ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ για να αποφύγει ένα από τα πιο «βίαια» ανοίγματα αγοράς ηλεκτρισμού που επιβλήθηκε ποτέ σε χώρα- μέλος της Ε.Ε. πρέπει να έχει βρει το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση μετά το «τελεσίγραφο» που της επέδωσε την Παρασκευή η τρόικα: «Πουλήστε μονάδες της ΔΕΗ ή κάντε κάτι το ισοδύναμο».
Την απόφασή της μάλιστα αυτή, να συνδέσει την πώληση μονάδων με το Μνημόνιο, θα την επιδώσει η τρόικα μέσω ενός γραπτού προσαρτήματος σε αυτό, πιθανώς και εντός εβδομάδας.
Δείγμα της πίεσης που δέχεται η κυβέρνηση είναι ότι υποχρεούται πλέον να εξετάσει λύσεις που μέχρι πριν από μερικούς μήνες ΔΕΗ και πολιτική ηγεσία αρνούνταν ακόμη και να συζητήσουν. Τέτοια είναι η πώληση μέσω πλειστηριασμών αποκλειστικά προς ιδιώτες επενδυτές σημαντικού μέρους της παραγόμενης «φθηνής» ενέργειας των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ (που μόνο αυτή διαθέτει), ώστε να μπορέσουν κι εκείνοι να μειώσουν το κόστος τους, για να την ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις. «Ούτε να τη σκεφτεί τέτοια λύση η κυβέρνηση», απαντούν ωστόσο κύκλοι της ΓΕΝΟΠ, η οποία σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση της Παρασκευής ανάμεσα στην τρόικα και τον γ.γ. ΥΠΕΚΑ κ. Μαθιουδάκη, αναφορικά με το θέμα πώλησης του 40% των υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, προειδοποίησε την πολιτική ηγεσία «να μην υποκύψει σε αυτές τις παράλογες και προκλητικές απαιτήσεις», προσθέτοντας πως «για ό,τι συμβεί την ευθύνη δεν θα τη φέρουμε εμείς, η φυλακή δεν μας τρομάζει», (εννοώντας πολυήμερα μπλακάουτ). Το δεύτερο σενάριο που πιθανώς συμπεριλάβει στην αντιπρότασή της η κυβέρνηση, που όπως ακριβώς και το πρώτο ουδείς μπορεί να πει αν θα πείσει την τρόικα, θα αφορά την προκήρυξη διαγωνισμών με αποδέκτες πάλι ιδιώτες για τα ανεκμετάλλευτα λιγνιτικά αποθέματα της χώρας (Βεύη, Ελασσόνα, Δράμα, Βεγόρα). Η μόνη διαφορά με το πρώτο σενάριο είναι ότι το αποδέχεται το συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ ως τη μόνη «υπαναχώρηση» που μπορεί να κάνει. «Σοβαρά νομικά, ουσιαστικά, και τεχνικά προβλήματα παρουσιάζει η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ», έλεγαν πάντως την Παρασκευή κύκλοι του ΥΠΕΚΑ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν συζητά επί σεναρίων.
Αν δεν βρεθεί μία ισοδύναμη πρόταση, που σύμφωνα με το σκεπτικό της τρόικας θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα για το άνοιγμα της αγοράς σαν αυτό που θα επιφέρει η πώληση μονάδων, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει λάβει συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις: δηλαδή ποιες μονάδες θα διατεθούν προς πώληση, όπως και ποια ορυχεία για την τροφοδοσία σε καύσιμο των λιγνιτικών μονάδων θα περάσουν σε ιδιώτες. Κάθε διαδικασία για την έναρξη διαγωνισμών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2011. Επίσης, μέχρι την ίδια ημερομηνία, θα πρέπει να υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για τον διαχωρισμό των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού της ΔΕΗ.
Ταυτόχρονα η τρόικα ενημέρωσε την ελληνική κυβέρνηση μέσω του κ. Μαθιουδάκη, ότι επίσης μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχουν θεσπιστεί τα νέα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ρυθμιστικού ελέγχου, που σημαίνει τιμές ρεύματος οι οποίες να αντανακλούν το πραγματικό κόστος. Τι σημαίνει αυτό; Αν και σύμφωνα με τις πληροφορίες η ΡΑΕ δεν έχει αποστείλει στην πολιτική ηγεσία την οριστική της γνωμοδότηση (και χωρίς επίσης να γνωρίζουμε ποια θα είναι τότε η θέση της κυβέρνησης), εντούτοις το πραγματικό κόστος στα οικιακά τιμολόγια σε σχέση με τα σημερινά τους επίπεδα απέχει γύρω στο 15%- 40% (ανάλογα με την κλίμακα κατανάλωσης), ενώ ακόμη περισσότερο στα αγροτικά. Εννοείται ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί και θα αποφασίσει εκείνη σε πολιτικό επίπεδο τον χρόνο εφαρμογής αυτών των αυξήσεων.
ΠΡΕΖΑ TV
2-8-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου