Παρασκευή, Αυγούστου 27, 2010

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΦΕΤΙΝΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ..

Κάποτε κυριαρχούσαν. Στο πρόγραμμα των καναλιών, στο prime time, στις προτιμήσεις του κοινού. Ανακοινώνονταν ανά δεκάδες, δημιουργούσαν σταρ εν μιά νυκτί και προκαλούσαν με τις αμοιβές που ακούγονταν ότι εισέπρατταν οι πρωταγωνιστές τους πολλά ερωτηματικά. Πλέον όμως οι ελληνικές σειρές, σε αντίθεση με τα όσα συμβαίνουν στα κανάλια των χωρών του εξωτερικού, αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση.
Μόνο για εφέτος οι αριθμοί είναι απογοητευτικοί. Η κρατική τηλεόραση στο σύνολο των καναλιών της δεν προχώρησε σε καμία παραγωγή, το Μega, που άλλοτε πρωτοστατούσε, κάνει άνοιγμα της σεζόν με μόλις τέσσερις εβδομαδιαίες και δύο καθημερινές σειρές, ο ΑΝΤ1 με μία εβδομαδιαία και μία καθημερινή, ενώ στα υπόλοιπα κανάλια (Αlter, Star, Αlpha, ΣΚΑΪ) έχει γίνει σαφές εδώ και μερικά χρόνια πως η υπόθεση ελληνική μυθοπλασία έχει κλείσει οριστικά και τους αφορά μόνο σε επίπεδο επαναλήψεων. Η δραματική μείωση, περίπου κατά 60% σε σχέση με πέρυσι, της παραγωγής ελληνικών σίριαλ οδηγεί σε ανακατατάξεις το τηλεοπτικό τοπίο. Υπολογίζεται ότι περίπου το 80% των εργαζομένων στην παραγωγή είναι άνεργοι, αρκετές εταιρείες παραγωγής χρεοκόπησαν, ενώ οι ηθοποιοί δύο σειρών οι οποίες προβλήθηκαν την περασμένη σεζόν («Ονειροπαγίδα», «Εργαζόμενη γυναίκα»)
είναι απλήρωτοι και κάποιοι από αυτούς ετοιμάζονται να κινηθούν δικαστικώς για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους.

Τι μπορεί να έφταιξε και οδηγηθήκαμε στη σημερινή κατάσταση; «Οι υπερβολές του παρελθόντος και τα υψηλά κόστη» απαντούν οι περισσότεροι. Ο επικεφαλής της εταιρείας παραγωγής ΤVΕ Νίνο Ελματζιόγλου είναι ο μοναδικός παραγωγός που αυτή τη στιγμή έχει θέση στον τηλεοπτικό χάρτη με δύο παραγωγές ελληνικών σειρών: της καθημερινής «Μυστικά της Εδέμ» και της πολυαναμενόμενης «Το Νησί».
Μιλώντας στο «Βήμα», εξηγεί τους λόγους για τους οποίους κατά τη γνώμη του τα κανάλια αποφάσισαν να επιλέξουν άλλου είδους προγράμματα. «Ετσι όπως εξελίσσεται η οικονομική κατάσταση τα κανάλια στρέφονται σαφώς προς φθηνές παραγωγές και λάιφ στάιλ εκπομπές των οποίων μπορεί το αρχικό κόστος να ακούγεται μεγάλο, αλλά σε βάθος χρόνου αποδεικνύεται ιδιαίτερα χαμηλό σε σχέση με το ποσοστό προγράμματος που καλύπτουν και τη συχνότητα προβολής τους. Εξαιρώντας το Μega, το οποίο εμμένει στο προφίλ του, όλα τα άλλα κανάλια έχουν πλέον στρέψει την πλάτη στα ελληνικά σίριαλ. Φταίει φυσικά και το γεγονός ότι η κατάσταση είχε πλέον εκτροχιαστεί, με τις αμοιβές και τα κόστη να αγγίζουν τα ποσά των δεκάδων χιλιάδων ευρώ, κάτι που δεν μπόρεσε πλέον να αντέξει η αγορά. Μια κρίση πάντοτε ξεκαθαρίζει και ξεσκαρτάρει τα πράγματα». Υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει το τοπίο; «Μια αναδιάρθρωση θα έσωζε άμεσα τα πράγματα. Νομίζω ότι από τη σεζόν 2011-1012, εκ των πραγμάτων οι προτάσεις θα πρέπει να είναι σε επίπεδο μπάτζετ πολύ πιο λογικές» εκτιμά ο κ. Ελματζιόγλου.

Οι περισσότερες σειρές που εντάχθηκαν στα εφετινά προγράμματα είναι «γνωστές από τα παλιά» αφού ήδη έχουν κάνει τα πρώτα τους χιλιόμετρα στον τηλεοπτικό στίβο και, τερματίζοντας σε καλή θέση, εξασφάλισαν το εισιτήριο για την ερχόμενη σεζόν. Στη συγκεκριμένη κατηγορία ανήκουν οι δύο καθημερινές σειρές του Μega «Τα Μυστικά της Εδέμ» και «Η ζωή της άλλης». Η δεύτερη μάλιστα, από τις 20 Σεπτεμβρίου, οπότε και ξεκινά η προβολή της, μετακομίζει στο prime time εγκαινιάζοντας νέες τηλεοπτικές συνήθειες. Στο ίδιο κανάλι συνεχίζει και η «Πολυκατοικία», η οποία θα προβληθεί για τρίτη συνεχόμενη σεζόν. Και στον ΑΝΤ1 συνεχίζει η «Ονειροπαγίδα» η οποία προβλήθηκε πέρυσι, καθώς και ελάχιστα επεισόδια της καθημερινής σειράς «Κάρμα». Στην κατηγορία των νέων παραγωγών ανήκουν το «Νησί» της Βικτόρια Χίσλοπ, το οποίο αποτελεί και την πιο φιλόδοξη παραγωγή για εφέτος, οι «Κούκλες» και η «Γενιά των 700 ευρώ», όλα από το Μega.

ΠΡΕΖΑ TV
27-8-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

mono to mega αξιζει!!!! ο αντεννα μας ζαλισε τ'αρχιδια με τον κατακουζηνο και το καφε της χαρας........... ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ: ΒΑΛΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΑΙ ΝΤΟΚΙΜΑΤΕΡ!! ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΡΙΑΛΙΤΙ, ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΣΤΙΚΑ...........ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΜΕ!!! ΤΟ STAR TO ΞΕΦΤΙΛΙΣΕ Ο ΜΑΛΕΛΗΣ