Δευτέρα, Αυγούστου 23, 2010

Η ΜΟΣΧΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ!!! ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΟΙ, ΑΒΟΗΘΗΤΟΙ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Δραματικές εκκλήσεις απευθύνουν οι ομάδες εθελοντών, που συνεχίζουν να σβήνουν πυρκαγιές στα περίχωρα της Μόσχας, όπου παραμένουν ενεργές εστίες σε αρκετές χιλιάδες στρέμματα δασών και κοιτασμάτων τύρφης, χωρίς οι υπάρχουσες δυνάμεις να επαρκούν.
«Η κατασκήνωση των εθελοντών έχει από καιρό οργανωθεί με δικές μας δυνάμεις, υπάρχουν όλα τα μέσα υγιεινής, ρούχα, γεννήτριες, αντλίες, ακόμη και παροχή φυσικού αερίου, το μόνο που χρειαζόμαστε είναι βοήθεια σε χέρια, ανθρώπους», δήλωνε χθες στο πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι ο Μιχαήλ Σλιάπνικοφ, ένας από τους δραστήριους κτηματίες της περιοχής.
Σύμφωνα με τον Σλιάπνικοφ, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει αρθεί και οι επεκτατικές τάσεις της φωτιάς μειώθηκαν λόγω της εμφάνισης των βροχών και της πτώσης της θερμοκρασίας, όμως η στιγμή είναι κρίσιμη, γιατί πρέπει οι εθελοντές «να αναλάβουν εργασίες ρουτίνας, ώστε να απελευθερωθούν βασικές πυροσβεστικές δυνάμεις που χρειάζεται να κατευθυνθούν σε άλλα μέτωπα». Παρ' όλ' αυτά, κατά τις εκτιμήσεις των εθελοντών «οι φωτιές δεν πρόκειται να εξαλειφθούν εντελώς έως και τον Νοέμβριο (!), δηλαδή ώσπου να πέσουν τα πρώτα χιόνια», την ίδια στιγμή που πολλοί εθελοντές, κατά τη συντονίστριά τους στην περιφέρεια Γιεγκόριεφσκ Αλεξάντρα Γκαλίτσκαγια, δέχονται πιέσεις να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους από σήμερα, γιατί πολλοί κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, δεν έχουν υπόλοιπο αδείας και κανείς δεν δείχνει διάθεση να τους διευκολύνει.

«Ορισμένοι πυροσβέστες, που έχουν μείνει ως οπισθοφυλακή επιτόπου, χωρίς οχήματα, έρχονται μόνοι τους στους εθελοντές για να ζητήσουν βοήθεια, δυστυχώς όμως ούτε πολλοί εθελοντές υπάρχουν πλέον, ενώ η κατάσταση με τις πυρκαγιές απέχει πολύ από το να είναι ιδανική», σύμφωνα με την Γκαλίτσκαγια.
Οι εθελοντές, που αυτοοργανώθηκαν σε ομάδες δράσης έως και ολόκληρα στρατόπεδα υποστήριξης με ικανοποιητικό συντονισμό, ήταν ένα νέο φαινόμενο για τη Ρωσία και σε μεγάλο βαθμό σημάδεψαν τις επιχειρήσεις κατάσβεσης σε ολόκληρη τη διακεκαυμένη κεντρική ζώνη της χώρας. «Οταν οι φωτιές ξέσπασαν, πολλοί από μας σκεφτήκαμε να κινητοποιηθούμε για να προσφέρουμε βοήθεια στα θύματα. Κανείς τότε δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι οι πρώτοι που χρειάζονταν βοήθεια ήταν οι πυροσβέστες, γιατί η κοινή αντίληψη λέει ότι ο πυροσβέστης φτάνει στον τόπο της πυρκαγιάς με ένα όχημα γεμάτο νερό και πλήρως εξοπλισμένος», δηλώνει ο ραδιοφωνικός παραγωγός και γνωστός blogger Ιγκορ Τσέρσκι, το ιστολόγιο του οποίου (http://i-cherski.livejournal.com) εξελίχθηκε σε πολύτιμο συντονιστικό κέντρο για τους εθελοντές.
«Ομως έπειτα από τις πρώτες επισκέψεις για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας έγινε σαφές ότι πολλές πυροσβεστικές μονάδες δεν είχαν τίποτε περισσότερο από μερικά σκουριασμένα βυτία και φορτηγά, καμιά φορά ούτε και επαρκή τροφοδοσία για να συντηρηθούν, γεγονός που άλλαξε πλήρως την αρχική μας προσέγγιση, γεμίζοντας το Ιντερνετ με εκκλήσεις και προσφορές για πυροσβεστικές αντλίες και λοιπό σύγχρονο εξοπλισμό», σύμφωνα με τον Τσέρσκι, που παραμένει ενεργός στο συντονιστικό του ρόλο.

Παρά τη συχνά απρόθυμη αντιμετώπισή τους από τις επίσημες πυροσβεστικές αρχές, ακόμη και μεμονωμένες συγκρούσεις με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική, η προσφορά των εθελοντών καθιερώθηκε ως καθοριστικής σημασίας και έτυχε υποστήριξης από τις τοπικές Αρχές, που είχαν αληθινή συναίσθηση των αναγκών, αλλά και την Εκκλησία, που κινητοποίησε τους δικούς της μηχανισμούς, επίσης ανεξάρτητους από τους κρατικούς. Τεράστιο ρόλο έπαιξε και συνεχίζει να παίζει για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φωτιάς η κοινότητα χρηστών, που συσπειρώθηκε γύρω από το ιστολόγιο pozar.ru, αλλά και η θρησκευτική δικτυακή πύλη miloserdie.ru.
Τη σημασία και την αποτελεσματικότητα των αυτοοργανωμένων εθελοντών έδειξε να κατανοεί ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ, έστω και με καθυστέρηση...

Του ΘΑΝΑΣΗ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
23-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: