Σάββατο, Αυγούστου 07, 2010

Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΤΩΝ ΓΑΛΑΖΙΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ... ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΜΙΑ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ...ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ Η ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ ΠΑΕΙ ΣΥΝΝΕΦΟ..

Τρία χρόνια, τέσσερις προφυλακίσεις κατηγορουμένων (ο ένας έχει αφεθεί πλέον ελεύθερος για λόγους υγείας), μία παραπομπή σε δίκη και μία απαλλαγή είναι ο αριθμητικός απολογισμός ενός σκανδάλου που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διερεύνησή του και έχει γίνει γνωστό ως η υπόθεση των «αμαρτωλών γαλάζιων ομολόγων».
Δεκάδες διοικήσεις ασφαλιστικών ταμείων του Δημοσίου, ξένες τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες ενεπλάκησαν σε μια ιστορία πολλών εκατομμυρίων ευρώ, η οποία διαχωρίστηκε σε ογκωδέστατες δικογραφίες. Αν και στην πλειονότητα των περιπτώσεων, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, υπήρξε αντιστροφή των συναλλαγών, με αποτέλεσμα τα Ταμεία να πάρουν πίσω τα χρήματα που «επένδυσαν», οι ποινικές ευθύνες εξακολουθούν να υπάρχουν.
Σήμερα, τρία χρόνια και δύο μήνες μετά τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών, με την οποία ανατέθηκε η έρευνα της υπόθεσης στον εφέτη ειδικό ανακριτή, Ιω. Λέκκα, σχεδόν όλες οι δικογραφίες έχουν περατωθεί και βρίσκονται στο στάδιο παραπομπής σε δίκη. Μάλιστα, η πρώτη έχει ήδη προδιοριστεί για τον Ιανουάριο του 2011 και αφορά την αγορά, «υπερτιμημένων» κατά την κατηγορία, δομημένων ομολόγων από το Ταμείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ).
Μόνη εξαίρεση, η δικογραφία του ομολόγου των 130 εκατ. ευρώ, που αγοράστηκε από το Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης (ΤΣΠΕΑΘ). Την υπόθεση διερευνά αυτή την περίοδο ο εφέτης ειδικός ανακριτής. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη ολοκληρωθεί η εξέταση μαρτύρων, ενώ με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, τον Σεπτέμβριο, αναμένεται να σταλούν οι πρώτες κλήσεις προς απολογία.

Δύο ήταν οι κρισιμότερες φάσεις της ανάκρισης των «αμαρτωλών ομολόγων», για τα οποία πριν από μερικούς μήνες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης, ζήτησε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την επίσπευση της ανάκρισης και την εκδίκαση μεγάλων σκανδάλων κατ' απόλυτη προτεραιότητα: το «κρυφό ομόλογο» των 280 εκατομμυρίων ευρώ που κατέληξε, σύμφωνα με την κατηγορία, υπερτιμημένο σε τέσσερα ασφαλιστικά Ταμεία (ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΣΕΥΠ, ΤΕΑΥΠΕ) και τα τρία δομημένα ομόλογα, ύψους 159 εκατ. ευρώ, τα οποία επίσης φέρονται ότι αγοράστηκαν υπερτιμημένα από το ΤΑΞΥ.

Η πρώτη περίπτωση ήταν αυτή που έδωσε το έναυσμα για τη διενέργεια δύο προκαταρκτικών εξετάσεων. Μεταξύ των βαρύτατων κακουργηματικών πράξεων που φέρονται ότι τελέστηκαν την περίοδο 2006-2007 και βαραίνουν, κατά περίπτωση, τους κατηγορουμένους, είναι απάτη με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και φοροδιαφυγή.
Από τους δεκάδες εμπλεκομένους που «παρήλασαν» από το ανακριτικό γραφείο, προκειμένου να απολογηθούν, τρεις κρίθηκαν και εξακολουθούν μέχρι σήμερα να είναι προσωρινά κρατούμενοι. Πρόκειται για τους υπευθύνους της χρηματιστηριακής εταιρείας «Ακρόπολις», Σοφοκλή και Θεόδωρο Πρινιωτάκη και Γ. Αποστολίδη, για την «τύχη» των οποίων υπήρξε διαφωνία εισαγγελέα-ανακριτή. Με βούλευμά του, το Συμβούλιο Εφετών ήρε υπέρ του εισαγγελέα τη διαφωνία που είχε ανακύψει, κρίνοντάς τους προσωρινά κρατούμενους.
Το κατηγορητήριο τους εμφανίζει «ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, η οποία επιδίωκε τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων» και συγκεκριμένα, «τη διάπραξη του κακουργήματος της απάτης κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια σε βάρος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου και ειδικότερα ασφαλιστικών ταμείων υπό περιστάσεις ιδιαίτερα επιβαρυντικές ως έχουσες αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας». Και οι τρεις αρνούνται τις κατηγορίες, ενώ η πλευρά Πρινιωτάκη έχει ζητήσει τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, προκειμένου να αποδειχτεί εάν όντως υπήρξε ζημιά από το ομόλογο, για την έκδοση του οποίου, όπως ισχυρίζεται η υπεράσπιση, «την ευθύνη φέρουν τα αρμόδια υπουργεία».
Στην πλειονότητά τους πάντως, οι κατηγορούμενοι της επίμαχης υπόθεσης απολογήθηκαν και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοστικούς όρους. Για παράδειγμα, ο διευθύνων συμβούλος της εταιρείας North Asset Management, Γ. Παπαμαρκάκης, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 200.000 ευρώ, αμέσως μετά την απολογία του. Ο κατηγορούμενος ως «σχεδιαστής» του δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ υποστήριξε ότι δεν σχεδίασε ούτε θα ήταν σε θέση να υποδείξει τον σχεδιασμό ενός προϊόντος, όπως το συγκεκριμένο σύνθετο ομόλογο. Ελεύθερος αφέθηκε επίσης, με εγγύηση ύψους 300.000 ευρώ και ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ, Αγ. Σημαιοφορίδης, ο οποίος απολογούμενος αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του.

Η υπόθεση του ΤΑΞΥ έχει δύο «πρωτιές». Είναι η πρώτη που λογικά θα φτάσει στο ακροατήριο, αλλά και η πρώτη στην οποία υπήρξε κατηγορούμενος που προφυλακίστηκε. Πρόκειται για τον πρόεδρο του Ταμείου, Ν. Τσουράκη, που κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος, με σχετικό βούλευμα, το οποίο ήρε και εδώ τη διαφωνία μεταξύ εισαγγελέα και ανακριτή, υπέρ του πρώτου.
Σχεδόν ένα μήνα μετά, ο Ν. Τσουράκης αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας, ύστερα από αίτημά του, με εγγύηση 120.000 ευρώ. Ο τότε πρόεδρος του ΤΑΞΥ κατηγορείται για απιστία σε βαθμό κακουργήματος καθώς, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το ΤΑΞΥ αγόρασε από τη Marfin Bank κατά την περίοδο Σεπτέμβριο 2005-Μάρτιο 2006 τρία δομημένα ομόλογα, ύψους 159 εκατ. ευρώ, τα οποία ήταν υπερτιμημένα, με αποτέλεσμα εξαιτίας της συναλλαγής να ζημιωθεί το Ταμείο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων κατά 12 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος έχει υποστηρίξει ότι τήρησε τους κανόνες της καλής και χρηστής διαχείρισης του Ταμείου. Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι το ΤΑΞΥ δεν υπέστη την παραμικρή βλάβη και για τον λόγο ότι η Marfin Bank, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, πήρε πίσω το ομόλογο και επέστρεψε στο Ταμείο έντοκα την αξία των ομολόγων, που συνολικά έφτασε τα 170 εκατομμύρια ευρώ.
Η μόνη -προς το παρόν- απαλλαγή αφορά τον ισχυρό άνδρα της MIG, Αν. Βγενόπουλο. Αντιμετώπιζε την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία και απηλλάγη γιατί σύμφωνα με το σχετικό βούλευμα δεν είχε καμιά ουσιαστική ανάμιξη στη διακίνηση των ομολόγων. Σημειώνεται ωστόσο ότι ο κ. Βγενόπουλος, κατά την απολογία του -είχε αφεθεί ελεύθερος χωρίς να του επιβληθούν περιοριστικοί όροι- ισχυρίστηκε ότι υπήρχε κρατική προτροπή προς τα Ταμεία να αγοράσουν τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Της ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΞΥΝΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
7-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: