Τετάρτη, Αυγούστου 18, 2010

ΤΡΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Υψηλόβαθμη διπλωματική αντιπροσωπεία στέλνει στην Ουάσινγκτον η Τουρκία, προκειμένου να πείσει την αμερικανική κυβέρνηση ότι παραμένει αξιόπιστη σύμμαχός της.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας θα είναι ο δεύτερος στην ιεραρχία του υπουργείου Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου. Θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους του Στέιντ Ντιπαρτμεντ, βουλευτές και λομπίστες, μεταφέροντας το μήνυμα ότι οι θέσεις της Άγκυρας σε ζητήματα όπως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το Παλαιστινιακό, το Αφγανιστάν και το Ιράκ είναι συμβατές με εκείνες των ΗΠΑ.

"Οι δύο χώρες συμμερίζονται τους ίδιους στόχους, όμως μπορεί να διαφωνούν στον τρόπο με τον οποίο θα τους πετύχουν [...] όμως αυτό δεν σημαίνει αλλαγή πορείας", δήλωσε στο πρακτορείο "Ανατολή" Τούρκος αξωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να έχει ενοχληθεί από τη στροφή προς ανατολάς της τουρκικής διπλωματίας. Δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα έστειλε τελεσιγραφο στον Ταγίπ Ερντογάν ότι θα "παγώσει" την πώληση οπλικών συστημάτων στην Άγκυρα, αν δεν εγκαταλείψει την πολιτική υπέρ του Ιράν και κατά του ισραήλ. Ο Λευκός Οίκος διέψευσε μεν τα περί "τελεσιγράφου", αλλά όχι και την ύπαρξη γκρίζων σύννεφων στις σχέσεις των δύο κρατών.

ΠΡΕΖΑ TV
18-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: