Τετάρτη, Αυγούστου 04, 2010

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ...

Αύξηση παρουσιάζει το ποσοστό εμφάνισης των επαγγελματικών ασθενειών, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Εθνικού Ταμείου Ασφάλισης Ασθενειών, που υπάγεται στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση, κατά το 2009 καταγράφηκε αύξηση κατά 8,7% των επαγγελματικών ασθενειών και ταυτόχρονη μείωση των εργατικών ατυχημάτων κατά 7,5%.

Οπως προκύπτει, η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματικών ασθενειών αφορά σε μυοσκελετικές παθήσεις (80% του συνόλου των ασθενειών) και σχετίζονται με το γεγονός ότι πλέον οι 3 στους 4 εργαζομένους απασχολούνται σε κλειστούς χώρους, είτε σε γραφεία μπροστά σε υπολογιστές είτε σε αίθουσες με μηχανήματα κάνοντας επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Οπως προκύπτει από την έκθεση, δε, τις περισσότερες φορές, αυτού του είδους οι ασθένειες είναι αδύνατο να θεραπευτούν ολοκληρωτικά και επανεμφανίζονται ταλαιπωρώντας τους εργαζομένους και επιδεινώνοντας την ποιότητα ζωής τους σημαντικά. Το συμπέρασμα, δε, είναι ότι στην αύξηση της εμφάνισης αυτών των ασθενειών καθοριστικό ρόλο έχουν διαδραματίσει η εντατικοποίηση της εργασίας, η αδυναμία των εργαζομένων να κάνουν διάλειμμα, η πίεση να συνεχίζουν την επίπονη εργασία για περισσότερη ώρα συνεχόμενα.

Από την άλλη, οι συντάκτες της έκθεσης σπεύδουν να «κόψουν» τα χαμόγελα που προκαλούνται από το στοιχείο της μείωσης των εργατικών ατυχημάτων. Οπως τονίζουν, αυτό οφείλεται σε πολύ μικρό βαθμό στην εφαρμογή προληπτικών μέτρων και στο σεβασμό των διαδικασιών ασφαλείας και πολύ περισσότερο στο γεγονός ότι λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν σημαντικά μειωθεί η βιομηχανική παραγωγή, η οικοδομική δραστηριότητα και άλλες παρόμοιες εργασίες, με αποτέλεσμα να μειωθούν και τα ατυχήματα!

ΠΡΕΖΑ TV
4-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: