Η επιλογή συμβούλου, που θα αξιολογήσει την τύχη της συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ προοιωνίζεται ακόμη έναν γύρο αντιπαράθεσης επιχειρηματικών συμφερόντων.
Ελληνικά Πετρέλαια (όμιλος Λάτση, Δημόσιο), Motor Oil (όμιλος Βαρδινογιάννη) αλλά και άλλοι, ντόπιοι και ξένοι, παίκτες ενδιαφέρονται σφόδρα για την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Η κυβέρνηση με την προτροπή της τρόικας σχεδιάζει τον διαχωρισμό της ΔΕΠΑ από την εξ ολοκλήρου θυγατρική της ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), που ελέγχει τις υποδομές (δίκτυο αγωγών κ.λπ.). Το μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ ανήκει κατά 65% στο κράτος και κατά 35% στα Ελληνικά Πετρέλαια. Παράλληλα, η ΔΕΗ έχει δικαίωμα προτίμησης για την αγορά του 35% από το μερίδιο του Δημοσίου αν το τελευταίο αποφασίσει να πουλήσει.
Ισχυρό περιουσιακό στοιχείο θεωρείται ο ΔΕΣΦΑ, που έκτισε μια τεράστια υποδομή με κεφάλαια κυρίως της Ε.Ε., «υπεραξία» που δεν μπορεί να χαριστεί σε κανέναν υφιστάμενο μέτοχο, ούτε να αποτιμηθεί με όρους τρεχουσών τιμών.
Η ΔΕΠΑ θεωρείται... μαγαζί γωνία, καθώς διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους υγροποιημένου αερίου (LNG), συμμετέχει με 51% στις τρεις Εταιρείες Διανομής Αερίου (ΕΔΑ), σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, και θα έχει μερίδιο σε άλλες τρεις που θα δημιουργηθούν. Παράλληλα, συμμετέχει στην κατασκευή του τουρκοελληνοϊταλικού αγωγού (TGI), που θα μεταφέρει το αέριο της Κασπίας στις αγορές της Δύσης. Πρόκειται για έναν αγωγό που κατά κύριο λόγο θα μεταφέρει αζέρικο αέριο.
Ισχυρούς δεσμούς και συμφέροντα στη χώρα της Κασπίας διατηρούν βέβαια οι Αμερικανοί και, από ελληνικής πλευράς, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, ο οποίος συνδέεται με μακροχρόνια φιλία με τον αζέρο πρόεδρο, Ιλχάν Αλίεφ. Σχέση που καθιστά εκ των πραγμάτων άμεσα ενδιαφερόμενη την πλευρά Motor Oil για τις εξελίξεις στο μέτωπο της ΔΕΠΑ, παρ' ότι η πλευρά Λάτση έχει ήδη μερίδιο στην εταιρεία μέσω των ΕΛΛ.ΠΕ. Υπάρχει όμως ενδιαφέρον και από το εξωτερικό: Gaz de France, ΕΝΙ, Edison, RWE και βεβαίως η Gazprom που μεταφέρει τις μεγαλύτερες ποσότητες αερίου στη Δύση, παρακολουθούν τις εξελίξεις.
Εύλογα η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί ένα δισεπίλυτο πρόβλημα, που δεν περιορίζεται μόνο σε απλές μετοχικές συμμετοχές αλλά στο δεδομένο ενδιαφέρον όλων των ισχυρών του κλάδου. Κρίσιμο είναι και το θέμα της αποτίμησης της εταιρείας, κάτι που θα γίνει από τον σύμβουλο. Τον Οκτώβριο του 2008 η αξία της ΔΕΠΑ προσέγγιζε τα 3 δισ. ευρώ. Βέβαια τέτοιες αποτιμήσεις ανήκουν στο παρελθόν, ωστόσο ερώτημα είναι αν θα μπορέσει το Δημόσιο να προχωρήσει σε πώληση μετοχών αν η αξία της εταιρείας υπολογιστεί πολύ χαμηλότερα από το παραπάνω ποσό.
Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχει και η αδυσώπητη οικονομική πραγματικότητα αλλά και η πίεση από την τρόικα. Ο σύμβουλος θα αποτιμήσει όλα τα πιθανά ενδεχόμενα, αξιολογώντας το καθένα ξεχωριστά και υποβάλλοντας όλα τα δυνατά σενάρια. Τόσο με το ενδεχόμενο άσκησης του δικαιώματος ενός 35% από τη ΔΕΗ, της πώλησης μέσω ανοιχτού διαγωνισμού ενός πλειοψηφικού μεριδίου όσο και της μερικής (ή ολικής) αποχώρησης του Δημοσίου από το μετοχικό κεφάλαιο της μη εισηγμένης.
Του Μ. ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ
ΠΡΕΖΑ TV
29-8-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου