Τετάρτη, Αυγούστου 04, 2010

«ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ»:ΝΕΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ

Την κατάργηση της ελεύθερης επιλογής γιατρού αποφάσισε η κυβερνητική πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου του «Οίκου Ναύτου», παρά τις έντονες αντιδράσεις των εκπροσώπων των ναυτεργατών. Την απόφαση, η οποία πρακτικά σημαίνει νέες περικοπές και παραπέρα υποβάθμιση της περίθαλψης των ναυτεργατών και των οικογενειών τους, φέρνουν στη δημοσιότητα με χτεσινό δελτίο Τύπου τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) και ΠΕΣ - ΝΑΤ (Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ).

Η απόφαση αυτή προετοιμάζει το έδαφος για τη διάλυση του «Οίκου Ναύτου» και την ένταξη των ασφαλισμένων του στο νέο υποβαθμισμένο ΕΣΥ όπως προβλέπεται στο άρθρο 31 του αντιασφαλιστικού νόμου 3863/2010, με τον οποίο υλοποιείται το Μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τους οργανισμούς ΕΕ, ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το νέο αντιναυτεργατικό μέτρο προωθείται με βάση την εισήγηση της προέδρου του ασφαλιστικού φορέα Μ. Δίπλα και φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Οικογενειακός Γιατρός». Οπως αναφέρεται, «ο αριθμός των γιατρών ανά νομό» πλέον «θα ρυθμίζεται με απόφαση του ΔΣΟΝ (ΔΣ του Οίκου Ναύτου)» και υποτίθεται ότι «θα έχει σχέση με την κατανομή του ασφαλιστικού πληθυσμού του ΟΝ», ωστόσο σκόπιμα δε δίνονται παραπέρα εξηγήσεις, όπως ποια θα είναι η αναλογία των γιατρών σε σχέση με τους ασφαλισμένους. Σε ό,τι αφορά την Αττική, σημειώνεται το ίδιο αόριστα, αλλά με νόημα ότι «σε κάθε δήμο η επιλογή των ιατρών θα γίνεται σύμφωνα με το νέο αυτοδιοικητικό χάρτη (Καλλικράτης) και την πληθυσμιακή κατανομή των ασφαλισμένων».

Στο δελτίο Τύπου των σωματείων σημειώνεται ότι είναι μία απόφαση που έρχεται να ενταχθεί στα μέτρα (Ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας, Λίστα Φαρμάκων, ολοήμερη λειτουργία νοσοκομείων κλπ.) για την παραπέρα υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της Υγείας και Πρόνοιας, που επιφέρουν δραματικές ανατροπές στα δικαιώματα συνολικά των λαϊκών στρωμάτων σε Υγεία, Πρόνοια. Σημειώνουν ειδικά για τους ναυτεργάτες την παρακράτηση των προβλεπόμενων πόρων (δωδεκατημόρια) που έγινε σε βάρος του ΟΝ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010, ποσό που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ και τις δραστικές περικοπές που είδαν στις συντάξεις (κόψιμο δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας, το χαράτσι του ΛΑΦΚΑ).

ΠΡΕΖΑ TV
4-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: