Δύο βήματα πριν από τον πολυπόθητο αποχαρακτηρισμό τους ως “αυθαιρετουπόλεων” βρίσκονται δεκάδες περιοχές ανά τη χώρα, όπου τα αυθαίρετα κτίσματα φύτρωσαν σαν τα μανιτάρια τα προηγούμενα χρόνια.
Η πρόθεση της κυβέρνησης να προβεί σε μαζικές νομιμοποιήσεις των αυθαιρέτων, δεδομένου ότι είναι εντελώς αδύνατον να κατεδαφιστούν πάνω από 700.000 κτίσματα σε όλη την Ελλάδα, γίνεται αποδεκτή από πολεοδόμους και χειροκροτείται από τους δικαιούχους, καθώς χρόνια τώρα ζουν με τον φόβο ότι τα σπίτια τους θα βρεθούν κάποια στιγμή κάτω από τις μπουλντόζες.
Τόσο οι πολεοδομίες όσο και η πολιτεία ξέρουν ότι η κατεδάφιση των χιλιάδων κτισμάτων είναι... όνειρο απατηλό στην Ελλάδα, όπου εκτός των άλλων ο “Καλλικράτης” μεταφέρει από του χρόνου τις πολεοδομίες στους δήμους, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις κατεδάφισης αυθαιρέτων να μη γίνουν ποτέ. Η έμμεση αναφορά της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη, στο πλαίσιο ανακοίνωσής της για τους πρώτους δασικούς χάρτες, ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προβεί σε μαζικές νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, έδωσε ελπίδες στους δικαιούχους των κτισμάτων ότι οι... κόποι τους δεν θα βρεθούν κάτω από την μπουλντόζα.
Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, τα αυθαίρετα υπολογίζονται σε 30.000, ενώ για 10.000 από αυτά έχουν τελεσιδικήσει σχετικές αποφάσεις για την κατεδάφισή τους. Ο αντινομάρχης Πολεοδομίας Γιάννης Αγγούρας αφενός τονίζει ότι τα 10.000 αυθαίρετα παραμένουν... όρθια γιατί δεν υπάρχουν ούτε συνεργεία ούτε λεφτά, αφετέρου χαιρετίζει την πρόθεση της κυβέρνησης για νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, πλην αυτών που βρίσκονται σε ειδικές περιοχές: αρχαιολογικούς χώρους, δάση, αιγιαλό, κοινόχρηστους χώρους κ.α. “Θεωρώ ότι είναι ένα σημαντικό βήμα και ότι το παράθυρο που ανοίγει για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων θα ωφελήσει και τους δικαιούχους και το κράτος” σημείωσε ο αντινομάρχης. Αρκεί, όπως είπε, η νομιμοποίηση να συνοδεύεται από επιβολή τέλους χρήσης και βέβαια από θέσπιση υποχρεωτικού μηχανισμού ελέγχου στις κατά τόπους υπηρεσίες της πολεοδομίας.
Ο κ. Αγγούρας υποστηρίζει τη θέση που διατύπωσε η υπουργός Περιβάλλοντος ότι είναι ανέφικτο να κατεδαφιστούν τα χιλιάδες αυθαίρετα, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν κονδύλια ούτε και συνεργεία. “Σκεφτείτε ότι για την κατεδάφιση ενός αυθαίρετου δώματος απαιτούνται περί τα 20.000 ευρώ, ενώ ο ετήσιος προϋπολογισμός της νομαρχίας Θεσσαλονίκης για τον σκοπό αυτό φτάνει τα 40.000 ευρώ”.
Τα αυθαίρετα κτίσματα δεν είναι όλα ίδια, αλλά χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:
- Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει αυτά που άλλαξαν χρήση, π.χ. μια αποθήκη που μετατράπηκε σε κατοικία ή γκαράζ.
- Η δεύτερη αφορά στα αυθαίρετα κτίσματα με υπέρβαση-επέκταση νόμιμης άδειας. Δηλαδή πρόκειται για κτίσματα που επεκτάθηκαν ενώ η άδειά τους προέβλεπε λιγότερα μέτρα (π.χ. από 200 μ. επεκτάθηκε σε 300 μ. και άνω).
- Η τρίτη κατηγορία αφορά τα αυθαίρετα που χτίστηκαν σε εκτός σχεδίου περιοχές σε μη άρτιο οικόπεδο, όπως συνέβη στην παραλία της Επανομής στη Θεσσαλονίκη ή στη γειτονική Καλλικράτεια της Χαλκιδικής.
Αυτή η κατηγορία ωστόσο συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό αυθαιρέτων στη χώρα, αφού υπολογίζονται σε 300.000 κτίσματα.
Στο νομό Θεσσαλονίκης τέτοιες αυθαιρετουπόλεις θεωρούνται: η παραλία της Επανομής, η Ευξεινούπολη στη Σταυρούπολη, η Φιλοθέη στην Ευκαρπία, η επέκταση σχεδίου πόλης στα Βασιλικά, στον Χορτιάτη, στη Μηχανιώνα, καθώς και στον δήμο Εχεδώρου στα Διαβατά.
Οι παραβάσεις στις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης προκαλούν αναμφίβολα πονοκέφαλο στη διοίκηση της πολεοδομίας, σύμφωνα με την οποία το 10% των νεοανεγερθέντων κτισμάτων εμφανίζουν παρατυπίες. Εκτός αυτού, τα αυθαίρετα κτίσματα, για τα οποία έχουν εκδοθεί τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και χτίστηκαν μετά το 1983, υπολογίζονται σε 12.000. Ο αριθμός αυτός αποτελεί ρεκόρ για τη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα η διεύθυνση Πολεοδομίας -με απόφαση του αντινομάρχη κ. Αγγούρα- να επιβάλει υποχρεωτικές αυτοψίες, τόσο στις εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές όσο και στις εντός. Οι έλεγχοι αυτοί εστιάζονται κυρίως στους δήμους Πανοράματος, Χορτιάτη, Πυλαίας και Θέρμης, όπου η αξία των οικοπέδων φτάνει πλέον σε δυσθεώρητα ύψη και η ανοικοδόμηση είναι ραγδαία.
Στην “κόκκινη ζώνη” των αυθαιρέτων όμως βρίσκονται και άλλες περιοχές, όπως η Θέρμη και δυτικά η περιοχή του Ωραιοκάστρου. “Η πάταξη των αυθαιρεσιών είναι βασική προτεραιότητα για την πολεοδομία, αλλά στο μέλλον αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη θέσπιση μιας ανεξάρτητης αρχής που θα αναλαμβάνει τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και μάλιστα εν τη γενέσει τους”, επεσήμανε ο κ. Αγγούρας.
Το αίτημα για τη δημιουργία ανεξάρτητου φορέα που θα χρηματοδοτείται κεντρικά για να αναλαμβάνει τις επιχειρήσεις των κατεδαφίσεων ανά την Ελλάδα είχαν καταθέσει προ καιρού σχεδόν όλες οι νομαρχίες στις οποίες υπάγονται οι κατά τόπους πολεοδομίες, δεδομένου ότι δεν διαθέτουν ούτε τα κονδύλια ούτε και τον κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό για να επεμβαίνουν στα κτίσματα αμέσως μετά τις αυτοψίες. Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές πηγές, αν το υπουργείο Περιβάλλοντος άρχισε ήδη να μιλά για νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, όσων τουλάχιστον δεν υπάγονται σε ειδικό καθεστώς, πολύ σύντομα μπορεί να εξετάσει και τη σύσταση φορέα κατεδαφίσεων στη χώρα.
“Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για άλλες επιχειρήσεις κατεδαφίσεων, και για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το όργιο της αυθαίρετης δόμησης απαιτείται η θέσπιση ενός ειδικού σώματος που θα αναλαμβάνει το συγκεκριμένο έργο”, υπογράμμισε ο αντινομάρχης Πολεοδομίας.
Της Φανής Σοβιτσλή
ΠΡΕΖΑ TV
1-8-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου