Τετάρτη, Αυγούστου 18, 2010

ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Η ΕΞΑΡΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ

Περίπου 5-10 κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου θα εμφανίζονται ημερησίως μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Γιώργο Σαρόγλου. Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας για την πορεία της νόσου, ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας διεμήνυσε ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα διάθεσης αίματος σε Κεντρική Μακεδονία και Λάρισα».

Στην επιστημονική συνάντηση υπηρεσιών αιμοδοσίας για την εφαρμογή μέτρων πρόληψης της μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου με το αίμα συμμετείχαν ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Γιώργος Σαρόγλου, η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Αφροδίτη Λουφάδη, η επιστημονική σύμβουλος του ΚΕΕΛΠΝΟ και πρόεδρος της Επιτροπής Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) Κωνσταντίνα Πολίτη, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Ιατρικής σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας Αθανάσιος Τσακρής.

Ο Αντώνης Δημόπουλος διαβεβαίωσε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας, το πολύ μέχρι την αρχή της επόμενης, θα παραληφθούν από τους προμηθευτές τα αντιδραστήρια για την εξέταση των 2.000 μονάδων αίματος που δεσμεύτηκαν σε Κεντρική Μακεδονία και Λάρισα, λόγο της έξαρσης του ιού. Ο γ.γ. επισήμανε ότι "δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα για τα νοσοκομεία των περιοχών που αναφέρουμε στη διάθεση αίματος. Καλύπτονται αυτή τη στιγμή από τις υπηρεσίες μας σε όλη την Ελλάδα. Άρα κανένας λόγος ανησυχίας. Είμαστε τεχνολογικά έτοιμοι και στη Θεσσαλονίκη στο ΑΧΕΠΑ και στο Νοσοκομείο της Λάρισας".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δήλωσε ότι τα κρούσματα θα συνεχιστούν και τον Αύγουστο και πιθανώς και τον Σεπτέμβριο. Όπως σημείωσε "όλα εξαρτώνται από το πόσο θερμή θα είναι η περίοδος αυτή, ώστε ανάλογα να υπάρχει ο αριθμός των μολυσμένων κουνουπιών. Άρα λοιπόν υπολογίζουμε ότι θα έχουμε 4-8 κρούσματα την ημέρα αλλά αυτό κυρίως στους ηλικιωμένους. Ευτυχώς δεν προσβάλει την νεαρά ηλικία 0-9 ετών, όπως άλλοι ιοί όπως η εγκεφαλίτιδα του Saint Louis που προέρχεται από το ίδιο κουνούπι και της ίδια οικογένειας. Η ροή των κρουσμάτων είναι η φυσιολογική και σας είπα ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα υπάρχουν 5-10 κρούσματα ημερησίως, όλα όμως εξαρτώνται από τις μετεωρολογικές συνθήκες.", πρόσθεσε.

Ο Αθανάσιος Τσακρής συμβούλευσε κάθε ασθενή που θα εμφανίσει μία εμπύρετο συνδρομή η οποία θα συνοδεύεται από μία καταβολή, πονοκέφαλο, ζάλη, εμετούς, να ζητήσει τη συνδρομή του θεράποντος γιατρού. Σημείωσε δε, ότι οι γιατροί στις περιοχές που ενδημεί αυτή τη στιγμή ο ιός θα πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι έτσι ώστε στη διάγνωσή τους να μπαίνει και ο συγκεκριμένος ιός και να γίνεται η εργαστηριακή διάγνωση και η εργαστηριακή τεκμηρίωση της λοίμωξης από το συγκεκριμένο ιό.

Εν τω μεταξύ, αύριο, Πέμπτη 19 Αυγούστου και ώρα 9.30, θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης "Παπαγεωργίου" συνάντηση για το ίδιο θέμα με τίτλο "Πυρετός από ιό του Δυτικού Νείλου".

ΠΡΕΖΑ TV
18-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: