Τρίτη, Αυγούστου 31, 2010

ΡΑΓΔΑΊΑ ΑΎΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΈΓΩΝ ΣΤΟ ΒΟΛΟ... ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΚΗΝΙΚΑ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΠΤΩΧΟΥΣ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ...

Οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες στο πεδίο της περίθαλψης των αστέγων
υπογραμμίστηκαν στη χθεσινή εκδήλωση του Συλλόγου Συμπαραστάσεως Κρατουμένων «Εσταυρωμένος», που πραγματοποιήθηκε στο θερινό κινηματογράφο της Εξωραϊστικής. Στην διάρκεια της περασμένης χρονιάς, και ειδικότερα στο διάστημα μεταξύ Μαρτίου έως τα τέλη Δεκεμβρίου, συμπληρώθηκαν 370 μέρες φιλοξενίας, εκ των οποίων οι 250 αφορούσαν σε μετανάστες και οι υπόλοιπες σε ημεδαπούς. Τα παραπάνω επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του «Εσταυρωμένου» π. Θεόδωρος Μπατάκας, υπενθυμίζοντας ότι «τα έσοδα της χθεσινής εκδήλωσης θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση της λειτουργίας των δύο μικρών ξενώνων του Συλλόγου Συμπαραστάσεως Κρατουμένων «Ο Εσταυρωμένος»». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο π. Θεόδωρος, μιλώντας στον «Τ», οι άστεγοι είναι «κατά βάση νέοι άνθρωποι ηλικίας έως 50 ετών, περισσότεροι άνδρες και λιγότερες γυναίκες με μικρά παιδιά», χωρίς να λείπουν οι περιπτώσεις ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας. «Δεν κάνουμε διακρίσεις», τονίζει ο πρόεδρος του «Εσταυρωμένου» και προσθέτει ότι «όσοι απευθύνονται σε μας λαμβάνουν ρουχισμό, παπούτσια, φαγητό από το «Δος ημίν» και χρηματική βοήθεια από καιρού εις καιρόν».

Η σαφής αυξητική τάση του αριθμού των αστέγων μαρτυρά τις διαστάσεις που εκλαμβάνει ένα σύγχρονο κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο αποδίδεται κατά βάση σε οικονομικούς παράγοντες, ενώ όπως επισημαίνει ο ομιλών «δεν γίνονται γνωστά όλα τα περιστατικά, διότι υπάρχουν άνθρωποι αξιοπρεπείς, οι οποίοι διστάζουν πολλές φορές να μας πλησιάσουν». Οι δύο ξενώνες που λειτουργούν με την φροντίδα του «Εσταυρωμένου» προσφέρουν φιλοξενία σε ανθρώπους οι οποίοι είχαν βρει καταφύγιο σε παλιά αυτοκίνητα, εγκαταλειμμένα πλοία, ετοιμόρροπα σπίτια, πρόχειρες χάρτινες κατασκευές ή τις εισόδους δημόσιων κτηρίων, ασχέτως καιρικών συνθηκών. «Απευθύνονται σε μας άνθρωποι που είτε έχουν χάσει το σπίτι τους, είτε έχουν διαλυθεί οι οικογένειές τους, είτε για διάφορους ακόμη λόγους, επέλεξαν τον συγκεκριμένο δρόμο», σύμφωνα με τον πρόεδρο του «Εσταυρωμένου».
Το χθεσινό συγκινητικό αφιέρωμα στον Αγιο Λουκά Αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, τον ομολογητή, τον Ιατρό και Ανάργυρο, ανέδειξε με λόγο και εικόνα μια λαμπρή εκκλησιαστική μορφή, με μεγάλη κοινωνική προσφορά, ενισχύοντας κατ’ επέκταση το έργο διακονίας του «Εσταυρωμένου». Οι διοργανωτές εκφράζουν στο σημείο αυτό θερμές ευχαριστίες στους συμμετέχοντες «την φιλόλογο Μαριάνθη Γάκη, τους καλλίφωνους ψάλτες Ευστάθιο Γραμμένο, Γεώργιο Σώκο και Γεώργιο Βαρότα, καθώς και τον Θανάση Πολίτη ο οποίος παραχώρησε αφιλοκερδώς τον θερινό κινηματογράφο της Εξωραϊστικής. Το μήνυμα που εξάγεται μέσω της παραπάνω εκδήλωσης, συνοψίζεται στην παραίνεση του π. Θεόδωρου «έφτασε πια η ώρα να αντιληφθούμε ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά είναι, κυρίως, πνευματική. Οσο δύσκολες συνθήκες κι αν βιώνουμε σε ατομικό ή οικογενειακό επίπεδο, δεν πρέπει να υπάρχει κρίση στην ελεημοσύνη, το δόσιμο δηλαδή στον συνάνθρωπό μας, που έχει περισσότερη ανάγκη από εμάς».

Συντάκτης: Γλυκερία Υδραίου

ΠΡΕΖΑ TV
31-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: