Παρασκευή, Αυγούστου 06, 2010

ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ «Π»

Ένας Iάπωνας και ένας Aμερικανός –και οι δύο ειδικοί των υπολογιστών- ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν νέο παγκόσμιο ρεκόρ στον υπολογισμό του αριθμού «π» με πέντε τρισεκατομμύρια δεκαδικά ψηφία. Εφόσον το επίτευγμά τους επιβεβαιωθεί, το νέο ρεκόρ επισήμως θα διαδεχθεί αυτό που κατείχε ένας Γάλλος μηχανικός λογισμικού με περίπου 2,7 τρισεκατομμύρια δεκαδικά ψηφία.
Ο νέος υπολογισμός, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, έγινε από τον 54χρονο μηχανικό υπολογιστικών συστημάτων Σιγκέρου Κόντο, που είχε αναλάβει το υλικό (hardware), σε συνεργασία με τον Αμερικανό φοιτητή πληροφορικής Αλεξάντερ Γι, που ήταν υπεύθυνος για το λογισμικό (software).
Οι δύο ερευνητές συνεργάστηκαν επικοινωνώντας με αλλεπάλληλα e-mail μεταξύ Ιαπωνίας και ΗΠΑ.
Χρειάστηκαν τρεις μήνες για να επιτευχθεί το νέο ρεκόρ με την χρήση ενός απλού επιτραπέζιου υπολογιστή, με ισχυρούς επεξεργαστές Intel, ο οποίος ήταν συνδεμένος με 20 εξωτερικούς σκληρούς δίσκους και «έτρεχε» το λειτουργικό σύστημα Windows Server 2008R2.

Ο Κόντο συναρμολόγησε μόνος του τον υπολογιστή αγοράζοντας τα υλικά από τοπικά καταστήματα υπολογιστών και μέσω διαδικτύου, ενώ αρνήθηκε να αποκαλύψει πόσα χρήματα δαπάνησε για να μην αναστατώσει την οικογένειά του!
Όπως είπε, όταν έφτασε τα 5 τρισεκατομμύρια ψηφία, ήταν μεσάνυχτα και ένιωσε μεγάλη ικανοποίηση, κάτι που δεν συμμερίστηκαν η γυναίκα και η μητέρα του το επόμενο πρωί…
To προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο Φαμπρίς Μπελάρ, ο οποίος επίσης είχε ισχυριστεί ότι δεν είχε χρησιμοποιήσει παρά ένα απλό επιτραπέζιο υπολογιστή και όχι κάποιον υπερ-υπολογιστή, όπως άλλοι κάτοχοι ρεκόρ στο παρελθόν.
Πριν τον Μπελάρ, το παγκόσμιο ρεκόρ κατείχε πάλι ένας Ιάπωνας, ο καθηγητής Νταϊσούκε Τακαχάσι.
Ο αριθμός «π» έχει σαγηνεύσει γενιές μαθηματικών (και όχι μόνο) εδώ και χιλιετίες. Εκφράζει το λόγο της περιφέρειας ενός κύκλου σε σχέση με τη διάμετρό του και ξεκινά με τον αριθμό 3,14159.
Η μεγάλη πρόκληση είναι ο υπολογισμός των υπόλοιπων δεκαδικών ψηφιών, που πιστεύεται ότι ποτέ δεν επαναλαμβάνονται και ποτέ δεν τελειώνουν.

ΠΡΕΖΑ TV
6-8-2010

1 σχόλιο:

abresas είπε...

Τα ψηφία του π σίγουρα δεν τελειώνουν, απλά δεν είμαστε σίγουροι ότι δεν επαναλαμβάνονται, αντίθετα με την περίπτωση του 1/3 που παρουσιάζει απλή επανάληψη.