Την παράταση των εργασιών της µέχρι τις 20 Οκτωβρίου αποφάσισε χθες κατά πλειοψηφία η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens.
Την ίδια ώρα ΠΑΣΟΚ και Νέα Δηµοκρατία απέρριψαν την πρόταση του ΛΑΟΣ για την κλήση στην Εξεταστική του τέως πρωθυπουργού Κώστα Σηµίτη.
Παράλληλα έγινε γνωστό ότι το αµέσως επόµενο διάστηµα ενδεχοµένως και σήµερα θα µεταβεί στη Γερµανία ο εφέτης - ανακριτής Γιώργος Χριστοδούλου προκειµένου να προετοιµάσει, σε συνεννόηση µε τις γερµανικές δικαστικές αρχές, το ταξίδι αντιπροσωπείας βουλευτών της Εξεταστικής στο Μόναχο για να εξετάσουν τα πρώην στελέχη της Siemens, κ.κ. Χριστοφοράκο, Σίχατσεκ και Κουτσενρόιτερ, καθώς και τη νυν ηγεσία της µητρικής εταιρείας.
Ωστόσο η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής χαρακτηρίστηκε από εντάσεις ανάµεσα στα µέλη της, µε αφορµή κυρίως την παράταση των εργασιών της καθώς η καταληκτική ηµεροµηνία ήταν η αυριανή µέρα µε την έκδοση του τελικού πορίσµατος. Η πρόταση όµως του προέδρου της Εξεταστικής Σήφη Βαλυράκη ο οποίος ζήτησε επιπλέον ενάµιση µήνα για να οργανωθεί και να πραγµατοποιηθεί το ταξίδι της αντιπροσωπείας στο Μόναχο, αλλά και µπροστά στο ενδεχόµενο να χρειάζεται την κλήση και άλλων µαρτύρων, προκάλεσε την έντονη αντίδραση πολλών βουλευτών ακόµη και από το ΠΑΣΟΚ.
Είναι µάλιστα χαρακτηριστικό πως από τους κυβερνητικούς βουλευτές οι Παντελής Οικονόµου και Λεωνίδας Γρηγοράκος επέµειναν να «τελειώσει εδώ και τώρα η Επιτροπή», αντιτείνοντας το επιχείρηµα πως «όσα είχαµε να µάθουµε τα... µάθαµε».
Την επίσπευση των εργασιών ζήτησαν από τη Νέα Δηµοκρατία οι Κώστας Τζαβάρας και Πάνος Καµµένος εκφράζοντας την άποψη ότι η πρόταση του κ. Βαλυράκη ενδέχεται να γίνεται σκόπιµα προκειµένου όπως έλεγαν να συνδυασθεί το πόρισµα της Εξεταστικής µε τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και εάν ακολουθήσουν οι εθνικές εκλογές να υπάρξει παραγραφή των αδικηµάτων για πολιτικούς που εµπλέκονται στο σκάνδαλο.
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι βουλευτές Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ), Κώστας Αϊβαλιώτης (ΛΑΟΣ) και Δηµήτρης Παπαδηµούλης (ΣΥΡΙΖΑ) αντιδρώντας στην εισήγηση του προέδρου της Εξεταστικής. Τελικά η Επιτροπή υιοθέτησε την πρόταση για την παράταση των εργασιών ως την 20ή Οκτωβρίου (µειοψήφισαν οι Π. Οικονόµου, Π. Καµµένος, Θ. Παφίλης και Κ. Αϊβαλιώτης).
Στο µεταξύ η Επιτροπή εξουσιοδότησε τον εφέτη - ανακριτή κ. Γ. Χριστοδούλου να πάει στη Γερµανία για να διευθετήσει τις τελευταίες λεπτοµέρειες του ταξιδιού αντιπροσωπείας βουλευτών στο Μόναχο. Ο ίδιος περιµένει σήµερα το έγγραφο δικαστικής συνδροµής από την Εισαγγελία του Μονάχου, ενώ θα φέρει µαζί του και επιστολή τού κ. Σ. Βαλυράκη στην οποία σηµειώνεται ότι η ζηµιά που υπέστη το Ελληνικό Δηµόσιο από τις συµβάσεις που υπέγραψε µε τη Siemens εκτιµάται κατά προσέγγιση πως ανέρχεται περίπου στα 2 δισ. ευρώ. Και αυτό µε βάση την οµολογία στελεχών της γερµανικής εταιρείας ότι έδιναν µίζες από τα έργα της Siemens στη χώρα µας, 8% σε κρατικούς αξιωµατούχους και 2% σε πολιτικά πρόσωπα, από το συνολικό ύψος των συµβάσεων.
Το συνολικό ύψος της βλάβης όπως σχολίαζαν βουλευτές όλων των κοµµάτων δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί επακριβώς δεδοµένου ότι δεν έχει γίνει πλήρης καταγραφή για τις συµβάσεις της Siemens µε τα νοσοκοµεία ενώ δεν έχει διαταχθεί πραγµατογνωµοσύνη ούτε για τον ΟΤΕ και για το C4Ι αφού δεν έχει υποβληθεί αίτηµα από το Ελληνικό Δηµόσιο. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασιλική Τσόνογλου υποστήριξε πως πρέπει να ζητηθεί και το ποσόν των 5 δισ. ευρώ από τη γερµανική εταιρεία για «την ηθική βλάβη που υπέστη η χώρα µας στο εξωτερικό».
ΠΡΕΖΑ TV
29-9-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου