Σάββατο, Αυγούστου 07, 2010

ΥΠΕΡΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΣΤHΚΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ OLYMPIC AIR!!!

Διαρκή έλλειψη σε αίμα αντιμετωπίζει η χώρα μας, με αποτέλεσμα να εισάγει απ' το εξωτερικό (και) αφού η διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας προσκρούει στις συνέπειες της πολιτικής που έχει παραδώσει την Υγεία στα «νύχια» των μονοπωλίων. Ετσι, οι υπηρεσίες αιμοδοσίας αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις, ενώ πολλές φορές μπαίνουν εμπόδια ακόμα και στην εθελοντική προσφορά αίματος ή δημιουργούνται απαράδεκτες καταστάσεις με τη μεταφορά του.

Χτες, εργαζόμενος του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» που πήγε στο αεροδρόμιο προκειμένου να στείλει τέσσερις φιάλες αίμα απ' το νοσοκομείο στη Μυτιλήνη, κλήθηκε να πληρώσει 61,66 ευρώ. Απ' τη στιγμή που οι «Ολυμπιακές Αερογραμμές» εξαγοράστηκαν απ' την MIG του Α. Βγενόπουλου, είχε καθιερωθεί πως η τιμή για την παραλαβή και αποστολή αίματος από και προς τα νησιά θα είναι 12,77 ευρώ. Ομως χτες η εταιρεία αποφάσισε να χρεώσει πολλαπλάσια ναύλα για τη μεταφορά του αίματος. Η απάντηση που έδωσε ο υπάλληλος των ΟΑ στον υπάλληλο του «Αγία Σοφία», που ρώτησε για ποιο λόγο πρέπει να πληρώσει περισσότερο, ήταν ότι άλλαξε η τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας! Πρόκειται για μια ακόμα οδυνηρή συνέπεια των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και της απουσίας ενός αποκλειστικά δημόσιου ενιαίου δωρεάν καθολικού συστήματος Υγείας - Πρόνοιας, στο οποίο και το αίμα θα αντιμετωπίζεται ως αγαθό που είναι και όχι ως εμπόρευμα.

Τα αποθέματα της χώρας μας σε αίμα υπολογίζονται σε περίπου 600.000 μονάδες κάθε χρόνο, αλλά δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα να γίνονται αναβολές εγχειρήσεων και «μισές» μεταγγίσεις στους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία ή να επιστρατεύονται οι συγγενείς των ασθενών για να δώσουν το αίμα που χρειάζεται. Και αυτό όταν οι ανάγκες της χώρας θα μπορούσαν να καλυφθούν αν το 3-4% του πληθυσμού ή το 10-20% όσων έχουν τη δυνατότητα, έδιναν αίμα τακτικά.

Εως το 2001 η μεταφορά του αίματος από τα Κέντρα Αιμοδοσίας γινόταν δωρεάν με την «Ολυμπιακή». Απ' το 2001 καθιερώθηκε ότι πλέον θα πληρώνουν για τη μεταφορά του αίματος, προκειμένου η «Ολυμπιακή» να εξυγιανθεί! Πανάκριβα ναύλα επιβάλλονταν ακόμα και στη μεταφορά του αίματος απ' τις εθελοντικές αιμοδοσίες. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της Σαντορίνης, που από το 1992 κάθε Μάη και Νοέμβρη γίνεται εθελοντική αιμοδοσία και συγκεντρώνονται περίπου 1.200 μονάδες αίματος που μεταφέρονται στο «Αγία Σοφία» και τον «Ερυθρό Σταυρό». Το 2004 οι εθελοντές κλήθηκαν να πληρώσουν τη μεταφορά του αίματος σαν να ήταν οποιοδήποτε κοινό εμπόρευμα. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και το 2005.

ΠΡΕΖΑ TV
7-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: