Ανάβει πολιτικές φωτιές η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να προσλαμβάνει ξένους συμβούλους, με πιο πρόσφατο τον Ιταλό πρώην υπουργό Οικονομικών Τομάζο Σκιόπα. Η Ν.Δ. ασκεί κριτική γιατί δεν προτιμά Ελληνες και ζητάει να πληροφορηθεί τις αμοιβές τους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής απαντάει «μακάρι η Ν.Δ. να έδειχνε το ίδιο ενδιαφέρον για το δημόσιο χρήμα και ως κυβέρνηση», για τις αμοιβές τους όμως παραπέμπει στο μέλλον. Τέσσερις είναι οι λόγοι για τους οποίους το οικονομικό επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά ασκεί κριτική στον Γιώργο Παπανδρέου για τους ξένους συμβούλους:
1Θεωρούν ότι «υπάρχουν σημαντικοί Ελληνες του εξωτερικού με διεθνή εμπειρία και εξειδικευμένες γνώσεις που αγαπάνε τον τόπο τους και θα μπορούσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την αντιμετώπιση της δύσκολης συγκυρίας». «Ο πρωθυπουργός, επιλέγοντας ξένους, τους αδικεί και επιπλέον δίνει την εικόνα ότι υπάρχει μια φτώχεια σε ελληνικά μυαλά που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», τονίζουν.
2Οι αμοιβές των συμβούλων αντιμετωπίζονται από διαφορετικές οπτικές. Αλλα στελέχη της Ν.Δ. θεωρούν ότι κοστίζουν στο ελληνικό κράτος σε μιαν εποχή που δεν έχει να δώσει. «Δεν μπορεί κορυφαίες προσωπικότητες του εξωτερικού να δέχονται να αναλάβουν σύμβουλοι του Ελληνα πρωθυπουργού για κάποιες λίγες χιλιάδες ευρώ, όταν οι αμοιβές που παίρνουν από άλλες κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς κ.λπ. είναι ιδιαίτερα υψηλές», λένε. Είναι και στελέχη της Ρηγίλλης όμως που δεν έχουν πρόβλημα με το ύψος των αμοιβών. «Σε μια χώρα που χρωστάει 300 δισεκατομμύρια ευρώ, αν επιτύχει ένας σύμβουλος να μειώσει το χρέος κατά 0,1%, αυτό μεταφράζεται σε 300 εκατομμύρια ευρώ, οπότε ας είναι ανάλογη και η αμοιβή του, αφού θα έχει προσφέρει πολύ περισσότερα», δήλωσε στην «Ε» ο στενός συνεργάτης του Α. Σαμαρά, τραπεζίτης Νότης Μηταράκης.
3Ενσταση υπάρχει και ως προς το χρόνο που θα διαθέτουν οι ξένοι σύμβουλοι και τη διάθεση που θα επιδείξουν ώστε να συνεισφέρουν αποτελεσματικά στη λύση του ελληνικού προβλήματος, ιδιαίτερα αν το οικονομικό κίνητρο δεν είναι ισχυρό.
4Είναι διάχυτη η απόψη στο γαλάζιο οικονομικό επιτελείο ότι πρόκειται κυρίως για επικοινωνιακές κινήσεις του πρωθυπουργού που δύσκολα θα καταλήξουν σε ουσία. Επικαλούνται μάλιστα και την περίπτωση του Ισπανού αρχιτέκτονα Ασεμπίγιο, με τον οποίο εμφανίστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου στην Ηλεία και τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις της Αθήνας λίγες μέρες μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου. Δημιουργήθηκαν οι προσδοκίες ότι θα μετατρέψει την Αθήνα σε Βαρκελώνη, καθώς δικό του έργο ήταν η αξιοποίηση των εκεί ολυμπιακών εγκαταστάσεων. «Οι λύσεις για τις ελληνικές πόλεις πρέπει να βρεθούν από Ελληνες, που έχουν πλήρη γνώση της χώρας τους», είπε ο Ασεμπίγιο, κόβοντας τα φτερά πολλών.
Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ν.Δ. Βασιλική Τζότζολα άσκησε κριτική στον «πρωθυπουργό του Μνημονίου», όπως αποκαλεί τον Γιώργο Παπανδρέου, διότι «επιμένει να μαζεύει γύρω του ξένους συμβούλους». «Γιατί όχι Ελληνες;», αναρωτήθηκε. «Και πόσο κοστίζουν οι απ' ευθείας αυτές αναθέσεις; Περιμένουμε απάντηση».
«Η Ν.Δ. διέλυσε, το ΠΑΣΟΚ χτίζει», ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου. «Η Ν.Δ. οδήγησε την Ελλάδα στην επιτήρηση, στο χείλος της χρεοκοπίας, στην ανάγκη "μνημονίου". Η κυβέρνηση σώζει τη χώρα, την αλλάζει, ώστε να μη χρειαστούμε ξανά "μνημόνια". Η Ν.Δ. που μείωσε την εθνική μας κυριαρχία διαλύοντας την οικονομία και λεηλατώντας τον εθνικό μας πλούτο, θα λάβει αρμοδίως την οικονομικής φύσεως απάντηση. Μακάρι όμως να έδειχνε το ίδιο ενδιαφέρον για το δημόσιο χρήμα και ως κυβέρνηση». «Ο κ. Πεταλωτής μιλάει για το χθες, εμείς ρωτάμε για το σήμερα και αγωνιούμε για το αύριο», ανταπάντησε η Β. Τζότζολα. «Επιτέλους, ας μας δώσει σαφείς απαντήσεις στα ξεκάθαρα ερωτήματά μας».
Η οικονομία κυριαρχεί στην πολιτική αντιπαράθεση. Ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας της Ν.Δ., βουλευτής, Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού κατηγόρησε την κυβέρνηση για «θριαμβολογίες που αποδείχθηκαν ψεύτικες, έωλες και βραχύβιες». «Η δήθεν λογιστική υπέρβαση των στόχων, πολύ γρήγορα έγινε υστέρηση», τόνισε. «Τον Ιούλιο του 2010 το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 3 δισ. ευρώ, από 1,7 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι τον ίδιο μήνα, δηλαδή αυξήθηκε κατά περίπου 70%. Και όλα αυτά, λίγες ημέρες μετά την αναχώρηση της τρόικας από τη χώρα μας. Τυχαίο; Δεν νομίζω».
«Είμαστε "καλοί μαθητές" είπε η τρόικα, πολύ καλοί "μαθητές", διότι μειώσαμε τις συντάξεις, μειώσαμε τους μισθούς, ανεβάσαμε το δείκτη της ανεργίας, ανεβάσαμε το δείκτη του πληθωρισμού», δήλωσε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης στον 9,84. «Από εκεί και πέρα, τι γίνεται; Να δείτε τι γίνεται στις κεντρικές λεωφόρους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ένας δρόμος, η οδός Ανθέων, κεντρικός εμπορικός δρόμος, είναι περίπου 300 μέτρα δρόμος. Υπάρχουν 17 μεγάλα μαγαζιά που είναι κλειστά. Από τη νομαρχία μέχρι το νέο δημαρχιακό μέγαρο επί της Βασιλίσσης Ολγας, υπάρχουν πάνω από ογδόντα μαγαζιά κλειστά. Μιλάμε εμπορικοί δρόμοι... Και όσοι δεν έκλεισαν, θα κλείσουν, δεν υπάρχει περίπτωση...».
Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ
ΠΡΕΖΑ TV
11-8-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου