Κυριακή, Αυγούστου 08, 2010

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΙΔΩΝ ΠΑΤΕΝΤΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΤΑΞΕΙ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ...ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΗΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΕ...

Αλλη μια... παραγγελιά της τρόικας αποτελεί η απόφαση για συγκρότηση ειδικής ομάδας εργασίας (task force) η οποία θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τις φορολογικές δηλώσεις των εχόντων και κατεχόντων.
Η «μονάδα για τους φορολογούμενους με τα μεγαλύτερα εισοδήματα» αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως από το φθινόπωρο, όπως επισημαίνει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και θα έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο το να συντάσσει «λίστες υπόπτων» για φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, οι «λίστες» θα στηρίζονται σε στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων. Θα αξιοποιηθούν τόσο οι πληροφορίες του «ηλεκτρονικού περιουσιολογίου» για την ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων, η ηλεκτρονική βάση με τα Ι.Χ., όσο και τα στοιχεία από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Ουσιαστικά, η «task force» θα ακολουθήσει την ίδια συνταγή με αυτή που χρησιμοποιήθηκε για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Οι φορολογικές αρχές αναζήτησαν αρχικά τους οφειλέτες που διατηρούσαν ακίνητα σε Μύκονο και Σαντορίνη και στη συνέχεια όσους είχαν χρέη και ταυτόχρονα ιδιοκτησίες καταστημάτων σε Κολωνάκι και Σύνταγμα. Με βάση τα ευρήματα, εστάλησαν τα ειδοποιητήρια για την είσπραξη των οφειλών, ενώ έγιναν και οι πρώτες κατασχέσεις ακινήτων από το Δημόσιο.
Στο υπουργείο Οικονομικών τρέφουν πολλές ελπίδες ότι οι στοχευμένοι έλεγχοι στους πλούσιους, αυτοί τη φορά θα αποδώσουν καρπούς. Εκτιμούν ότι υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις φορολογουμένων οι οποίοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν με τα εισοδήματα που εμφανίζουν την κατοχή πολυτελών αυτοκινήτων, ακινήτων και σκαφών. Το ελληνικό... παράδοξο αποτυπώνεται τόσο στις επίσημες στατιστικές του υπουργείου Οικονομικών όσο και στις συγκρίσεις που γίνονται με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

*Μόλις 25.400 Ελληνες δηλώνουν ετήσιο εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ. Απ' αυτούς, οι 8.215 είναι μισθωτοί, και μόλις 2.586 ελεύθεροι επαγγελματίες. Στους 2.354 ανέρχονται και οι εισοδηματίες με δηλωθέν εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ.
*Στους 171 χιλιάδες ανέρχονται οι φορολογούμενοι που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα από 50.000 έως 100.000 ευρώ. Δηλαδή μόλις το 3,5% των Ελλήνων εμφανίζεται να ζει με περισσότερα από 4.000 ευρώ τον μήνα μεικτά. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με αποδοχές πάνω από 50.000 ευρώ τον χρόνο δεν υπερβαίνουν τους 11.600.

*Επίσημος δείκτης που θα παρουσιάσει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ στην ετήσια έκθεση για την Οικονομία (αναμένεται να παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο) δείχνει ότι στην Ελλάδα η αναλογία του εισοδήματος από την εκμετάλλευση της περιουσίας (π.χ. ακίνητα, εταιρείες κ.λπ.) ως προς το εισόδημα από εργασία, είναι σχεδόν διπλάσιο συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είναι άλλη μια ένδειξη ότι οι Ελληνες έχουν περιουσιακά στοιχεία αλλά αποφεύγουν να δηλώνουν εισοδήματα.
Για την αρωγή της «task force των πλουσίων» θα χρησιμοποιηθούν επίσης:
*Τα ευρήματα από τα τεκμήρια διαβίωσης τα οποία όμως θα είναι αξιοποιήσιμα το 2011 μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Οσοι δεν κατορθώσουν να δικαιολογήσουν τον τρόπο ζωής τους με βάση τα εισοδήματά τους, θα μπουν αυτομάτως σε λίστα ελέγχου.
*Το σύστημα «ELENXIS» της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο επιτρέπει στους ελεγκτές του ΣΔΟΕ να διενεργούν διασταυρώσεις και ελέγχους ακόμη και από απόσταση μέσω laptop. Το πρόγραμμα αυτό κανονικά έπρεπε να έχει λειτουργήσει εδώ και τουλάχιστον μια τετραετία. Πιλοτικά, θα τεθεί σε εφαρμογή από το φθινόπωρο και σε πλήρη λειτουργία από τις αρχές του χρόνου.

Του ΘΑΝΟΥ ΤΣΙΡΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
8-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: