Κυριακή, Αυγούστου 08, 2010

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟΣ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΤΗΣ SIEMENS..ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

Με καταλογισμό βαρύτατων πολιτικών ευθυνών στο σύνολο του πολιτικού συστήματος για το γεγονός ότι εξέθρεψε την εκτεταμένη διαφθορά μέσω των προμηθειών του Δημοσίου από τη Siemens και με παραπομπή όλων των πρώην υπουργών (κυρίως της Ν.Δ.), που ενέκριναν τις επίμαχες συμβάσεις ή αναμείχθηκαν στην υπογραφή τους, αναμένεται να κλείσει τις εργασίες της, προς το τέλος Σεπτεμβρίου, η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τη Siemens.
Ουδείς διανοείται άλλωστε αυτή τη στιγμή ότι είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί το έργο της εξεταστικής για το μεγαλύτερο ελληνικό σκάνδαλο χωρίς τη δημιουργία προκαταρκτικής επιτροπής με σκοπό την περαιτέρω διερεύνηση των διαθέσιμων στοιχείων. Και όπως έλεγαν στην «Κ.Ε.» βουλευτές και των δύο μεγάλων κομμάτων, για την παραπομπή πολιτικών προσώπων στη προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής αρκεί στην παρούσα φάση η ύπαρξη απλών ενδείξεων ενοχής.
Ακόμη και βουλευτές της Ν.Δ. στην εξεταστική θεωρούν απολύτως επιβεβλημένη την παραπομπή όσων υπουργών της παράταξής τους ενέχονται σε προμήθειες και επίμαχες συμβάσεις μεταξύ Δημοσίου και Siemens, την περίοδο 2004-2009. Οπως ισχυρίζονται, κανένα αδίκημα υπουργών σχετικό με ξέπλυμα βρόμικου χρήματος δεν έχει παραγραφεί, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις.

Η πιθανή εμπλοκή των πρώην υπουργών (κυρίως Μεταφορών, Οικονομικών, Δημόσιας Τάξης, Εθνικής Αμυνας και Ανάπτυξης) στηρίζεται στην έγκριση ή αποδοχή συμβάσεων προμήθειας υλικού από τη Siemens, οι οποίες προκάλεσαν ζημιά στα συμφέροντα του Δημοσίου. Απαραίτηση προϋπόθεση για τη στοιχειοθέτηση των κατηγοριών είναι η τεκμηρίωση της ζημιάς που προκλήθηκε στη δημόσια περιουσία. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει γίνει από κανένα φορέα ακριβής αποτίμηση του ύψους της ενδεχόμενης ζημιάς του Δημοσίου.
Ετσι, οι βουλευτές της εξεταστικής καλούνται να πορευτούν με εκτιμήσεις οι οποίες στηρίζονται σε διάφορα γεγονότα. Κάποιοι επικαλούνται χαρακτηριστικά το ποσοστό 10% που, σύμφωνα με τους Σίκατσεκ-Κουτσενρόιτερ, αποτελούσε το ύψος της προμήθειας επί του τζίρου των συμβάσεων, το οποίο μοιραζόταν σε πολιτικά πρόσωπα και ανώτερους δημοσίους υπαλλήλους. Οπως λένε, το ποσοστό αυτό τιμολογούνταν και πληρωνόταν από τους έλληνες πολίτες. Υπάρχουν ωστόσο και διαφορετικές απόψεις ως προς την εκδοχή αυτή, που υποστηρίζουν ότι δεν ήταν δυνατόν να συμπεριληφθεί το ποσό αυτό στα επίσημα τιμολόγια της εταιρείας.
Ο προσδιορισμός της πιθανής ζημιάς του Δημοσίου αποτελεί πάντως και ένα από τα αιτήματα των έως σήμερα κατηγορουμένων στην υπόθεση για τις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΤΕ. Σύμφωνα με τους δικηγόρους, επιδιώκουν να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη για το θέμα αυτό, καθώς θεωρούν ότι αν δεν αποδειχθεί η ζημιά του Δημοσίου, τότε δεν ευσταθούν οι βαρύτατες κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί για κακουργηματική απιστία και απάτη.

Στην προμήθεια του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4Ι, υπάρχει η εκτίμηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για ζημιά 50 εκατ. ευρώ. Συνολικά, το έργο, που ακόμη δεν έχει παραληφθεί ολόκληρο, στοίχισε 255 εκατ. ευρώ. Καθοριστική φαίνεται ότι είναι εδώ η πέμπτη κατά σειρά συμπληρωματική σύμβαση τροποποίησης του έργου για την τμηματική παραλαβή του.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ο βουλευτής της Ν.Δ. και μέλος της εξεταστικής Π. Καμμένος, επικαλείται στοιχεία από άνοιγμα λογαριασμών στο Μόντε Κάρλο, σύμφωνα με τα οποία έχουν εντοπισθεί και άλλα παρένθετα πρόσωπα και εταιρείες συμβούλων που εισπράττουν ποσά σε ημερομηνίες πολύ κοντινές με την υπογραφή, την ανανέωση ή την τροποποίηση συμβάσεων της Siemens με οργανισμούς του Δημοσίου.
Ολοι συμφωνούν, ωστόσο, ότι εάν δεν μιλήσει ο Μ. Χριστοφοράκος, που τον περασμένο Μάρτιο με τη συμβιβαστική επίλυση των διαφορών του με τη μητρική εταιρεία υπέγραψε σύμφωνο εμπιστευτικότητας με τη Siemens, δύσκολα θα προκύψουν απτές αποδείξεις για χρηματισμό δημοσίων προσώπων (πέραν των όσων ήδη γνωρίζουμε για Τσουκάτο, Μαντέλη). Το πιθανότερο είναι να αρνηθεί να δώσει κάθε βοήθεια στην εξεταστική επιτροπή, οπότε η στάση του αυτή θα εκτιμηθεί ως άρνηση και της ίδιας της Siemens να συνδράμει στην αποκάλυψη της αλήθειας, λένε βουλευτές. Στην περίπτωση αυτή θα ζητήσουν να αποκλεισθεί η εταιρεία από κάθε μελλοντική προμήθεια του ελληνικού Δημοσίου.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΠΡΕΖΑ TV
8-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: