Τετάρτη, Αυγούστου 11, 2010

TO 50% ΑΓΓΙΖΕΙ Η «ΜΑΥΡΗ» ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ...ΚΑΙ ΠΟΥ ΝΑ ΔΕΙΤΕ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΣΕ ΤΙ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΙΝΑΙ...

Στις επιχειρήσεις επισιτισμού (εστιατόρια, καφετέριες και αναψυκτήρια) και στα βενζινάδικα εντόπισαν οι επιθεωρητές εργασίας το μεγαλύτερο πρόβλημα ανασφάλιστης εργασίας όπως κατέγραψαν οι έλεγχοι στις τουριστικές επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα με το «τρικ» της πρακτικής εκπαίδευσης «μαϊμού» σπουδαστών από το εξωτερικό, αρκετοί ξενοδόχοι αποφεύγουν την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα «φθηνά» εργατικά χέρια.

Όπως ανέφερε σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, στο ΣΚΑΙ και στη ΝΕΤ 105,8, ο ειδικός γραμματέας του σώματος επιθεωρητών εργασίας, Μιχάλης Χάλαρης, από τον Φεβρουάριο έχει ξεκινήσει εκστρατεία για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας, καθώς την τρέχουσα τουριστική περίοδο καταγράφηκαν περιστατικά που αγγίζουν μέχρι και το 50% του συνόλου των απασχολούμενων σε μία τουριστική επιχείρηση. "Έχουμε εντατικοποιήσει τους ελέγχους, έχουμε σαρώσει όλες τις τουριστικές περιοχές, Κρήτη, Ρόδο Β.Αιγαίο, Χαλκιδική, Σποράδες, Ιόνια νησιά. Επιβλήθηκαν τα απαραίτητα πρόστιμα και τώρα αρχίζει ο β΄ γύρος των ελέγχων.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Χάλαρης οι ελεγκτές του υπουργείου Εργασίας παρατήρησαν στα ξενοδοχεία τη χρησιμοποίηση μεγάλου αριθμού αλλοδαπών εργαζομένων που έρχονται για την πρακτική τους στην Ελλάδα. "Το πρόβλημα είναι ότι τα πιστοποιητικά τους είναι αμφιβόλου εγκυρότητας, αν όντως είναι για πρακτική άσκηση", τόνισε ο Μιχ. Χάλαρης, αναφέροντας μάλιστα την περίπτωση 50χρονου αλλοδαπού, που απασχολούνταν σε ξενοδοχειακή μονάδα, υπό το καθεστώς της πρακτικής εξάσκησης σπουδαστή. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ο εργοδότης απαλλάσσεται από τις ασφαλιστικές εισφορές και καταβάλλει χαμηλή αμοιβή στον εργαζόμενο - της τάξης των 500 ευρώ - μέρος της οποίας (περίπου 200 ευρώ) καταλήγουν στα πρακτορεία που φέρνουν τον υποτιθέμενο σπουδαστή στη χώρα μας.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εργασίας έχει προχωρήσει, με συμφωνία και των ξενοδόχων, στην έκδοση υπουργικής απόφασης, προκειμένου να τεθεί ένα ποσοστό περίπου 15% για εργαζόμενους σε τουριστικές επιχειρήσεις που κάνουν πρακτική εκπαίδευση.

Πάντως, στην επιθεώρηση εργασίας λειτουργεί καθημερινά από τις 9 το πρωί, μέχρι τις 5 το απόγευμα η τηλεφωνική γραμμή 15512, η οποία δέχεται ακόμη και ανώνυμες καταγγελίες για οποιαδήποτε παράβαση της εργατικής νομοθεσίας.

ΠΡΕΖΑ TV
11-8-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

τί θελετε λεει???
να πληρωνουν φορους και εισφορες οι επιχειρηματιες???

με το ΠΑΜΕ εισαστε ρε?
θελετε να βλαψετε τον τουρισμο μας?
να φυγουν οι τουριστες απο την Ελλαδα μας και να πανε στην Ισπανια και τη Τουρκια?
να χασει το κρατος εσοδα?

σα δεν ντρεπεστε... θα βαλω τον Μιχαλο να σας κανει μηνυση!!! :ρ