Σάββατο, Αυγούστου 14, 2010

ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ Η ΠΩΛΗΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ...ΣΤΗ ΚΟΖΑΝΗ...

“Casus belli” αποτελεί για φορείς και συνδικάτα του νομού Κοζάνης η ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και η πώληση μονάδων σε ιδιώτες. Η αντίδραση των τοπικών παραγόντων -οι οποίοι καταγγέλλουν “αεριτζήδες” και “νταβατζήδες” που καιροφυλακτούν προσδοκώντας σκανδαλώδεις χαριστικές συμβάσεις- είναι εύλογη.Οι επενδύσεις αιχμής της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης είναι εγκατεστημένες στο ενεργειακό κέντρο Κοζάνης - Φλώρινας, όπου παράγεται το 70% της εγχώριας ηλεκτρικής ενέργειας. Θεωρούν λοιπόν ότι αν η ΔΕΗ απολέσει τον δημόσιο χαρακτήρα της θα απαξιωθεί και μαζί της θα οδηγηθεί σε οικονομικό μαρασμό και η περιοχή, η ανάπτυξη της οποίας στηρίχθηκε επί δεκαετίες στην παρουσία της ΔΕΗ. Άλλωστε ο λιγνίτης, που επί εξήντα χρόνια εξορύσσεται από τα σπλάχνα της γης του ενεργειακού κέντρου, διασφάλισε για πάνω από μισό αιώνα την ηλεκτροδότηση της χώρας, γι’ αυτό και ο λιγνιτοφόρος άξονας Κοζάνης - Πτολεμαΐδας - Αμυνταίου - Φλώρινας έχει ονομαστεί “πρίζα” της Ελλάδας.
Είναι αλήθεια ότι η οικονομική ευρωστία του νομού Κοζάνης και το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα σε σχέση με άλλες περιοχές οφείλεται στην παρουσία της ΔΕΗ. Είναι επίσης αλήθεια όμως ότι αυτή την οικονομική άνθηση η περιοχή την πλήρωσε με υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η οποία είχε σαν συνέπεια τη μεγάλη αύξηση της νοσηρότητας του πληθυσμού και των θανάτων.
Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μιχαηλίδης, δήμαρχος του λεγόμενου “ενεργειακού δήμου” Δ. Υψηλάντη, που βρίσκεται κάτω από τις καμινάδες της ΔΕΗ, δηλώνει: “Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι για μας αιτία πολέμου. Η πώληση ενεργών μονάδων σε ιδιώτες, που ακούμε ότι αξιώνει η τρόικα, θα αποτελέσει ταφόπλακα για την περιοχή. Για μας, που φάγαμε την τέφρα με το κουτάλι, δεν αξίζει να έρθουν οι κάθε λογής επιτήδειοι που θα πάρουν για ένα κομμάτι ψωμί την τεράστια αυτή δημόσια περιουσία. Αν η ΔΕΗ ως δημόσια επιχείρηση υποβάθμισε μία φορά το περιβάλλον της περιοχής, οι ιδιώτες θα το υποβαθμίσουν εκατό φορές”.

Υπάρχουν λύσεις
Προχθές ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ Αλέξανδρος Αθανασιάδης επισκέφθηκε τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και διαπίστωσε ότι “οι εργαζόμενοι δυσφορούν και αντιτάσσονται κατηγορηματικά στα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για πώληση μονάδων της ΔΕΗ”, ενώ συγχρόνως έκανε λόγο για “αεριτζήδες” ιδιώτες που είναι έτοιμοι να “κατασπαράξουν τη ΔΕΗ”. Στη συνέχεια πρόσθεσε: “Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι κόλαφος τόσο για την ίδια την επιχείρηση όσο και για την περιοχή. Δεν μπορεί η ΔΕΗ να πουλά το ρεύμα στο κόστος και ο ιδιώτης, ο μεταπράτης, αυτός ο αεριτζής, να το πουλά στον καταναλωτή σε υπέρογκες τιμές. Αυτό δεν θα το αφήσουμε, δεν θα το επιτρέψουμε. Εμείς προσπαθούμε -και είμαι σίγουρος ότι θα το πετύχουμε- να κρατήσουμε τη ΔΕΗ, αυτή τη ΔΕΗ με το κοινωνικό πρόσωπο που προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες. Αυτούς τους μισθούς, τον πλούτο και την ποιότητα ζωής που προσφέρει στην περιοχή. Θα βρούμε τρόπους να απαλλαγούμε από την πίεση και τη μέγγενη της τρόικας. Εμείς έχουμε λύσεις. Αυτές τις λύσεις θα τις παρουσιάσουμε μέχρι τα τέλη του έτους. Πιστεύω ότι και με τη διαβεβαίωση που έχουμε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και την αρμόδια υπουργό κ. Μπιρμπίλη θα ξεπεράσουμε τον σκόπελο.
Το μνημόνιο δεν αναφέρει πουθενά για πώληση της ΔΕΗ. Απλά, οι δανειστές είναι δυνάστες. Αυτός που δανείζει θέλει να βεβαιωθεί ότι θα πάρει τα λεφτά του πίσω. Δεν τον ενδιαφέρει αν η ΔΕΗ αποκοπεί σε πολλά κομμάτια ή θα πουληθεί. Εμείς έχουμε βρει τρόπους να πληρώσουμε τα δάνειά μας. Σε λίγο θα το δείτε. Στις προτεραιότητές μας είναι να αναπτύξουμε τη χώρα, να δημιουργήσουμε πλούτο. Η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από τη ΔΕΗ, η οποία είναι ό,τι καλύτερο εργαλείο έχουμε. Γι’ αυτό στηρίζω αυτόν τον μεγάλο αναπτυξιακό πυλώνα της ΔΕΗ. Χωρίς τη ΔΕΗ η περιοχή μας θα αντιμετωπίσει ένα μεγάλο οικονομικό και αναπτυξιακό πρόβλημα”.

Χρεωστούμενα...
Ο πρόεδρος του σωματείου “Σπάρτακος” και μέλος του δ.σ. της ΓΕΝΟΠ, Γιώργος Αδαμίδης, διέβλεψε ότι “δυστυχώς με τους νταβατζήδες δεν τελειώσαμε ακόμη”, αν και -όπως είπε- “πριν από επτά χρόνια έλληνας πρωθυπουργός είχε πει ότι πρέπει να τελειώνουμε με τους νταβατζήδες”. Σχετικά με το ενδεχόμενο πώλησης μονάδων, ο συνδικαλιστής στοιχίστηκε με τις σκληρές δηλώσεις του προέδρου της ομοσπονδίας, Νίκου Φωτόπουλου, σημειώνοντας: “Αυτό αποτελεί αιτία πολέμου, θα ματώσουμε αν το επιχειρήσουν”. Ωστόσο ο Γ. Αδαμίδης εκτιμά ότι “τελικώς δεν πρόκειται να πουληθούν ενεργές μονάδες σε ιδιώτες, αλλά μάλλον αναζητείται μια ισοδύναμη λύση, που είναι η πώληση στους ιδιώτες φθηνής παραγόμενης λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής κιλοβατώρας, την οποία στη συνέχεια οι ιδιώτες θα την ξαναπουλήσουν στη ΔΕΗ, ως καταφύγιο στην οριακή τιμή του συστήματος, για να κερδοσκοπήσουν. Ούτε αυτό θα το επιτρέψουμε και θα δώσουμε μάχη για να αποτραπεί”.
Ο Παντελής Καραλευτέρης, μέλος του δ.σ. της ΓΕΝΟΠ, σημείωσε ότι “η κυβέρνηση επιμένει να χρησιμοποιεί την τρόικα για να εξαργυρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε προς τους ιδιώτες, στους οποίους προφανώς χρωστά πολλά”.

Του Χρήστου Βήττα

ΠΡΕΖΑ TV
14-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: