Τη μετάταξη ενός μέρους των υπηρεσιών (όπως είναι η εστίαση) σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ 19,5% διατηρώντας τα τρόφιμα στο 11% εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το παραπάνω σενάριο κερδίζει έδαφος, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει αρκετά έσοδα, επιτυγχάνοντας έτσι την έγκριση της τρόικας.
Η δημιουργία νέου συντελεστή εφαρμόζεται σε πολλά κράτη (για παράδειγμα στη Γαλλία τα τρόφιμα φορολογούνται με 5,5% και με 19,6%) και αν προκριθεί, θα χρειαστεί έγκριση από την Ε.Ε. Κερδίζει έδαφος έναντι των επιλογών, όπως ο ενιαίος συντελεστής, ενώ προς οριστική απόρριψη οδεύουν η ολική μετάταξη στο 23% και η αύξηση του υψηλού συντελεστή στο 25%.
Οι αποφάσεις θα κριθούν από την πορεία του προϋπολογισμού, που παραμένει ο μεγάλος «πονοκέφαλος» για το υπουργείο Οικονομικών. Τα έσοδα, σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες, συνεχίζουν να έχουν πρόβλημα παρά την αύξηση των εισπράξεων από ΦΠΑ κατά 10,8%. Σχεδιάζεται έτσι μπαράζ εισπρακτικών μέτρων για τη σωτηρία του προϋπολογισμού του 2010.
Σε έσχατη λύση ανάγεται, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, η εξίσωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Η κυβέρνηση δείχνει να φοβήθηκε από τις αντιδράσεις, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε χθες ότι η φημολογία «δημιουργεί και πάλι ένα κλίμα φόβου» προσθέτοντας ότι «το πνεύμα της κυβέρνησης είναι να ελαφρύνει ειδικότερα τους χαμηλούς εισοδηματικά συμπολίτες μας, έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα και να υπάρχει δικαιοσύνη». Πάντως, το πρωί της ίδιας ημέρας ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης επιβεβαίωσε ότι το μέτρο εξετάζεται. Ανέφερε μάλιστα ότι αν εφαρμοστεί, το λιγότερο που μπορεί να γίνει είναι να δοθούν επιδόματα στους ασθενέστερους.
Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι αν το μέτρο εφαρμοστεί, θα καλύψει τις «τρύπες» του 2010, αλλά και θα φέρει μέρος από τα έσοδα του 2011 διευκολύνοντας τη διατήρηση του ΦΠΑ αμετάβλητου για όλα τα προϊόντα και μεγάλο μέρος των υπηρεσιών. Ενδεχομένως να υπάρξει και περιθώριο για την αύξηση των δαπανών (π.χ. να μην παγώσουν οι συντάξεις).
Το υπουργείο προωθεί:
* Αυξημένα κίνητρα για αποδείξεις. Εξετάζεται η αύξηση του αφορολογήτου από τα 12.000 ευρώ σήμερα, ο διπλασιασμός του ποσού που εκπίπτει για ειδικές κατηγορίες αποδείξεων (π.χ. ιατρών) και η αύξηση του πλαφόν στο ποσό των αποδείξεων που μπορεί να μαζέψει ο φορολογούμενος (στα 15.000 ευρώ σήμερα).
* Συνολική ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, ασφαλιστικών εισφορών και νέα περαίωση.
* Προωθείται τις επόμενες εβδομάδες η αλλαγή της νομοθεσίας περί είσπραξης των προστίμων που επιβάλλει το ΣΔΟΕ (σύντομες δίκες με αυστηρούς κανόνες είσπραξης της προκαταβολής του 25%) ώστε τα έσοδα να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ (από 700 σήμερα) και το 1,5 δισ. ευρώ το 2011.
* Στενή εποπτεία των εφοριών από τη γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων, ώστε να της υποδεικνύουν ελέγχους και να παρακολουθούν το έργο, και πιθανή ανεξαρτητοποίηση των δικαστικών της αρμοδιοτήτων.
* Επιστράτευση 200 ελεγκτών (από το ΣΔΟΕ και τις εφορίες), για την είσπραξη του ΦΠΑ από 65.000 επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει τις περιοδικές δηλώσεις του φόρου ή δεν έχουν καταβάλει τον φόρο. Θα κληθούν να καταβάλουν μέρος της οφειλής και το υπόλοιπο με δόσεις.
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ
ΠΡΕΖΑ TV
3-9-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου