Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 20, 2010

ΑΚΡΙΒΥΝΕ ΚΑΤΑ 110 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Ακρίβυνε κατά 109,67 ευρώ τον φετινό Αύγουστο το καλάθι ενός μικρομεσαίου νοικοκυριού σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Με τις αυξήσεις αυτές, που σε ποσοστό (μέσος όρος) είναι 6%, η Ελλάδα συνεχίζει να κόβει πρώτη το νήμα της ακρίβειας ανάμεσα στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μας δηλώνει ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών Β. Λύγκας.

Με τις αυξήσεις αυτές το οικογενειακό καλάθι έφτασε τον Αύγουστο στα 2.072,44 ευρώ, έναντι 1.962,77 ευρώ που κόστιζε τον Αύγουστο του 2009.
Το γεγονός ότι η κρίση... γονατίζει τα μικρομεσαία νοικοκυριά αποδεικνύεται και από τη σημαντική μείωση που σημειώθηκε στην ελληνική παραγωγή βασικών τροφίμων και φτάνει το 64,3%, καθώς η κατανάλωσή τους πέφτει ραγδαία.
Πρωταθλητές στην ακρίβεια στην Ελλάδα τον Αύγουστο και σε ετήσια βάση, όπως προκύπτει από επεξεργασία που έκανε το ΕΛΚΕΚΑ σε στοιχεία τιμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, αναδεικνύονται:
? Τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός με αυξήσεις 20%, οι μεταφορές με 17%, η στέγαση με 8%, η ομάδα επικοινωνίες με 4%. Η ακρίβεια που επικρατεί στην Ελλάδα δικαιολογεί το γεγονός πως η Αθήνα είναι η 39η ακριβότερη πόλη στον κόσμο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της UBS.
Εν τω μεταξύ, προσαρμοζόμενοι συνεχώς οι Ελληνες στην οικονομική κρίση που βαθαίνει μήνα με τον μήνα, περιορίζουν αισθητά την κατανάλωση, γεγονός που αντανακλάται και στην παραγωγή.

Εφέτος και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία σημειώνεται πτώση της παραγωγής βασικών ειδών διατροφής, ενώ τα προηγούμενα χρόνια αυξανόταν συνεχώς.
Η ΠΑΣΕΓΕΣ, επικαλούμενη στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δίνει την ακόλουθη εικόνα στην ελληνική παραγωγή βασικών ειδών διατροφής και συγκεκριμένα:
Μειώθηκε κατά 3,1% η συνολική παραγωγή τροφίμων στην Ελλάδα το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου. Υποχώρησε έτσι σε επίπεδα κατώτερα του έτους 2005, κατά 5,3%.
Πρέπει δε να σημειωθεί πως η μείωση στην παραγωγή τροφίμων κατά 6% είχε σημειωθεί και πέρυσι σε σχέση με το 2008.
Εως 64,3% φτάνει η μείωση στην παραγωγή βασικών τροφίμων και συγκεκριμένα: μαργαρίνες - βρώσιμα λίπη 37%, παρθένο ελαιόλαδο 12,7%, ζυμαρικά 3,7%, βούτυρο 7,2%, επεξεργασμένο ρευστό γάλα 2,7%, συμπυκνωμένο γάλα 9,4%, γάλα υψηλών λιπαρών 7%, ξηροί καρποί 53,2%, κατεψυγμένα λαχανικά 16% και συντηρημένα λαχανικά και φρούτα 4,8%, γιαούρτι 1,45%, προϊόντα ντομάτας 23%, εξευγενισμένα έλαια 9,95%, κατεψυγμένα αρτοσκευάσματα 19%, συμπυκνώματα καφέ 8,6%, χυμοί φρούτων και λαχανικών 4,8%, κακάο 11,6%, παγωτά 7%, μπισκότα με σοκολάτα ή γλυκαντικά 2,3%.

Στους ζωμούς και στις σούπες η μείωση της παραγωγής φτάνει το 64,3%, στις γκοφρέτες 16,4%, στα αφεψήματα, τα τσιπς και τα όσπρια 5,1%, στα είδη σοκολάτας με δημητριακά, ξηρούς καρπούς ή φρούτα 27,7% και στα κουφέτα 7,8%.
Αντιθέτως, την ίδια περίοδο κατεγράφη αύξηση της παραγωγής σε άλλες κατηγορίες τροφίμων. Συγκεκριμένα, αυξήθηκε η παραγωγή, μεταξύ άλλων, ρυζιού κατά 11,5%, φρυγανιών κατά 5%, αλεύρων από σιτάρι κατά 5,75%, αλλαντικών κατά 4,3% και λοιπών κρεατοσκευασμάτων κατά 2,2%, τυροκομικών προϊόντων κατά 5,1%, γλυκών κουταλιού και μαρμελάδων κατά 41,3%, απλών μπισκότων κατά 7,7%, καβουρντισμένου καφέ κατά 1,9%.

Σημειώνεται πως ενώ μειώθηκε η παραγωγή των μη τεμαχισμένων νωπών ή κατεψυγμένων κοτόπουλων, παρήχθησαν 12,8% περισσότερες μερίδες νωπού-διατηρημένου με απλή ψύξη κοτόπουλου.
Επίσης, παρήχθη 7,4% περισσότερο πλιγούρι, στις καραμέλες η αύξηση έφτασε το 131,1%, στις τσίχλες 11,8%, στις ζύμες αρτοποίησης 3,3%, στις απλές σοκολάτες 10,4%, στις κομπόστες 27,8% και στις σταφίδες 36,2%.

Χαρ. Αναγνωστόπουλος-Χρ. Κολώνας

ΠΡΕΖΑ TV
20-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: