβρη το Κίνημα οφείλει να υπενθυμίσει στους πολίτες ότι διαθέτει κοινωνικές ευαισθησίες και ότι σε γενικές γραμμές δεν έχει παρεκκλίνει από τη σοσιαλιστική ιδεολογία του, πείθοντας παράλληλα πως τα μέτρα που παίρνει είναι παροδικά και όχι μόνιμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός ισορροπεί ανάμεσα στις δύο γραμμές. Γνωρίζει, όπως λένε συνομιλητές του, ότι η κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει πιστά τις υποχρεώσεις της απέναντι στο Μνημόνιο και παράλληλα να καταδείξει στους ελεγκτές μας ότι προσπαθεί ακόμη περισσότερο για την επίτευξη των στόχων. Τα ίδια πρόσωπα σημειώνουν πως ο Γ. Παπανδρέου ξέρει ταυτόχρονα κάτι που έχει πει και σε συνεργάτες του, ότι «τα μέτρα που πήραμε κινούνται οριακά στην ιδεολογία μας» γι΄ αυτό και επιθυμεί να δείξει στους πολίτες ότι το κοινωνικό προφίλ του ΠΑΣΟΚ δεν έχει εξαφανιστεί στη σκιά του Μνημονίου.
Υποστηρικτές της «αυστηρής» γραμμής που δεν επιθυμεί να υπάρξουν παροχές, δεδομένου μάλιστα ότι οι οικονομικοί δείκτες δεν είναι ενθαρρυντικοί, είναι οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Σαχινίδης οι οποίοι προ εικοσαημέρου σε σύσκεψη στο Μαξίμου ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει περιθώριο για «κοινωνικά δώρα». Σύμφωνα με πληροφορίες, παρομοίως κινούνται τόσο η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, οι οποίοι θεωρούν πως με βάση τα πραγματικά δεδομένα δεν πρέπει να καλλιεργούνται υπερβολικές προσδοκίες στους πολίτες, παρά μόνο να υπάρξουν κάποια μέτρα κοινωνικής πρόνοιας. Επίσης, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή στην πρόσφατη συνέντευξή της στα «ΝΕΑ» εμφανίστηκε αρνητική στην «εμβαλωματική κουλτούρα των επιδομάτων» και δήλωσε πως «απόψεις για πολιτικές τόνωσης του φιλολαϊκού προφίλ είναι πολιτικές... κλειδαρότρυπας».
Από την άλλη, υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη που πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να δημιουργήσει κοινωνικά αντίβαρα παράλληλα με τη δημοσιονομική πειθαρχία. Ανάμεσά τους και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, ο οποίος έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση πάση θυσία πρέπει να δημιουργήσει κοινωνικά αντίβαρα, να ελαφρυνθεί η θέση των κοινωνικά αδύναμων και να υπάρξουν έμμεσες παροχές- με αύξηση των ολοήμερων σχολείων και των νηπιαγωγείων. Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής θεωρεί ότι η κυβέρνηση οφείλει να δώσει το στίγμα της και να πει στους πολίτες τι θα κάνει γι΄ αυτούς στο μέλλον. Ανάλογη γνώμη έχει και ο υπουργός Επικρατείας παρά τω Πρωθυπουργώ Χάρης Παμπούκης, ο οποίος εξηγεί στους συνομιλητές του ότι χωρίς να υπάρξει κάτι θεαματικόδιότι δεν το επιτρέπουν τα οικονομικά της χώρας- μπορεί να αναζητηθούν τρόποι να ανακουφιστούν κατά κάποιο τρόπο οι ασθενέστεροι. Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής χαρακτηρίζει παλιομοδίτικη τη διάκριση ανάμεσα σε «δημοσιονομιστές» και «κοινωνιστές», τονίζει όμως πως «έχουμε υποχρέωση να αντισταθμίσουμε τις επώδυνες επιλογές που αναγκαστήκαμε να κάνουμε, με μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης». Ομοίως ο επικεφαλής της Διαθεσμικής Επιτροπής που ετοιμάζει το «κοινωνικό πακέτο» της κυβέρνησης Ηλίας Μόσιαλος δηλώνει ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει να περιγράψει με σαφήνεια το κοινωνικό κράτος και πώς θα βοηθήσει τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους.
ΠΡΕΖΑ TV
18-8-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου