Με ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 17,3 εκατ. ευρώ βρίσκεται αντιμέτωπη η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης ΑΕ (ΕΤΑ), καθώς περίπου το ένα τέταρτο από τα 371 ακίνητα που διαχειρίζεται εμφανίζει προβλήματα στάσης πληρωμών. Οι οφειλές αυτές συσσωρεύονται από το 2006 και μετά, οπότε είχαν τεθεί προς αξιοποίηση ακίνητα και υλοποιήθηκαν τα επενδυτικά σχέδια, επισημαίνει στο «Βήμα» ο κ. Δ. Λάμπρου, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στα μέσα Ιουλίου με τον ορισμό του νέου διοικητικού συμβουλίου.
Με βάση τα στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας της ΕΤΑ, το σύνολο των οφειλών από μισθώματα ανέρχεται περίπου στο ύψος των 9,3 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 7,5 εκατ. ευρώ προέρχονται κυρίως από μεγάλου και μεσαίου μεγέθους μισθωτικές συμβάσεις, όπως ξενοδοχειακά συγκροτήματα («Ξενία»), οργανωμένες ακτές, ιαματικές πηγές, κτλ., ενώ το υπόλοιπο ποσό, περίπου ύψους 1,8 εκατ. ευρώ, προέρχεται από μικρές μισθωτικές συμβάσεις (αιγιαλοί, υπαίθριοι χώροι και χορηγίες). Από το σύνολο των παραπάνω οφειλών, ποσό περίπου ύψους 2,3 εκατ. ευρώ αφορά επίδικες μισθωτικές συμβάσεις, για τις οποίες είτε πρόκειται να εκδικαστούν οι υποθέσεις στο μέλλον είτε έχουν εκδικαστεί και αναμένεται η έκδοση των σχετικών αποφάσεων. Επίσης, υφίστανται υπόλοιπα πελατών από χρεώσεις τελών ελλιμενισμού στις μαρίνες ύψους περίπου 8 εκατ. ευρώ.
Η είσπραξη των οφειλών αποτελεί προτεραιότητα της εταιρείας, η οποία «μπαίνει σε φάση νοικοκυρέματος» και ξεκαθαρίσματος για το ποια ακίνηταπεριουσία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) θα αξιοποιηθούν και με ποιον τρόπο. Οπως σημειώνει ο κ. Λάμπρου, οι εκμισθωτές ακινήτων οι οποίοι έχουν υπογράψει συμβάσεις με την ΕΤΑ έχουν σταματήσει την καταβολή μισθωμάτων ζητώντας σε ορισμένες περιπτώσεις και την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων. Το φαινόμενο παρατηρείται τόσο σε μισθωτές από εταιρικά σχήματα όσο και σε δήμους που εκμεταλλεύονται ακίνητα χωρίς να καταβάλλουν τίμημα. Ωστόσο οι αφορμές για τις δυσλειτουργίες αυτές συχνά οφείλονται σε προβλήματα ακινήτων που «δεν ήταν ώριμα» (χωροταξικά, χρήσης, κ.ά.) και απαιτούν επίλυση.
Με το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις θεμάτων υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού» το οποίο κατατέθηκε στα μέσα Αυγούστου στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στον Σεπτέμβριο, μεταβιβάζεται στην ΕΤΑ το σύνολο των μετοχών της Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ. Το νέο σχήμα, πέρα από τη διευθέτηση των ανοιχτών θεμάτων με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα επιλέξει τα ακίνητα που είναι «ώριμα» προς αξιοποίηση είτε με διαγωνισμούς εκμίσθωσης είτε με αποκρατικοποιήσεις. Υπολογίζεται ότι η τουριστική δημόσια περιουσία ξεπερνά το 1,2 δισ. ευρώ μόνο από τα δικαιώματα χρήσης, η αξία των ακινήτων όμως ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, θα γίνει «ξεκαθάρισμα» των ακινήτων που θα διαχειρίζεται η ΕΤΑ, με ακίνητα που αφορούν σε αρμοδιότητες άλλων φορέων. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται ενδεικτικά οι αρχαιολογικοί χώροι (Μουσείο Αχίλλειο, αρχαιολογικός χώρος Σουνίου κ.ά.) που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Παρόμοια θα είναι η στρατηγική και για τους αιγιαλούς και τις παραλίες που μετά τον «Καλλικράτη» θα παραχωρηθούν για χρήση στους κατά τόπους δήμους. Αντίστοιχα, στα Ολυμπιακά Ακίνητα οι εγκαταστάσεις που δεν παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον αλλά περισσότερο αθλητικό (π.χ. Παμπελοποννησιακό στάδιο, Παγκρήτιο στάδιο) θα παραχωρηθούν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Στα άμεσα σχέδια είναι η αξιοποίηση πέντε ως επτά «Ξενία» που θεωρούνται «ώριμα» και αναμένεται να βγουν σε διαγωνισμό ως τα τέλη του 2010 για μακροχρόνια μίσθωση, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον από την εγχώρια αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των μονάδων που συζητούνται είναι τα «Ξενία» Τσαγκαράδας, Θάσου, Καρτερού, Κύθνου, Σκιάθου, Καλαμπάκας, Ξενίου Δία και Πλαταμώνα. Η ΕΤΑ διαχειρίζεται 34 «Ξενία», όμως το πρόβλημα που παρουσιάζουν τα ακίνητα αυτά είναι «το υψηλό κόστος αποκατάστασής τους». Προοπτικές αξιοποίησης υπάρχουν επίσης στα έξι κάμπινγκ που έχει στη διάθεσή της η εταιρία, αλλά και στις 24 ιαματικές πηγές. Παράλληλα, σε διαγωνισμό αναμένεται να βγουν και οι μαρίνες Αλίμου και Βουλιαγμένης, ενώ σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει η μαρίνα της Αρετσούς στη Θεσσαλονίκη.
Τέλος, στόχος για δύο μεγάλα ακίνητα, στην Αφάντου της Ρόδου και στο κτήμα Αλυκών Αναβύσσου στην Αττική, είναι η επικαιροποίηση του ενδιαφέροντος των σχημάτων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, με βάση τα νέα δεδομένα της αγοράς.
ΠΡΕΖΑ TV
11-9-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου