Δευτέρα, Αυγούστου 02, 2010

ΔΕΚΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΣΥΛΟΥ... ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΥΡΩΚΑΤΑΔΙΚΕΣ

Ανεξάρτητη Υπηρεσία Ασύλου, που θα στελεχώνεται κυρίως από ειδικούς επιστήμονες αλλά θα υπάγεται και πάλι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προτείνει στον αρμόδιο υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη η ειδική επιτροπή που επεξεργάστηκε το θέμα. Καθιερώνονται δύο διαδικασίες ασύλου, η κανονική και η επείγουσα, και τίθεται ανώτατο χρονικό όριο 12 μηνών απάντησης στις κανονικές αιτήσεις χορήγησης ασύλου.
Παράλληλα ορίζεται ένας ειδικός επιστήμονας ως «υπεύθυνος επιλογής», ο οποίος θα παίρνει συνέντευξη από τον πρόσφυγα και θα εισηγείται στην αρμόδια επιτροπή αν πρέπει να του χορηγηθεί άσυλο ή όχι. Την ίδια στιγμή παραπέμπονται να εξεταστούν σε ειδική επιτροπή οι περίπου 45.000 εκκρεμείς σήμερα αιτήσεις ασύλου.
Η αστυνομία θα εξακολουθεί ωστόσο να παρεμβαίνει στην όλη διαδικασία, αφού θα έχει ρόλο στην καταγραφή των αιτήσεων, στη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, στη φωτογράφιση και στην καταχώριση των δεδομένων αυτών στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Δακτυλοσκόπησης (Eurodac).
Με αυτές τις αλλαγές στο ισχύον απαράδεκτο καθεστώς, τις οποίες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποκαλεί «ριζικές», επιχειρεί η κυβέρνηση να αποσείσει το βαρύ φορτίο των καταδικών της χώρας μας από όλα τα αρμόδια ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ευρωπαίος επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Διεθνής Αμνηστία, Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες).
Το νέο σύστημα ασύλου θα οδηγήσει σε ταχύτερες διαδικασίες, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα όσων έχουν πράγματι ανάγκη τη διεθνή προστασία, υποστηρίζουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο νέος νόμος θα είναι έτοιμος στις αρχές του 2011, ενώ εν τω μεταξύ θα τεθούν μεταβατικές διατάξεις.

Αναλυτικά, όπως τουλάχιστον ενημερώνει ο κ. Χρυσοχοΐδης με έγγραφό του τον επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Τ. Χάμαρμπεργκ, οι βασικές αλλαγές που προτείνονται είναι οι εξής:

1 Αποδεσμεύεται η Αστυνομία από τη διαδικασία ασύλου και ιδρύεται ανεξάρτητη υπηρεσία, υπό την εποπτεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η νέα υπηρεσία θα στελεχωθεί από ειδικό επιστημονικό προσωπικό και θα έχει γραφεία στην Αθήνα και στις περιφέρειες που υποδέχονται πρόσφυγες.

2 Εκκρεμεί η διαχείριση 44.560 αιτήσεων χορήγησης ασύλου. Για να τερματιστεί το παλαιό ιδιόμορφο καθεστώς όλες αυτές οι αιτήσεις θα εξετασθούν από ειδική επιτροπή, στην οποία θα μετέχουν υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών, αντιπρόσωποι της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και δικαστές.

3 Υιοθετούνται δύο διαδικασίες χορήγησης ασύλου: μία κανονική και μία ειδική. Η ειδική αφορά τις «καταφανώς αβάσιμες» αιτήσεις, καθώς και εκείνες που υποβάλλουν οι κρατούμενοι προς απέλαση.

4 Καθιερώνονται δύο βαθμοί εξέτασης των αιτήσεων. Για τις αιτήσεις που εξετάζονται με την ειδική διαδικασία ο ανώτατος χρόνος απάντησης σε πρώτο και δεύτερο βαθμό δεν μπορεί να ξεπερνά τους 6 μήνες, ενώ για την κανονική διαδικασία ο ανώτατος χρόνος δεν θα υπερβαίνει τους 12 μήνες.

5 Ορίζεται ένας ειδικός επιστήμονας, μέλος της Υπηρεσίας Ασύλου, ως υπεύθυνος επιλογής. Βασικό καθήκον του είναι η διεξαγωγή συνέντευξης με τον πρόσφυγα που ζητεί άσυλο. Ο συγκεκριμένος επιστήμονας επιφορτίζεται στη συνέχεια να υποβάλει πρόταση για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και για τον αν πρέπει να γίνει δεκτή ή όχι η αίτηση χορήγησης ασύλου.

6 Σε πρώτο βαθμό αποφασίζει μια τριμελής επιτροπή, στην οποία μετέχουν εκπρόσωπος του γραφείου Ασύλου, ως επικεφαλής, ο υπεύθυνος επιλογής και ακόμη ένας ειδικός επιστήμονας της Υπηρεσίας Ασύλου.

7 Ιδρύεται επίσης και μια ανεξάρτητη επιτροπή εφέσεων, η οποία θα εκδικάζει σε δεύτερο βαθμό τις αιτήσεις ασύλου που απορρίφθηκαν στον πρώτο βαθμό.

8 Προβλέπονται ειδικές διαδικασίες για τους ασυνόδευτους ανήλικους, τις ευάλωτες ομάδες προσφύγων (έγκυοι, άρρωστοι) με ολοκλήρωση των διαδικασιών σε εύλογο χρόνο.

9 Η Αστυνομία δεν αποκλείεται από τη διαδικασία. Θα καταγράφει όλες τις αιτήσεις παροχής ασύλου, θα δακτυλοσκοπεί, θα φωτογραφίζει τους αλλοδαπούς και θα στέλνει όλα αυτά τα στοιχεία στην αρμόδια υπηρεσία της Ε.Ε. (Eurodac). Εκεί έχει δημιουργηθεί μια τεράστια βάση δεδομένων με όλους όσοι έχουν εισέλθει παράνομα σε χώρες της Ε.Ε.

10 Προχωρούν, τέλος, οι εργασίες για την ανέγερση και τη λειτουργία των νέων κέντρων υποδοχής των μεταναστών. Εκεί θα καταγράφονται, θα περνούν από ιατρικές εξετάσεις και θα κατατάσσονται σε κατηγορίες, προτού απελαθούν...

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΠΡΕΖΑ TV
2-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: