Κάτω από τη… μύτη των ελεγκτών της τρόικας συνεχίζονται οι σπατάλες στο ΕΣΥ. Ούτε η πρόσφατη πολυήμερη παρουσία κλιμακίου του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και ΕΕ στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» πτόησε κύκλωμα εργαζομένων και προμηθευτών που, σύμφωνα με καταγγελίες, «ροκανίζει» συστηματικά και μεθοδικά τα ταμεία του νοσοκομείου.
Προκλητική και αθρόα κατασπατάληση αντιδραστηρίων (πρόκειται για χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη διενέργεια των εργαστηριακών εξετάσεων).
Επισώρευση αποθεμάτων αντιδραστηρίων στις αποθήκες, που τελικά λήγουν και πετιούνται στα σκουπίδια.
«Παράλληλες» εξετάσεις, που διενεργούνται δηλαδή ταυτόχρονα σε περισσότερα εργαστήρια, προκαλώντας αφενός οικονομική αφαίμαξη του νοσοκομείου, αφετέρου… κομφούζιο στους γιατρούς που λαμβάνουν σε πολλές περιπτώσεις αντιφατικά αποτελέσματα.
Εργαστήριο που διενεργεί εξετάσεις χωρίς να έχει λάβει την αναγκαία άδεια από το Επιστημονικό Συμβούλιο, το καθ’ ύλιν αρμόδιο όργανο του νοσοκομείου.
Πρόκειται για ορισμένες από τις σοβαρότατες καταγγελίες που περιήλθαν εις γνώσιν της διοίκησης του νοσοκομείου καθώς και της επαγγελματικής και συνδικαλιστικής Ένωσης Τεχνολόγων- Παρασκευαστών Ιατρικών Εργαστηρίων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΕΝΤΕΠΑ) σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του Βιοχημικού Εργαστηρίου του «Γ. Γεννηματάς».
Τουλάχιστον 4 εκατ. ευρώ (!) έχει κοστίσει στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου η προμήθεια αντιδραστηρίων τα τελευταία δύο χρόνια από το Βιοχημικό Εργαστήριο, σύμφωνα με τις καταγγελίες του επιστημονικού προσωπικού.
Όπως υποστηρίζουν, το ποσό δεν δικαιολογείται με βάση τον αριθμό των ασθενών και τον αριθμό των εξετάσεων που νομίμως μπορεί να διενεργεί το Βιοχημικό, αλλά μόνο με βάση τον αριθμό των αυθαιρέτως και παρανόμως διενεργούμενων εξετάσεων.
Στην πράξη, δηλαδή, το Βιοχημικό δεν περιορίζεται στις εξετάσεις που έχει αρμοδιότητα να εκτελεί, αλλά επεκτείνεται και σε άλλες εξετάσεις, πχ ορμονών, μοριακής βιοχημείας, τοξικολογικές κα. παρά το γεγονός ότι έχουν διαχωριστεί σαφώς οι αρμοδιότητες των εργαστηρίων.
Για παράδειγμα, η εκτέλεση ορμονολογικών εξετάσεων (όπως πχ οι ορμόνες θυρεοειδούς ΤΕ, Τ4, FT3 κα) ανατίθεται στο Ορμονολογικό Εργαστήριο, ώστε να «αποφεύγεται η διπλή εκτέλεση των εξετάσεων» όπως επισημαίνει η διοίκηση. Έγγραφα που έχουν προσκομιστεί αρμοδίως και τα οποία έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, μαρτυρούν ωστόσο ότι ο κανόνας είναι να γίνονται διπλές εξετάσεις για τους ίδιους ασθενείς ταυτόχρονα στα δύο εργαστήρια!
Η… ασυμφωνία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων που καταγράφεται σε πολλές περιπτώσεις είναι το ένα σοβαρό σε ό,τι αφορά τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενών ζήτημα. Το άλλο αφορά το κόστος της λειτουργίας των εργαστηρίων το οποίο εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα ύψη με την εκτέλεση παντός είδους εξετάσεων:
«Το κόστος των αντιδραστηρίων για τα τελευταία δύο χρόνια είναι 4 εκατ. ευρώ. Με μια χρηστή διοίκηση θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά χωρίς καμία απολύτως επίπτωση στους ασθενείς» τονίζουν οι καταγγέλλοντες εκφράζοντας παράλληλα την απορία τους «πως σε μία χώρα που ελέγχεται από το ΔΝΤ επιτρέπεται να γίνονται τέτοιες αυθαιρεσίες και σπατάλες υπέρ των εταιριών και εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και της δημόσιας υγείας;»
Τα στοιχεία, πάντως, που επικαλούνται δείχνουν ότι ούτε το ΔΝΤ ούτε οι εντολές για έλεγχο των δαπανών στα νοσοκομεία πτοούν τα πιράνχας της υγείας.
Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες προς τη νυν και την προηγούμενη διοίκηση του «Γ. Γεννηματάς» για την κατασπατάληση αντιδραστηρίων σε εξετάσεις που δεν επιτρέπεται να διενεργεί το Βιοχημικό, όχι μόνο δεν έγινε έλεγχος στο συγκεκριμένο εργαστήριο αλλά δόθηκε αμέριστη στήριξη στην συνέχιση της λειτουργίας του κατ’ αυτόν τον τρόπο.
Έτσι, στο πλαίσιο αυτό, κατά τους καταγγέλλοντες, με ευθύνη του διευθυντή του εργαστηρίου διανέμεται ανά τακτά διαστήματα στις κλινικές του νοσοκομείου έντυπο με όλες τις εξετάσεις που μπορεί να διενεργεί το Βιοχημικό και αναλυτικές οδηγίες για τον χρόνο και τον τρόπο λήψης του βιολογικού υλικού. Στο έντυπο περιέχονται εξετάσεις που αποτελούν κυρίως αντικείμενο άλλων εργαστηρίων!
Αναφέρονται ενδεικτικά γλυκοζυλιωμένη ανοσοσφαιρίνη, παραθορμόνη, οστεοκαλσίνη, καλσιτονίνη, ΒΝΡ, οιστραδιόλη, αντιγόνο CYFRA 21, κυκλοσπορίνη, φαινοβαρβιτάλη.
Επιπλέον, στην προκήρυξη για την ετήσια προμήθεια αντιδραστηρίων του Βιοχημικού εργαστηρίου προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ περιέχονται αντιδραστήρια για εξετάσεις που πρέπει να γίνονται από το Ορμονολογικό και το Ανοσολογικό Εργαστήριο του «Γ. Γεννηματάς», ενώ περιλαμβάνονται και αντιδραστήρια για εξετάσεις Μοριακής Βιοχημείας (ογκογονίδια) που απαιτούν νέο αναλυτή (μηχάνημα) το οποίο δεν υπάρχει καν στο νοσοκομείο!
της Παναγιώτας Καρλατήρα
ΠΡΕΖΑ TV
9-8-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου