Τρίτη, Αυγούστου 17, 2010

ΠΙΕΣΗ ΤΡΟΙΚΑΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΞΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ...ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΔΝΤ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ...

Με την υψηλή εποπτεία της τρόικας το υπουργείο Οικονομικών βάζει «γκάζι» στις αποκρατικοποιήσεις, με πρώτη κίνηση τις κρατικές τράπεζες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ολοκληρωθεί η επιλογή των τριών συμβούλων και στόχος είναι έως το τέλος της εβδομάδας να ανακοινωθούν από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου τα ονόματα, αμέσως μετά την υπογραφή των συμβάσεων. Οι σύμβουλοι θα καταστρώσουν σειρά σεναρίων για την «τύχη» των 4 υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών (Τ.Τ., Αγροτικής, Ταμείου Παρακαταθηκών, Αττικής) τα οποία, σύμφωνα με τις «εντολές» της τρόικας, θα πρέπει να περιλαμβάνουν και τη συμμετοχή «ξένων» επενδυτών. Η «επιθυμία» τους εκτιμάται ότι είναι σχετικά δύσκολο να επιτευχθεί, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, καθόσον μετρά αρνητικά η εμπειρία των στρατηγικών συμμαχιών στην Εμπορική και στη Γενική. Ωστόσο, θεωρείται ότι θα αποτελεί μία ακόμη απόδειξη για την πίστη που υπάρχει για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Στόχος των επιτηρητών, όπως με σαφήνεια έγινε γνωστός κατά τις διαπραγματεύσεις που είχαν για το θέμα στην Αθήνα, είναι η βιωσιμότητα του τραπεζικού κλάδου. Εχουν ζητήσει να μη μετάσχει η ΑΤΕ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ως κρατική τράπεζα. Ζητούν επίσης άμεσες συνενώσεις τραπεζών, οι οποίες θα πρέπει να επιταχυνθούν με τη λύση που θα προκριθεί για τα κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Το πόρισμα των συμβούλων αναμένεται στα μέσα Σεπτεμβρίου. Παράλληλα επισπεύδονται οι κινήσεις και στο υπόλοιπο πλέγμα αποκρατικοποιήσεων, με διπλό στόχο:
*Αμεσες αναδιαρθρώσεις και αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων των ΔΕΚΟ αλλά και ακινήτων του Δημοσίου οι οποίες θα μπορέσουν να περιορίσουν το έλλειμμα του 2010 και
*Αναδιοργάνωση του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων με στόχο τη μείωση του χρέους από το 2011 και μετά.
Οπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων του 2010 θα είναι τα λιγότερα δυνατά (π.χ. πώληση Airbus, πιθανά έσοδα από κάποια τραπεζική συμφωνία κ.λπ.) αφού και να επιτευχθούν, ο στόχος του Μνημονίου για 1 δισ. ευρώ ετησίως από το 2011 παραμένει. Δηλαδή, θα πρέπει να βρεθούν τα ίδια έσοδα με λιγότερα «πολεμοφόδια».
Ετσι, προωθούν την πρόσληψη συμβούλων που θα ετοιμάσουν κινήσεις για τα επόμενα χρόνια και εν τω μεταξύ δίνουν έμφαση στις αναδιαρθρώσεις των πλέον ελλειμματικών ΔΕΚΟ, ώστε να περιοριστεί η κρατική δαπάνη.
Αναμένονται οι τελικές ανακοινώσεις για το σχέδιο του ΟΣΕ με στόχο τη μείωση των κρατικών επιδοτήσεων αλλά και έσοδα από την αξιοποίηση των ακινήτων (σταθμοί για εμπορική χρήση, διαμετακομιστικά κέντρα σε Θριάσιο και Θεσσαλονίκη). Επίσης ολοκληρώνονται τα σχέδια αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, της ΕΛΒΟ και η αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.

Παράλληλα η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) δημιουργεί επιμέρους χαρτοφυλάκια ακινήτων για την αξιοποίησή τους. Προωθείται η ενοικίαση εκτάσεων επιφάνειας πάνω από 5.000 στρέμματα για τουριστική αξιοποίηση, με στόχο την άντληση πάνω από 800 εκατ. ευρώ ετησίων εσόδων. Πρόκειται για μακροχρόνιες μισθώσεις άνω των 25 ετών και το «ατού» είναι ότι το ποσό (που αναμένεται να φανεί από το 2011 στα κρατικά ταμεία) θα οδηγήσει στη μείωση του ελλείμματος αφού εγγράφεται ως έσοδο.
Προωθείται επίσης το «πακέτο» του 2011, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει:

Παράταση για το αεροδρόμιο
*Μελέτη για επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και επανεξέταση της συμμετοχής του Δημοσίου σε αυτό.
*Αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων στο πρότυπο του «Ελευθέριος Βενιζέλος» ύστερα από πιθανή ομαδοποίησή τους. Το υπουργείο Υποδομών έχει έτοιμη σχετική τροπολογία που θα προοριστεί άμεσα για δημόσια διαβούλευση.
*Ανάλογη αξιοποίηση των περιφερειακών λιμένων ύστερα από ομαδοποίησή τους την οποία θα προτείνουν οι σύμβουλοι έπειτα από μελέτη.
*Αποτίμηση του option της ΔΕΗ στη ΔΕΠΑ και επιλογή της συμμετοχής του Δημοσίου. Η ΔΕΠΑ ελέγχει το 100% της ΔΕΣΦΑ και ελέγχεται κατά 65% από το Δημόσιο και κατά 35% από τα Ελληνικά Πετρέλαια (συμφερόντων Δημοσίου και ομίλου Λάτση). *

ΠΡΕΖΑ TV
17-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: