Μπροστά στο μακάβριο θέαμα νεκρών θαλάσσιων χελωνών καρέτα καρέτα βρίσκονται πολύ συχνά το τελευταίο διάστημα στη Ζάκυνθο οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο και οι εθελοντές της οργάνωσης «Αρχέλων». Σύμφωνα με πληροφορίες, από την άνοιξη έως σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 18 κρούσματα -πέντε μόνο τις τελευταίες εβδομάδες- γεγονός που έχει θέσει σε συναγερμό τις αρχές. Συγκεκριμένα, εξετάζεται εάν οι χελώνες έχουν σκοτωθεί από σκάφη, αλλά και το ενδεχόμενο να είναι ανθρώπινο «έργο», καθώς σε πολλές περιπτώσεις, τα συμπαθή θηλαστικά έχουν εντοπιστεί χωρίς κεφάλι.
Εντονη πάντως είναι η «φημολογία» ότι πρόκειται για... ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ θαλάσσιων ειδών! Ειδικότερα, λέγεται -και παράλληλα ερευνάται το ενδεχόμενο- ότι οι θαλάσσιες χελώνες θανατώθηκαν από φώκιες. Το επιχείρημα αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι πολλά από τα νεκρά θηλαστικά έφεραν μεγάλες δαγκωματιές.
Πάντως, αυτό που ανησυχούσε τους κατοίκους και τους παραθεριστές του νησιού, ότι δηλαδή το φαινόμενο σχετίζεται με την παρουσία καρχαροειδών στην περιοχή, δεν φαίνεται να προκύπτει από πουθενά. «Οσοι επιμένουν σε αυτό το σενάριο είναι φαντασιόπληκτοι», έχει δηλώσει ο δήμαρχος Λαγανά κ. Διονύσης Κομιώτης.
Επισήμως, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου αναφέρει ότι τα αίτια των μαζικών θανάτων χελωνών ερευνώνται και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Σημειώνεται ότι η χελώνα Kαρέτα Καρέτα είναι το μόνο είδος χελώνας που ωοτοκεί στη χώρα μας. Στην Ελλάδα έρχονται να γεννήσουν πάνω από 2.000 χελώνες, που αποτελεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό στη Μεσόγειο, ενώ η παραλία Σεκάνια στο νησί της Ζακύνθου έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα σε φωλιές παγκοσμίως. Οι καρέτα καρέτα ζευγαρώνουν στην αρχή της άνοιξης και αρχίζουν να γεννούν τα αυγά τους από τα τέλη Μαΐου μέχρι και τα τέλη Αυγούστου. Μάλιστα, οι χελώνες επιστρέφουν στις παραλίες που γεννήθηκαν για να αφήσουν τα αυγά τους. Οι πιθανότητες επιβίωσης πάντως μιας θαλάσσιας χελώνας έως την ενηλικίωσή της είναι μηδαμινές: μόλις μία στις χίλιες θα επιβιώσει καταρχήν το πρώτο ταξίδι από τη φωλιά στο νερό (είναι «μεζές» για ζώα της στεριάς και πτηνά) και κατόπιν, ευάλωτη όπως είναι και μόνη (η «μαμά» αφήνει τα αβγά της και... εξαφανίζεται) στον μυστηριώδη και επικίνδυνο κόσμο της θάλασσας.
Λινα Γιανναρου
ΠΡΕΖΑ TV
5-10-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου